<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A jegybank az új inflációs jelentésben már a rezsicsökkentés következő körét is figyelembe veszi. 300 forintos euróval, 3 százalék alatti hiánnyal, fél százalékos növekedéssel számolnak.

A Magyar Nemzeti Bank csütörtökön ismertetett új inflációs jelentésében az év elejétől érvényes háztartásienergia-árcsökkentés mellett már figyelembe vette az év második felétől érvényes rezsicsökkentést is: eszerint az idei átlagos infláció 2,6 százalék lesz, a jövő évi 2,8 százalék, míg a gazdasági növekedés mutatója 2013-ban 0,5, a jövő évben 1,7 százalék.

A múlt év decemberi inflációs jelentésben az MNB 2013-ra 3,5 százalékos, 2014-re 3,2 százalékos inflációt jelzett, a GDP-növekedési előrejelzés erre az évre 0,5, 2014-re 1,5 százalék volt.

Az új MNB hisz a kormánynak

Az új prognózisban azzal számolt az MNB, hogy a januárban bejelentett 10 százalékos háztartásienergia-árcsökkentés után az év második felétől a víz, a szemétszállítás és a csatornadíjakban is árcsökkenés következik be, ami idén és jövőre is 0,25-0,25 százalékponttal mérsékli az inflációt.

Az inflációs előrejelzés alappálya és a legyezőábra

 

"Az MNB stábja által készített jelentés az előrejelzés szabályainak megfelelő március elején érvényes, 300 forint körüli euróárfolyammal számolt" - mondta Virág Barnabás, az MNB igazgatója. Hozzátette: rövid távon ez az árfolyamszint maradhat, hosszabb távon viszont erősödhet a forint az euróval szemben.

Virág Barnabás a jelentést ismertetve mérföldkőnek minősítette a most publikált prognózist, hiszen először ebben az elemzésben számolt az MNB azzal, hogy az áttekintett nyolc negyedéves időhorizonton az infláció tartósan 3 százalékos inflációs cél alatt marad.

3 százalék alatti hiányt és fél százalékos növekedést várnak

Az uniós módszertan szerinti GDP-arányos 2013. évi államháztartási egyenleg az MNB előrejelzése szerint a 400 milliárd forint összegű szabad tartalékok törlése esetén 2,9 százalékos hiányt eredményez.

Az inflációs jelentésben az MNB stábja több tényezővel magyarázza a decemberivel megegyező, 2013. évi 0,5 százalékos növekedési prognózist. Egyrészt 2012-ben átmeneti hatások miatt csökkent 1,7 százalékkal a GDP, főleg a mezőgazdaság visszaesése, másodsorban pedig a decemberi gyárleállások miatt.

A GDP-növekedés alakulása

 

Az idei növekedést segíthetik az autóipari beruházások nyomán létrejött kapacitások, amelyeket 2013-ban már teljes mértékben kihasználhatnak az autógyártók. A növekedést segítő harmadik tényező pedig a háztartások fogyasztásának bővülése amelynek hátterében az alacsonyabb infláció, illetve az ennek következtében létrejövő többletjövedelem áll. A lakosság reáljövedelme a tavalyi 3,3 százalékos zsugorodás után idén 0,1 százalékkal javul az MNB becslése szerint.

Többet költ a kormány, kevesebb lesz a beruházás

Az MNB által felvázolt alappálya számai

Az MNB új prognózisában a decemberi 2,7 százalékos visszaesés helyett 1,4 százalékos csökkenéssel számol a kormányzat végső kiadásainál, a beruházásoknál a korábban jelzett 0,2 százalékos zsugorodás helyett 1,4 százalékos csökkenés várható 2013-ban, jövőre viszont 2,1 százalékkal bővülhetnek a beruházások. A GDP-arányos folyó fizetési mérleg tavalyi 1,8 százalékos pozitív szaldója ebben az évben 3,3 százalékra, jövőre 4,2 százalékra nő.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Mi jöhet a NER után? Klasszis Klubunk következő vendége Giró-Szász András lesz
Privátbankár.hu | 2021. október 18. 19:07
Pánik van a Fideszben, vagy teljes a nyugodtság az ellenzéki miniszterelnök-jelölt kiválasztása után? És ki lehet Orbán Viktor utóda? Fontos kérdések, fontos válaszok október 28-án.
Makro / Külgazdaság Megrendült Joe Biden elnöksége: Trump nyerheti a 2024-es elnökválasztást
Káncz Csaba | 2021. október 18. 18:33
Végigvesszük, hogy milyen főbb okok vezettek a Biden kormányzattal szembeni komoly bizalomvesztéshez. A brit fogadóirodák már arra teszik tétjeiket, hogy 2024-ben Donald Trump legyőzi Bident. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Hitelekkel menekül előre Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2021. október 18. 17:37
A magyar kormány továbbra is alkudozik az Európai Unióval az újjáépítési alapból származó összegek kifizetéséről. Eközben viszont más forrásokból próbálnak pénzt bevonni, amivel a mozgásterüket növelik, többek között erről beszélt kollégánk, Király Béla a Trend FM Reggeli Monitor című műsorában.
Makro / Külgazdaság Nem akarnak baloldali fordulatot a német liberálisok
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 18. 16:16
Mindhárom, a kormányalakításban érdekelt párt megerősítette, hogy megkezdődhetnek a hivatalos koalíciós tárgyalások Németországban. A liberálisok szerint az új kormánynak középen kell állnia politikailag.
Makro / Külgazdaság Matolcsy György: új európai mag formálódik
MTI | 2021. október 18. 15:16
Magyarország térségének jövője, hogy az európai jövő térsége legyen - állítja a jegybank elnöke a Magyar Nemzet online kiadásában hétfőn megjelent írásában.
Makro / Külgazdaság A kívülálló, aki veszélyes lehet Orbán Viktorra – felkapta Márki-Zayt a világsajtó
Wéber Balázs | 2021. október 18. 14:38
Németországtól kezdve Nagy-Britannián át Argentínáig beszámolt a külföldi sajtó Márki-Zay Péter előválasztási győzelméről. Az európai értékelések többsége szerint az „outsider politikus” a baloldaliakat, a liberálisokat, valamint az Orbán-kormányban csalódott jobboldaliakat is meg tudta szólítani, és komoly ellenfele lesz Orbán Viktornak a jövő tavaszi parlamenti választásokon.
Makro / Külgazdaság Újabb jelentős drágulás a kutakon: már 560-570 forintba is kerülhet egy liter üzemanyag
Privátbankár.hu | 2021. október 18. 10:24
A világpiaci olajárak emelkedése miatt a Mol szerdán tovább drágítja a kutakon elérhető üzemanyagokat. A benzin literjéért átlagban 5 forinttal kell többet fizetni, immár 496 forintot, míg a gázolaj ára 7 forinttal, 512 forintra megy fel.
Makro / Külgazdaság Hónapok óta nem látott tempóban terjed a koronavírus-járvány Magyarországon
Privátbankár.hu | 2021. október 18. 10:01
Tovább romlott a koronavírus-helyzet: hónapok óta nem látott szintre emelkedett az új megbetegedések száma és a pozitív tesztek aránya is.
Makro / Külgazdaság Satufékezett a kínai gazdaság az energiakrízis, az árvizek és a korona-gócok miatt
MTI | 2021. október 18. 07:44
A második negyedévben még 7,9 százalékos volt a gazdaság növekedése, a harmadikban már csak 4,9.
Makro / Külgazdaság "Gyűlölettel nem lehet legyőzni a gyűlöletet, csak szeretettel" - Márki-Zay Péter nyerte az ellenzéki előválasztást
Privátbankár.hu | 2021. október 18. 06:53
Dobrev Klára elismerte vereségét, és gratulált riválisának.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos