<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
KKV
Nagy befektetési sztori körvonalazódik a Ford körül. Miközben az autógyár az elmúlt ötven év legagresszívabb terjeszkedése előtt áll, a cég részvényei meglehetősen alulárazottak a szektortársakhoz képest. A vállalat Európa helyett egyre inkább a kínai piacra helyezi a hangsúlyt.

Az utóbbi 50 év legagresszívebb terjeszkedését valósítja meg idén a Ford, amely 23 új modellt dob piacra, két új gyárat nyit, és 5000 új alkalmazottat vesz fel – áll a KBC Equitas elemzésében.

Európa helyett Kína

A cég a világ két legnagyobb, és egyben legdinamikusabban növekvő autópiacán, az Egyesült Államokban és Kínában is növelni tudta eladásait, ráadásul a vállalat autóértékesítéseinek már több mint 17 százaléka az ázsiai országból származik.

Forrás: KBC EquitasA cég árbevétele 2012 vége óta minden negyedévben növekedett éves alapon, és a tavalyi negyedik negyedévben rekordszintű adózás előtti profitot ért el Észak-Amerikában és Ázsiában.

A Ford legsikeresebb modellje, az F-150-es terepjárók évtizedek óta vezetik az eladási listákat az USA-ban. A modellt most átalakítja a gyártó, amelynek eredményeként az eddigieknél is nagyobb lehet majd a kereslet, ami tovább javíthatja a cég eredményeit.

Olcsó részvények

A KBC Equitas szerint a Ford papírjai mellett szól, hogy a vállalat menedzsmentje folyamatosan növeli a kifizetésre kerülő osztalékot. A jelenlegi 16,3 dollár körüli árfolyammal számolva 3,2 százalékos osztalékhozamot kínálnak a cég részvényei, amivel nem lóg ki a nagy versenytársak közül.

Pozitív, hogy Allan Mulally vezérigazgató januárban bejelentette, marad a cégnél, és nem távozik a Microsofthoz.

A Ford részvényei kifejezetten olcsónak számítanak a versenytársak papírjaihoz képest. EV/EBITDA alapon 4,2-szeres értéken forognak, ami meglehetősen alacsonynak számít az iparágban. A nagy autógyártók átlagosan 6,9-szeres EV/EBITDA mutatón forognak, és ez alapján csak a Fiat és a General Motors tud alacsonyabb értékeltséget felmutatni.

Azért kockázatok is lehetnek

Az új modellek miatt az idei első félévben visszaeshetnek az autóértékesítések, mivel a vevők az új autók érkezésére várva elhalaszthatják vásárlásaikat. Kína lassulása is komoly kockázatot jelent, az ázsiai országban fújódó hatalmas hitellufi kipukkanása komoly gazdasági visszaesést okozna, ami a fogyasztás visszaesésén keresztül a Fordra is veszélyt jelenthet.

Elemzői várakozások szerint idén jelentős mértékben visszaeshet az EBITDA eredmény, ami elsősorban az 5000 alkalmazott felvételének, az új modellek miatt az év első felében visszaeső keresletnek, és a hatalmas beruházásoknak lehet majd betudható.

A Ford április 29-én publikálja első negyedéves gyorsjelentését, ami szintén hozhat kedvezőtlen árfolyamkilengéseket.

A rovat támogatója a 4iG

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Folytatódik a Széchenyi Hitelkártya Program
Tiszóczi Roland | 2022. június 20. 11:51
Július elsejétől december 31-ig meghosszabbították a Széchenyi Hitelkártya Programot, a hazai kkv-szektor számára kedvezményes finanszírozási források elérhetőségét biztosító feltételekkel.
KKV Gulyás Gergely újabb részletek árult el a kata átalakításáról
Privátbankár.hu | 2022. június 17. 10:31
Január 1-jéig marad a kata, csak utána változik - megemelik a keretösszeget.
KKV A családi vállalkozások is elég sötéten látják a jövőt, de hosszú távra terveznek
Privátbankár.hu | 2022. június 9. 10:58
Sújtja őket az infláció és az anyaghiány, de igyekeznek hosszú távra tervezni a családi vállalkozások.
KKV Akik sokra vitték – cégvezetés és Cégépítők
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 12:01
Interjúsorozatunk harmadik, befejező részében Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével a MiniCRM rendszerének használatáról és a Cégépítők podcast legnagyobb tapasztalatairól beszélgettünk.
KKV A kolléga a belső ügyfél – világklasszis HR-részleg egy jó rendszerrel
Privátbankár.hu | 2022. május 3. 14:05
Egyedül nem megy – hogyan segíthet egy jó rendszermegoldás abban, hogy a cégem megtartsa a kollégákat? Interjúsorozatunk második részében erről beszélgettünk Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével.
KKV Több százmilliós adócsalást buktatott le a NAV
Privátbankár.hu | 2022. április 26. 08:42
Gumiabroncs-kereskedelemmel foglalkozó, a költségvetésnek mintegy 400 milliós kárt okozó bűnbandát iktatott ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.
KKV Hogyan kezelhető az infláció a cégben?
Privátbankár.hu | 2022. április 19. 14:06
Interjúsorozatunk első részében arról beszélgettünk Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével, hogy mihez kezdjenek azok a cégek, amelyek sikeresen akarják kezelni  az inflációs nyomást. 
KKV Varga Mihály milliárdos támogatásokra figyelmeztette a cégeket
Privátbankár.hu | 2022. április 8. 10:11
A tárcavezető közösségi oldalára posztolt az energiahatékonysági támogatásokról.
KKV Egy nap van már csak a kamarai tagdíj határidejéből
Privátbankár.hu | 2022. március 30. 10:40
Március 31-ig kell megfizetni a tagdíjat. Nagy változás a korábbi évekhez képest, hogy ezúttal a Tiborcz István érdekeltségébe tartozó banknál vezetett számlára kell küldeni a pénzt.
KKV Mit tegyenek azok, akiket kihagytak a kamatstopból?
Csabai Károly | 2022. március 15. 12:16
A gyorsuló infláció miatt tavaly november óta drasztikusan emelkednek a kamatok. Utánajártunk, hogy ebben a helyzetben milyen ajánlatokkal várják a cégeket a bankok, milyen kedvezményes és milyen piaci kamatozású forrásokat kínálnak, milyen célra és kinek. S megnéztük azt is, mit tehet az a kis- és középvállalkozás (kkv), amely a kamatemelkedések miatt nehéz helyzetbe került, illetve kerülhet.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG