BUX
35 797.47
+0.14%
+50.00
OTP
10 870.00
-0.64%
-70.00
MOL
1 835.00
+0.71%
+13.00
RICHTER
6 720.00
+0.98%
+65.00
MTELEKOM
381.00
-0.52%
-2.00
 
2019. november 12. 13:30

Ha összevetjük az EU-s fővárosok általános áram- és gázszámláit, és megnézzük, ezek mennyit visznek el egy átlagos háztartás kasszájából, az egyes tagállamok közti árszínvonalbeli különbségeket kikalapálva az jön ki, hogy a magyar főváros áll a mezőny abszolút közepén. Más szempontból viszont az egyik legolcsóbbak vagyunk az Európai Unióban.

Közzétette a lakossági villamos energia és földgázárak októberre vonatkozó nemzetközi összehasonlítását a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal.

Mivel ebben a hónapban indult a fűtési szezon, megnéztük, hogy áll a magyar főváros a többi uniós fővárossal összevetve. Ha így nézzük, az egyik legolcsóbbak vagyunk, ha amúgy, akkor meg az abszolút átlagot hozzuk az EU-ban.

Az "így" nézés a konkrét, euróban számolt energiaárakat jelenti, melyeket a hivatal számítása úgy tesz megfoghatóbbá, hogy a nemzeti valuták háromhavi mozgóátlag segítségével kerülnek átváltásra, ami kisimítja az euró nemzeti valutában számolt árfolyamának ingadozásait, így a valutaárfolyamok változása a hónapról hónapra mért árakat kevésbé módosítja.

Forrás: Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal

Ennek alapján az jön ki, hogy az átlagos fogyasztási mennyiséggel és jellemzőkkel felruházott átlagfogyasztókat nézve a budapesti áram az utolsó előtti a listán, azaz majdnem a legolcsóbb a maga 11,45 eurócent per kilowattórájával (ez kevesebbe kerül, mint tavaly ilyenkor). Csak a belgrádi áram olcsóbb a miénknél, igaz, nem kevéssel: annak kilowattóráját 7,26 eurócentes áron mérik. Vásárlóerő paritáson számolva már a végéről számolva a kilencedikek vagyunk, ami az erre bevezetett, fiktív valutában mérve 18,96-nyi európai vásárlóerő-egységet jelent.

Forrás: Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal

Földgázban a legolcsóbb a magyar főváros 3,13 eurócent per kilowattórával (tavaly ennél drágább volt, de még így is ez volt a legolcsóbb), kisimítva már hátulról a negyedik Budapest mert úgy már az egységnyi földgáz 5,18-nyi fiktív pénzbe kerül.

A kimutatás vizsgálja a villamos energia és földgázfogyasztás költségeinek a nettó jövedelemhez viszonyított arányát, azaz a fogyasztók "teherbíró” képességét is. A hivatal szerint az átlagos budapesti háztartásban ketten élnek, mindketten országos szintű átlagos nettó jövedelemmel rendelkeznek, nincs gyermekük, illetve más eltartott a háztartásban. A kérdés az, hogy az ő közös háztartásuk havi jövedelmének mekkora hányadát emészti el az árammal és gázzal kapcsolatos kiadások, ha éves szinten egy átlagos fogyasztási mennyiség (2200 kWh áram és 1162 m3 földgáz) az alap. Ezt szintén európai vásárlóerő-egységben mérik.

Forrás: Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal

Ebben az összevetésben a budapesti Átlagosék abszolút a legátlagosabbak az összes uniós Átlagosok között, ugyanis nemcsak, hogy a középmezőnyben tanyáznak, de mindkét irányból a tizenharmadikak a listán.

A háztartásuk havi jövedelmének 3,4 százalékát viszi el az áram- és gázszámla (tavaly ennél nagyobb szeletet hasított ki a költségvetésből).

És akkor számszerűen is a dolgok alakulásáról:

Szeptemberhez képest

  • olcsóbbak lettünk, akkor áram tekintetében hátulról számolva a harmadikak voltunk 11,57 eurócent/kilowattórás díjszabással,
  • vásárlóerő-paritáson számolva hátulról a kilencedikek 18,96 fiktív egységgel.
  • A gáz nálunk volt a legolcsóbb 3,16 eurócenttel,
  • vásárlóerősen hátulról a negyedikek voltunk 5,18 egységgel.
  • A fővárosi átlagosék akkor is mega átlagosak voltak, ugyanúgy a 13. helyen tanyáztak, ugyanúgy 3,4 százaléknyi rezsibe ölt háztartáspénzzel.

Tavaly októberben

  • áramban hátulról a negyedikek voltunk, 11,60 eurócent/kWh-val,
  • vásárlóerő paritáson pedig hátulról a tizenegyedikek 19,69-nyi fiktív pénzegységgel.
  • A mi gázunk volt a legolcsóbb, kilowattórája 3,16 eurócentbe került,
  • a vásárlóerő-paritásos listán pedig hátulról a harmadik volt Budapest, 5,37 fiktív pénzzel.
  • Átlagosék akkor még nem a mértani középen helyezkedtek el, hanem a tizenkettedikek voltak a többi Átlagos család között, a havi háztartáspénz 4,1 százaléka ment el gázra és áramra.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Most siessen a benzinkutakra, pénteken jön az újabb drágulás!
Privátbankár.hu | 2020. július 8. 09:31
A benzin literjéért átlagban bruttó 3, a gázolajéért 4 forinttal kell többet leszurkolni július 10-étől.
Makro / Külgazdaság Egyre több veszélyes terméket szűr ki az EU, a vizsgált plüssjátékok 68 százaléka problémás
Privátbankár.hu | 2020. július 8. 09:16
A biciklikre szerelhető gyerekülések közül pedig mindegyikkel baj van, állapította meg az unió fogyasztóvédelmi rendszere.
Makro / Külgazdaság Négy hónap után ismét nőtt az infláció
Privátbankár.hu | 2020. július 8. 09:07
Előtte, február és május között alapvetően a koronavírus-járvány miatt lassult a pénzromlás. Májusban például 2,2 százalékkal, ezzel szemben júniusban már 2,9 százalékkal voltak magasabbak a fogyasztói árak átlagosan az egy évvel korábbinál. Az elmúlt egy évben az élelmiszerek és a szeszes italok, dohányáruk ára nőtt jelentős mértékben. 
Makro / Külgazdaság Közel négy hónapja nem láttunk ilyet: negyedik napja nincs magyar koronavírusos áldozat
Privátbankár.hu | 2020. július 8. 08:33
Negyedik napja nincs halálos áldozata a koronavírusnak - legutóbb márciusban láttunk ilyet, amikor még csak egyetlen halálesetről tudtunk.
Makro / Külgazdaság Megjött a második hullám a szomszédunkba - Szerbia újra kijárási tilalmat vezet be
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 8. 06:41
Az egyetlen EU-n kívüli ország, ahonnan korlátozás nélkül lehet Magyarországra utazni, újra szigorú intézkedésekre kényszerül a koronavírus terjedése miatt.
Makro / Külgazdaság Agyonadóztatja az Orbán-kormány az alacsony fizetésért dolgozó magyarokat
Székely Sarolta | 2020. július 8. 06:04
És mindeközben egyáltalán nem sarcolja olyan mértékben a magas fizetéseket a kormány, mint teszik azt jó néhány másik országban. Itt mutatkozik meg az egykulcsos személyi jövedelemadó-rendszer hibája.
Makro / Külgazdaság Nem sok jót jelez Magyarországnak az új brüsszeli jóslat
Király Béla | 2020. július 7. 20:11
Kis mértékben rontotta a közösségre vonatkozó gazdasági előrejelzését az Európai Bizottság. Szerintük növekedtek a kockázatok, így továbbra sem lehet tudni, hogy a járvány második hullámát korlátozások nélkül megúszhatjuk-e.
Makro / Külgazdaság Koronavírusos a brazil elnök, aki komolytalannak nevezte az egész pandémiát
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 7. 18:50
Brazília több, mint 1,6 millió igazolt fertőzöttjének egyike maga az elnök - most első kézből tudhatja meg, tényleg csak egy kis nátha-e az egész.
Makro / Külgazdaság Eldőlt: kivégzik a rövidtávú lakáskiadást Magyarországon
Privátbankár.hu | 2020. július 7. 17:26
Lapinformáció szerint döntött  a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs: legfeljebb évente 120 napra lehet kiadni rövid távra a lakásokat.
Makro / Külgazdaság Jól járhat az Orbán-kormány a horvát jobbközép győzelmével
Wéber Balázs | 2020. július 7. 16:09
Valószínűleg a jövőben is egy jobbközép kormánykoalíció irányítja majd Horvátországot, miután a választók vasárnap bizalmat szavaztak Andrej Plenkovic miniszterelnök pártjának. A lapunknak nyilatkozó Balkán-szakértő szerint voltak ugyan súrlódások az Orbán- és a Plenkovic-kormány között, de ezek már „be vannak árazva”, ezért a kapcsolatok bővülése várható.
Friss
hírlevél