TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A lakosság kezében lévő magyar állampapírok állománya névértéken számítva meghaladja az ezermilliárd forintot az Államadósság Kezelő Központ Zrt. adatai szerint.

Az év eleje óta augusztus végéig - a Magyar Nemzeti Bank hivatalos adatai szerint ekkor érte el az állomány az ezermilliárdot - 35 százalékkal nőtt a lakossági állampapír-állomány. A növekedés motorját a kifejezetten lakosságnak szánt papírok - Kamatozó Kincstárjegy, Féléves Kincstárjegy, Prémium Magyar Államkötvény és Kincstári Takarékjegy - adták, miközben az egyéb állampapírok - diszkont kincstárjegy és államkötvény - állománya csökkent ez idő alatt. A lakossági papírok nyolc havi növekménye közel 300 milliárd forint volt, míg az egyéb állampapíroknál 37 milliárd forint volt a csökkenés.

Augusztus vége óta a lakossági állampapírok állománya tovább nőtt: az ÁKK legfrissebb, október 8-i adatai szerint névértékük elérte a 828 milliárd forintot, így az év elejétől számítva 75 százalékos az állomány növekedése. Az egyéb állampapírokkal együtt a lakosság kezében lévő állampapír-állomány október elején már megközelítette az 1060 milliárd forintot.

Az egyéb állampapírokon belül a lakosság kezében lévő deviza magyar állampapírok állománya is jelentősen nőtt az idén: tavaly év végén forintban kimutatva 39 milliárd volt piaci értéken, az idén augusztus végére pedig 65 milliárd forintra emelkedett. Ez a 67 százalékos mértékű növekedés mutatja, hogy a lakosság érdeklődik a devizában denominált magyar állampapírok iránt is - egyebek közt ezzel indokolta az új, Prémium Euró Magyar Államkötvény kibocsátását Borbély László András, az ÁKK vezérigazgató-helyettese a kötvényt bemutató csütörtöki sajtótájékoztatón.

Borbély László András beszélt arról is, hogy a kormány az év elején fogalmazta meg azt a szándékot, hogy növelni kívánja a lakosság állampapír-állományát. Az államadósságkezelő a program indulásakor azt a célt tűzte ki, hogy a nagy mennyiségű készpénz és látra szóló betét rovására kívánja ezt elérni. A lakossági megtakarítások 2012. első félévi alakulása pedig azt mutatja, hogy ez a terv sikeres volt.

Ismertette, hogy a készpénz és látra szóló betétek állománya közel 240 milliárd forinttal csökkent az első félévben. Ezzel párhuzamosan nőtt a bankbetétek állománya: a belföldi betéteké 100 milliárd forinttal, a külföldi bankbetéteké pedig 65 milliárd forinttal. A lakosság kezében lévő állampapír-állomány ez idő alatt mintegy 165 milliárd forinttal emelkedett. Kismértékben, 28 milliárd forinttal nőtt a részvényállomány is, viszont a befektetésijegy-állomány 76 milliárd forinttal csökkent. Hozzátette, hogy ez az állományváltozás a végtörlesztés idején történt, amikor a lakosság jelentős mennyiségű forrását fordította arra, hogy a meglévő devizahitelei egy részét visszafizesse.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Állampapír / Kötvény Árnyoldala és pozitívuma is van az újabb devizakötvényeknek
Király Béla | 2020. november 15. 05:13
A korábbi kommunikációnak némileg ellentmond a csütörtökön bejelentett nagyobb összegű devizakötvény kibocsátás, de sok szempontból jónak tűnik az ÁKK lépése.
Állampapír / Kötvény Hatalmas mérföldkőnél a szuperállampapír
MTI | 2020. november 3. 12:13
Átlépte keddre az 5000 milliárd forintot a Magyar Állampapír Pluszban (MÁP+) lévő megtakarítások értéke - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter egy, a hivatalos Facebook oldalán kedden közzétett videóban.
Állampapír / Kötvény Azt hittük, a MÁP Plusz lesz a legjobb állampapír. Mekkorát tévedtünk!
Eidenpenz József | 2020. október 28. 05:07
A híres MÁP Plusz államkötvények hozamánál több mint kétszer magasabbat is el lehetett érni, ha valaki ehelyett eurós kötvénybe fektette a pénzét, méghozzá hasonlóan alacsony kockázat mellett. Hála persze annak, hogy a forint az utóbbi másfél évben rohamosan leértékelődött. Ez megtaníthatja a befektetőket arra, hogy még az állampapíroknál sem érdemes mindig mindent egy lapra feltenni.
Állampapír / Kötvény Szamurájkötvények kibocsátásra készülődik a magyar állam
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 10:11
Már zajlanak az előkészületek, néhány napon belül megtörténhet a tranzakció.
Állampapír / Kötvény Csak félig tért vissza az államkötvény-vásárlási kedv a karantén után
Eidenpenz József | 2020. június 8. 06:07
Egy éves a “szuperkötvény”. Magyarországon is fokozatosan lazították a mozgási korlátozásokat az utóbbi hetekben, így elvileg visszatérhet a lakosság a korábbi mindennapokhoz. De mennyire állt vajon helyre a karantén idején tavasszal mélypontra esett állampapír-jegyzési kedv? Még nem teljesen. Ami megmagyarázza a kormányzat idei devizakötvény-kibocsátásait is.
Állampapír / Kötvény Nagyon vették az állampapírokat a pénzintézetek
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 11. 14:43
A pénzintézetek márciusban komolyabb mennyiségű állampapírt vásároltak, derült ki az MNB friss adataiból.
Állampapír / Kötvény 2 milliárd euró értékben adtunk el kötvényt
MTI | 2020. április 23. 18:45
A pénzügyminiszter szerint sikeres volt Magyarország legújabb kötvénykibocsátása, 2 milliárd euró értékben sikerült értékesíteni. Varga Mihály azt is elmondta, hogy rekordalacsony hozam mellett sikerült mindez.
Állampapír / Kötvény Eurókötvényt bocsát ki Magyarország
Privátbankár.hu | 2020. április 22. 11:59
Az Államadósság Kezelő Központ nem sokkal azután jelentette be, hogy közzétette idei módosított finanszírozási tervét.
Állampapír / Kötvény Módosította idei finanszírozási tervét az ÁKK
Privátbankár.hu | 2020. április 22. 11:01
A Kormány a COVID-19 járvánnyal kapcsolatos negatív gazdasági kilátások és a járvány gazdasági hatásait mérsékelni hivatott fiskális politikai lépések eredményeképp módosította a 2020-as költségvetés eredményszemléletű hiánycélját a GDP 1 százalékáról 2,7 százalékára. Az államháztartás központi alrendszerének pénzforgalmi hiánya ennek megfelelően 367 milliárd forintról 1.234 milliárd forinttal 1.601 milliárd forintra emelkedett.
Állampapír / Kötvény Stabil az állampapírok értékesítése
Privátbankár.hu | 2020. április 20. 11:20
2020 első negyedévében összesen 1266 milliárd forint értékben vásárolt a lakosság állampapírt. A nettó állománynövekedés a lejáratok, a visszaváltások és a visszavásárlások miatt 29,6 milliárd forintot tett ki.
hírlevél