3p

Megint emelt a Fed, ami nem meglepetés - a következő lépéssel kapcsolatban viszont nőtt a bizonytalanság, szinte semmilyen iránymutatást nem tudtak adni. Nem zárták ki, hogy legközelebb is emelnek, de az is lehet, hogy nem.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) a piaci várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal megemelte az irányadó dollárkamat-tartományt szerdán végződött kétnapos kamatdöntő ülésén.

Az irányadó kamattartomány 5,25-5,50 százalék. Az alapkamat legutóbb 2001 január végétől április végéig állt ezen a szinten.

Az MTI összefoglalója emlékeztet: Fed a 2022 márciusában 0,00-0,25 százalékról indított tíz egymást követő kamatemelés után az előző, júniusi kamatdöntő ülésen tartott először szünetet a monetáris szigorításban. Az alapkamatot 2020 március közepén vágta vissza egy teljes százalékponttal gazdaságösztönző céllal a 0,00-0,25 százalékos tartományba a Fed. Tavaly márciusban pedig az infláció visszaszorításának szándékával indította el monetáris szigorító szakaszt.

Most emeltek - de mi lesz legközelebb? Fotó: Depositphotos
Most emeltek - de mi lesz legközelebb? Fotó: Depositphotos

Erősödik a gazdaság, de még mindig magas az infláció

A Fed monetáris döntéshozó testülete, a nyíltpiaci bizottság (FOMC) az indoklásban szilárdnak és ellenállónak nyilvánította az amerikai bankrendszert. Hangsúlyozta, hogy a döntés az infláció két százalékos célhoz közelítését szolgálja a maximális foglalkoztatottság biztosítása mellett.

A Fed véleménye szerint a gazdaság mérsékelt ütemben bővül, a munkahelyek száma az elmúlt hónapokban erőteljesen nőtt, a munkanélküliségi ráta alacsony maradt, miközben az infláció továbbra is magasnak számít. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a háztartások és a vállalkozások hitelfeltételeinek szigorodása az infláció mellett valószínűleg hatással lesz a gazdasági aktivitásra, a munkaerő-felvételre is. A hatások mértéke viszont továbbra is bizonytalan - írja az MTI összefoglalója.

A bizottság egyúttal megerősítette, hogy készen áll a monetáris politika irányvonalának szükség szerinti kiigazítására, amennyiben olyan kockázatok merülnek fel, amelyek akadályozhatják a célok elérését.

Annak eldöntésére, hogy milyen mértékű további monetáris politikai szigorítás lehet megfelelő az infláció visszatérítéséhez idővel a 2 százalékos célhoz, a FOMC figyelembe fogja venni a kumulatív szigorítás, illetve annak késleltetése hatását a gazdasági teljesítményre, a pénzügyi folyamatokra és az inflációra.

A legnagyobb kérdés az volt, hogy mi lesz szeptemberben - és még mindig ez a legnagyobb kérdés

A legnagyobb kérdés nem a mostani emelés mértéke volt, hanem az, hogy vajon megáll a Fed a kamatemelésekkel, vagy van még egy 25 bázispontos emelésre esély? Jerome Powell Fed-elnök a következő, szeptemberi ülés várható döntésével kapcsolatban azonban azt jelezte: bármi előfordulhat, nem jelezhető előre a lépés, megvárják és megvizsgálják a döntésig érkező legfontosabb, az amerikai munkaerőpiac állapotáról szóló adatokat, és majd ennek fényében döntenek.

Mivel ez alapján a korábbiakhoz képest csökkent a kamatemelés esélye, az amerikai dollár a döntést követően gyengült a bankközi devizapiacon az euróval szemben - ez jól látszik a Privátbankár Árfolyamkereső grafikonján is:

Az EUR/USD alakulása. Forrás_ Privátbankár Árfolyamkereső
Az EUR/USD alakulása. Forrás_ Privátbankár Árfolyamkereső

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Nagyon nagyot szakítanak az ingatlanosok – dollárban
Mester Nándor | 2024. július 13. 15:04
Hihetetlenül megnőtt a kereslet a különféle szakértők iránt a kereskedelmi ingatlanok felfutó piacán. Legalábbis az Egyesült Államok egyik déli tagállamában.
Makro / Külgazdaság Hatalmas leépítésbe kezd az európai óriáscég
Privátbankár.hu | 2024. július 13. 11:31
Az Unilever, az egyik legnagyobb globális fogyasztási cikkeket gyártó vállalat bejelentette, hogy 2025 végéig az európai irodai dolgozók mintegy harmadát leépíti. 
Makro / Külgazdaság Infláció: „a kedvező kép mögött sötét árny húzódik meg” – A hét videója
Bózsó Péter – Dobos Zoltán – Izsó Márton | 2024. július 12. 19:02
A Központi Statisztikai Hivatal júniusra 3,7 százalékos pénzromlást mért, a nyugdíjasok inflációja hasonlóan, 3,6 százalékon alakult. A folyamatos üzemanyagár-emelkedések híre ellenére az intézet az elmúlt hónapban mégis azok árának csökkenését mérte. A Privátbankár Árkosár-felmérés helyesnek bizonyult, de kellemetlen meglepetést hozott az Mfor Nyugdíjas Árkosár-felmérés. Rejt-e veszélyeket a maginfláció emelkedése? Milyen hatással lesz a pénzromlás ütemére a hét elején bejelentett, 400 milliárdos megszorító csomag, és a benne rejlő adóemelés? A hét videójában erről beszélgettek kollégáink, Bózsó Péter és Dobos Zoltán.
Makro / Külgazdaság Rossz a kedve az amerikai fogyasztóknak
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 17:22
Javulást vártak az elemzők, ehelyett sorozatban negyedik hónapja romló hangulatindexet mért a Michigani Egyetem.
Makro / Külgazdaság Karácsony Gergely a második újraszámláláson is győzött
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 11:20
A regnáló főpolgármester az első újraszámlálás után kialakult 41 szavazatos különbségét 293-ra növelte.
Makro / Külgazdaság Örülhetnek a franciák - az infláció 2,2 százalékra mérséklődött júniusban
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 10:31
Az előző hónapban a drágulás mértéke még 2,3 százalék volt.
Makro / Külgazdaság Nem korrigált a statisztikai hivatal: 5,2 százalékkal kisebb a kibocsátás
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 08:30
Igaz, munkanaphatással korrigálva csak 4,9 százalékkal csökkent az ipar termelése, de a legtöbb feldolgozóipari alágban visszaesett a kibocsátás májusban.
Makro / Külgazdaság Mi lesz a dollárral és a forinttal? Megkezdődtek a találgatások
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. július 11. 19:11
Az amerikai elnökjelöltek vitája után a közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy ha most hétvégén lennének a választások, akkor Donal Trump visszatérhetne a Fehér Házba. Mit hozna ez a gazdaságban?
Makro / Külgazdaság Veszélybe kerülhet Orbán Viktor álma
Privátbankár.hu | 2024. július 11. 14:21
Visszafogott a kereslet az elektromos autók iránt, ezért fontos akkuipari beruházásokat fújhatnak le. Mi lesz így a magyar akkugyártó nagyhatalmi tervekkel?
Makro / Külgazdaság Vészjósló tendencia: kiderült, hány kórházi ággyal kell beérnie a betegeknek a magyar egészségügyben
Privátbankár.hu | 2024. július 11. 13:11
Hét százalékkal csökkent 10 év alatt az Európai Unióban a kórházi ágyak száma, amely az EU statisztikai hivatala, az Eurostat 2022-ben elvégzett, csütörtökön közzétett felmérésében ismertetett legutóbbi adatok szerint 2,3 millió volt.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG