<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Az építőpipari termelők kilátásai javultak az elmúlt hetekben, de egyes alágazatok nehezebb hónapokra számítanak.

Az építőipari termelők kilátásai szeptemberben jelentősen javultak (az ágazati bizalmi index 8 ponttal emelkedett), amit októberben némi negatív korrekció (3 pontos csökkenés) követett. Az iparági szereplők várakozásait összegző mutató októberi értéke lényegében megfelel a járvány előtti utolsó „békehónap”, a tavaly februárinak -  derül ki a GKI friss felméréséből.

Idén októberben a mélyépítő cégek kilátásai tovább javultak, a magasépítőké viszont valamelyest romlottak. Havi alapon az előző háromhavi termeléssel kapcsolatos elégedettség tovább nőtt, de a rendelésállományok értékelése némileg romlott. A foglalkoztatási várakozások enyhén javultak. Az áremelési törekvések intenzitása enyhén emelkedett. 

Alig indítanak új irodai beruházásokat (fotó: pixabay.com)Alig indítanak új irodai beruházásokat (fotó: pixabay.com)

Az építőipar számára a legfontosabb növekedési korlát a munkaerőhiány. Emellett a magasépítők számára az anyag- és kapacitáshiány, a mélyépítők számára a kereslethiány okoz jelentős gondokat. A magyar gazdaság egészének közeljövőjét illető várakozások némileg romlottak.

Az építőipar termelése augusztusban éves alapon 10,2, az első nyolc hónapban összesen 9,8 százalékkal növekedett a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint. A vállalatok augusztus végi szerződésállományának volumene 22, százalékkal volt magasabb az egy évvel ezelőttinél. Az építőiparban alkalmazottak száma 2021 első hét hónapjában 5,8 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál.

Az elmúlt három hónap termelési helyzetének megítélése októberben tovább javult - a szezonálisan kiigazított adatok alapján. E mutató immár 22 havi csúcsára ért fel, a termelői elégedettség utoljára 2019 végén volt ezen a szinten. Ebben a hónapban a nyers, azaz a szezonálisan nem kiigazított adatok nem jeleztek érdemi változást az előző hónaphoz képest. Októberben a növekvő és a csökkenő termelésről beszámoló cégek aránya rendre 21 és 12 százalék, míg szeptemberben 21 és 11 százalék volt. 

hirdetés

A meglévő rendelésállományokra vonatkozó értékelés – a szeptemberi jelentős javulás után – októberben némileg romlott - az előző hónaphoz képest, a szezonálisan kiigazított adatok alapján. A nyers adatok is negatív változásra utalnak. Októberben a válaszadó vállalkozások 27 százaléka számolt be magas és 25 százaléka alacsony rendelésállományról. Ugyanez a két arány szeptemberben 30 és 14 százalék volt. Ebben a hónapban a magas- és mélyépítők elégedettsége is növekedett.

A megkötött szerződésekkel biztosított termelési periódus átlagos hossza az építőipar egészében 2021 októberében 4,8 hónap. Ez valamivel kisebb átlagérték az egy negyedévvel (5,7 hónap) és az egy évvel ezelőttinél is (szintén 5,7 hó). A magasépítő cégek (átlaguk 5,4 hónap) e téren jobban állnak a mélyépítőknél (ezek átlaga 4,4 hó).

A foglalkoztatott létszám várható alakulására vonatkozó várakozások októberben valamelyest javultak (az előző hónaphoz képest, a szezonálisan kiigazított adatok alapján). A nyers adatok nagyon-nagyon enyhe negatív változásra utalnak. Az októberi felmérés során a következő három hónapban a létszám bővítésére és szűkítésére készülő cégek aránya rendre 16 és 10 százalék. Szeptemberben ugyanez a két arány 15 és 7 százalék volt.

Több cég akar most árat emelni, mint korábban

Az áremelési törekvések intenzitása – kéthavi csökkenés után – október kissé emelkedett az előző hónaphoz képest (a szezonálisan kiigazított adatok alapján). E mutató értéke lényegében visszatért az augusztusi szintre. A kiigazítás nélküli adatok is az áremelési szándékok némi erősödését mutatják: az áremelést tervezők aránya az szeptemberi 30 százalékról októberre 35 százalékra duzzadt, míg az árcsökkenésre számítóké 4-ről 1 százalékra csökkent. A magasépítő cégek továbbra is gyorsabb áremelkedésre számítanak, mint a mélyépítők.

Az építőipar számára legfontosabb növekedési korlát, a munkaerőhiány csaknem minden második, az anyag- és kapacitáshiány csaknem minden harmadik céget érint. A kereslethiány, illetve a vevők laza fizetési fegyelme lényegében minden ötödik cégnek gondokat okoz. A (szakképzett) munkaerő hiánya a magas- és a mélyépítésben is széles körben tapasztalható probléma. Az anyag- és kapacitáshiányt a magasépítők 40 százaléka jelezte, míg a mélyépítők mindössze 16 százaléka. A kereslethiány jóval inkább a mélyépítést sújtja (az említési gyakoriság 35 százalék), mint a magasépítést (10 százalék), emellett a vevők is jóval nagyobb arányban tartoznak a mély- (26 százalék), mint a magasépítőknek (13 százalék).

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Ismét PCR-teszt kell az Angliába utazóknak
Privátbankár.hu | 2021. november 30. 06:50
Az életbe lépett új szabályozás alapján ismét PCR típusú koronavírus-szűrésnek kell alávetniük magukat érkezésük után mindazoknak, akik külföldről Angliába utaznak, és a negatív teszteredmény megérkezéséig a beutazóknak tartózkodási helyükön elkülönítésben kell maradniuk.
Makro / Külgazdaság Az Európai Unió egyes kormányai aláássák a média függetlenségét
Privátbankár.hu | 2021. november 30. 06:15
Az Európai Unió mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy a média betölthesse alapvető szerepét a demokráciában - hangsúlyozta Vera Jourová értékekért és átláthatóságért felelős uniós biztos az Európai Bizottság által létrehozott Európai Hírmédia Fórum konferenciáján.
Makro / Külgazdaság Mi lesz a németországi atombombákkal? Peking már gyanakodva néz Berlinre
Káncz Csaba | 2021. november 30. 05:34
Az új német kormány eltökéltnek tűnik, hogy a politikai viták ellenére a kiöregedő Tornado vadászgépek helyébe is nukleáris csapásmérésre alkalmas vadászgépeket szerezzen be 2022-ben. Pekinggel összevetve a dokumentum hangneme jóval szívélyesebb Moszkvával szemben. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Ismét megválasztották a svéd miniszterelnöknőt
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 19:01
Ismét Magdalena Anderssont választotta miniszterelnökké Svédországban a parlament hétfőn, így hivatalosan is ő lehet az első nő a kormány élén az ország történetében.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: újabb országban jelent meg az omikron
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 18:29
Egyre súlyosbodik a koronavírus-járvány Csehországban, a laboratóriumi vizsgálatok megerősítették az új vírusmutáció, az omikron megjelenését is - derült ki az egészségügyi minisztérium honlapján hétfőn nyilvánosságra hozott adatokból.
Makro / Külgazdaság A 2022-es csapdája – hogyan mászik ki ebből a világ?
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 18:14
2021-ben eljött a sokak által várt talpraállás, a boltok kinyithattak, az ingázók visszaülhettek az irodájukba, sőt, a legmerészebbek még nyaralni is elmentek. De az égbe szökő energiaárak, a magas adósságállományok és a csúcson túljutott növekedés közepette mégsem jelenthettük ki, hogy a dolgok visszazökkentek a rendes kerékvágásba. A Fidelity International szerint a döntéshozók a 22-es csapdájával néznek szembe: infláció vagy növekedés? A kamatok alacsonyabbak lesznek, és tartósabban, mint gondolták, a Kínai „közös jólét” program hosszú távú lehetőségeket kínál, a klímaválság pedig rányomja bélyegét az eszközallokációra
Makro / Külgazdaság A brutálisan dráguló energiaárak miatt dőlt meg egy 30 éves rekord Németországban
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 16:17
Az előzetes adatok alapján Németországban tovább emelkedett az infláció novemberben a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis hétfői jelentése alapján.
Makro / Külgazdaság Itt a bejelentés: megkezdték a vakcinafejlesztést a szupermutáns ellen
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 16:07
Ez a standard eljárás része. Nem biztos, hogy végül szükség lesz új vakcinára.
Makro / Külgazdaság Újabb ország zárkózik be az omikron miatt
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 14:58
Japán keddtől  várhatóan hónapra lezárja határait a külföldiek előtt, és a hazatérők esetében is szigorít, hogy "elkerülje a legrosszabb forgatókönyvet" a koronavírus omikron variánsának terjedése miatt - jelentette ki Kisida Fumio japán kormányfő.
Makro / Külgazdaság Átadták, de 168 milliót még költenek Lázár János álmára, a tram-trainre
Székely Sarolta | 2021. november 29. 14:41
Hétfőn indult el első útjára a hódmezővásárhelyi tram-train, ám egy friss közbeszerzési hirdetmény alapján még egyáltalán nem teljes a hozzá kapcsolódó infrastruktúra. 
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló