1p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

KKV
A Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) 21 pontos javaslatcsomagot juttatott el a kormányhoz annak érdekében, hogy a magyar kockázati és magántőke iparág hatékonyabban vehessen részt a gazdaságélénkítésben. Kedvezőbb körülményeket teremtenének a befektetőknek és a vállalkozásoknak is, segítenék a legkisebbeket, hogy felkerüljenek a befektetők térképére.

Ne csak az alacsony adó miatt legyen vonzó Magyarország!

A kockázati és magántőke iparág több mint 400 magyar vállalkozásba fektetett be eddig, a befektetések összege megközelíti a 4 milliárd dollárt. Tüske Balázs, a HVCA Stratégiai és Bizottságának tagja elmondta: a magyar székhelyű vállalatokba történt kockázati és magántőke-befektetések GDP-hez viszonyított értéke alapján Magyarország nemcsak a régión belül, hanem az EU-ban is igen előkelő helyen állt. Magyarországon aktívan jelen van a kockázati tőke, jelenleg azonban a régióban az ilyen jellegű befektetések aránya a korábbi csúcshoz képest az európai átlag alá csökkent.

Magántőke-befektetések a GDP%-ában. Forrás:HVCA

 

Magyarország vonzó üzleti környezet, vonzereje azonban sokkal inkább a társasági adó szintjének köszönhető, és sokkal kevésbé a befektetői bizalomnak – ezen a jelenségen szükséges lenne változtatni. A bizonytalanság az, amit ki kellene küszöbölni a hazai gazdasági folyamatokból – mondta Tüske Balázs.

Kockázati tőkealap-befektéseket a TBSZ-re

Dr. Budai Judit, az egyesület Stratégiai és Jogalkotási Bizottságának elnöke elmondta: a kormányzat már kezdeményezett párbeszédet a HVCA-val a szektorra vonatkozó jogalkotási szabályok kidolgozása kapcsán. Az egyesület szerint emellett azonban az intézményi rendszer átalakítására is szükség van, ezért a jogi szabályozáson kívül az adózási környezettel kapcsolatban is javaslatokat fogalmaztak meg a kormányzatnak, emellett egy üzleti inkubátor program alapjait is lefektették.

A javaslatcsomagot azért hozták létre, mert a kockázati tőke iparágat mindig egy kicsit „mostoha gyerekként” kezelték – mondta Dr. Budai Judit. A jelenleg érvényes szabályozás a befektetési alapokra és alapkezelőkre vonatkozó szabályokra épül, holott eltérő jellegéből adódóan saját keretekre lenne szükség.

Az adózási, jogi környezettel kapcsolatban a HVCA azt javasolja: a magánszemélyek számára tegyék lehetővé az adókiegyenlítés lehetőségét – ez most csak kamatjövedelemre és ellenőrzött tőkepiaci ügyletekre érhető el a befektetési szolgáltatónál a befektető javára hosszú távú, legalább 2 éves befektetés esetén Az egyesület ezt kiterjesztené a kockázati tőkealapba történő befektetésekre is. Magyarán a tartós befektetési számlákon (TBSZ-eken) kockázati tőkealap-jegyet is tarthatnának a magánszemélyek a kötvények, részvények, befektetési jegyek stb. mellett.

A befektetési társaságok számára elérhető bejelentett részesedésből származó adóelőnyöket a magánszemélyek számára is kiterjesztenék (10 százalékos határérték mellett).

A vállalati befektetők számára lehetővé tennék, hogy a fejlesztési tartalékot  magyarországi kockázati tőkealapokba fektessék. A befektetők mellett a befektetések segítésére is fogalmaztak meg javaslatokat: azon társaságok esetében, amelyekbe egy kockázati tőkealap befektet, szükség lenne az eszközátruházás, üzletágátruházás áfamentességének bevezetésére is; ez nem jelentene változást a költségvetési bevételekben a jelenlegi szabályokhoz képest, a vállalkozások számára azonban komoly hatékonyságjavító intézkedést jelentene, megkönnyítené a befektetés menedzselését.

Új adózói kategória és üzleti inkubáció - így lesznek a kicsikből nagyok?

A HVCA javaslatai szerint be kellene vezetni az Európai Unióban már bevált „fiatal, innovatív vállalkozás” adózási státusz megteremtésére; az ebbe a csoportba tartozó vállalkozások adó- és járulékkedvezményeket kaphatnának, így jobban kiaknázhatóak lennének a magyarországi kutatás-fejlesztési tevékenységben rejlő lehetőségek.

A HVCA egy olyan üzleti inkubációs program elindítását is javasolja, amely az induló innovatív vállalkozások számára biztosíthatná az üzleti tudást és a kezdeti pénzforrást, így a vállalkozás elérheti azt a szintet, amely a kockázati tőke későbbi bevonását lehetővé teszi.

Doszpod Endre, a HVCA elnökségi tagja elmondta: a sikeres kkv-k a sikeres induló vállalkozások kellenek, amihez pedig (üzleti szempontból is) jó és piacképes ötletekre van szükség. Az üzleti inkubációs program áthidalná azt a távolságot, ami egy egyébként jó, de még nem piacképes ötlet és a lehetséges pénzügyi befektetők között van. Az elmúlt 10 évben folyósított több százmilliárd forint értékű K+F forrásoknak köszönhetően nagy tömegben léteznek hasznosításra váró innovációs eredmények, azonban az érintett intézmények, műhelyek, feltalálók, induló vállalkozások irányítói nem rendelkeznek megfelelő üzleti ismeretekkel a megfelelő finanszírozás megszerzéséhez.

Ebben segíthetne az üzleti inkubátor program, így növekedhetne azon vállalkozások száma, amelyek bekerülnek a kockázati tőkealapok, egyéb finanszírozási források látókörébe. A programot részben állami, részben magánforrásokból lehetne üzemeltetni.

A HVCA javaslatait elküldte az érintett minisztériumoknak, az egyeztetések elkezdődtek és jelenleg is folynak. A távlati tervek között a portfólióvállalatok tőzsdei bevezetésével kapcsolatos javaslatok kialakítása is szerepel. Tüske Balázs elmondta: amennyiben a javaslatok megvalósulnak, és megerősödik a kockázati és magántőke-iparág, az a tapasztalatok szerint új munkahelyeket, megerősödő kkv-szektort és növekvő állami bevételeket, javuló versenyképességet eredményezhet.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG