1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Összesen 10 hatósági szerv vesz részt a Csillagszóró II. elnevezésű akcióban, megakadályozandó a fogyasztók megtévesztését, különös tekintettel az idősekre és a gyerekekre. Eddig az ellenőrzések 46%-nál volt valamilyen hiányosság
A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) közel kétezer ellenőrzést végzett el a Csillagszóró II. elnevezésű, november 20-án kezdődött akció keretében, 2008 december 5-ig - mondta Wittich Tamás az NFH főigazgatója sajtótájékoztatón, amelyet a budapesti Vörösmarty téren megtartott bemutató ellenőrzés alkalmából tartottak.

Az ellenőrzések 46 százalékánál találtak hiányosságot a fogyasztóvédők, és a még nem végleges adatok szerint mintegy 30 millió forint bírságot szabtak ki. Az ellenőrzések során a legjellemzőbb hiányosságok között a hiányos ártájékoztatást, a nyugtaadás hiányát, és a vásárlók megkárosítását említette a főigazgató. A vásárlók megtévesztésének egyik legelterjedtebb módja a hamis mérés vagy számolás volt, amely során a termékeket hitelesítetlen, vagy lejárt hitelesítésű mérőeszközökkel mérték meg. Számos helyen pedig nem a polcon lévő árat alkalmazták a kereskedők.

Legyen résen: mindennaposak a bolti átverések 

A hatósági ellenőrzésekkel összefüggő alapvető elvárás, hogy biztosítsa a kereskedelemben, a vendéglátásban és a szolgáltatások területén a jogszabályoknak való megfelelést, a fogyasztók fizikai és anyagi biztonságát. A cél elérésének csak egyik eszköze a jogsértőkkel szembeni anyagi szankció alkalmazása, legalább ilyen fontos a prevenció, ezen belül annak biztosítása, hogy a vállalkozások ismerjék a jogszabályi előírásokat, és az ezzel összefüggő hatósági elvárásokat, az ellenőrzések tartalmát - tette hozzá Wittich Tamás.

A cél érdekében az ellenőrzések megkezdését megelőzően a hatóság - elsősorban a szakmai szervezetekkel, valamint a kereskedelmi és iparkamarákkal együttműködve - számos felkészítő előadást, konzultációt tartott országszerte, második körben pedig úgynevezett bemutató ellenőrzések során mutatta be az ellenőrzések menetét. A Vörösmarty téren tartott bemutató ellenőrzésen a hatóság négy kereskedőnek csokimikulást adott a szabályos működésért, két kereskedő pedig virgácsot kapott, mivel szabálytalanul árulták termékeiket.

Minket ugyan nem tudnak beetetni  

A 2008. november 20. és 2009. január 4. közötti ellenőrzésekben összesen 10 hatóság vesz részt: az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH), a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP)  az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat, az Országos Rendőr-főkapitányság, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF), valamint a Nemzeti Közlekedési Hatóság vesznek részt.

Az idei akció kiemelt céljai között van a gépjárműalkatrész-kereskedők, a bontók, a fémkereskedelem, a szezonális termékek és szolgáltatások ellenőrzése, illetve az inaktív fogyasztói csoportok (idősek, gyermekek) fokozott védelme. Hangsúlyt kapott a turizmus területén tapasztalható visszásságok felszámolása is.

A vártnál is mélyebbre süllyed az ország 
Az áruházláncok "beleköpnek" a beszállítók tejébe?
Ilyen árak mellett képtelenség tanulni 
Agresszív reklámokkal generálnak fogyasztást az USA-ban 

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
Makro / Külgazdaság Négy évig felhőtlen lesz az ég a gazdaság felett, legalábbis a Pénzügyminisztérium szerint
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 19:35
Ezt ígérte a kormány a Brüsszelhez elküldött Konvergencia Programban.
Makro / Külgazdaság Erre senki nem számított a pénzügyi világban!
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 16:34
Noel Quinn, a HSBC csoport vezérigazgatója öt év után váratlanul bejelentette, távozik a bank vezérigazgatói székéből.
Makro / Külgazdaság A fogyasztás fellendülése lehet a gazdasági növekedés alapja
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 15:22
Az MBH Bank értékeli az első negyedéves GDP-adatokat.
Makro / Külgazdaság Földön, vízen, levegőben: megújítják az ukránok az európai közlekedési kapcsolataikat
Mester Nándor | 2024. április 30. 15:01
Ukrajna számára létfontosságú, hogy minden lehetséges módon eljuttassa mezőgazdasági terményeit az export célországaiba Európában és azon kívül is, felhasználva a közúti kapcsolatrendszert, valamint a folyami és a tengeri kikötőket is. A közvetlen személyforgalom vasúton fejlődhet, de új buszjáratok is megjelenhetnek a nyugat-ukrajnai városok és Kijev bevonásával. Mindehhez persze pénz kell, apróbb részletekben már sikerült is szerezniük.
Makro / Külgazdaság "Befagyott" a német munkaerőpiac
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 12:55
Majdnem 6 százalékos a munkanélküliség Németországban. 
Makro / Külgazdaság Rombolásra készül Trump, ha megválasztják
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 12:01
Donald Trump hatalomra kerülése a novemberi elnökválasztás nyomán egyértelműen több lenne kormányváltásnál – derül ki amerikai elnök ígéreteiből. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG