1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A Fidesz biztosnak látszó győzelmén kívül alig értenek egyet bármiben is a közvélemény-kutatók. A Jobbik megerősödését mindegyik intézet tényként kezeli, eltérők azonban a pártok táborának szavazási hajlandóságára és a választási részvételre vonatkozó becslések, miként az is, kinek kedvezhet egy esetlegesen magasabb részvételi arány. Öt párt állíthat országos listát, de a két "kicsi" helyzete igen bizonytalan
A Fidesz biztosnak látszó győzelmén kívül alig értenek egyet bármiben is a közvélemény-kutatók. A Jobbik megerősödését mindegyik intézet tényként kezeli, eltérők azonban a pártok táborának szavazási hajlandóságára és a választási részvételre vonatkozó becslések, miként az is, kinek kedvezhet egy esetlegesen magasabb részvételi arány. Öt párt állíthat országos listát, de a két "kicsi" helyzete igen bizonytalan - derül ki az MTI által megkérdezett intézetek adataiból, illetve a Privátbankár összeállításából.

Három héttel az országgyűlési választás első fordulója előtt közvélemény-kutatási adatsorok alapján lehetetlen megválaszolni, hogy hány párt jut a parlamentbe, hogy lehet-e a Fidesznek kétharmados többsége a parlamentben, illetve hogy az MSZP vagy a Jobbik végez-e másodikként.

Öt közvélemény-kutató - a Forsense, a Medián, a Nézőpont Intézet, a Szonda Ipsos és a Tárki - felmérései szerint csak a Fidesz győzelme, továbbá az MSZP és a Jobbik parlamentbe jutása vehető biztosra. A választási eredményt döntően befolyásoló részvételi adatokkal kapcsolatban viszont nagy eltérést mutatnak a kutatások.


Nem egyértelmű, kit segít a választók aktivitása


Kevesebben indulnak, mint négy éve
Péntek délután négy órakor lejárt az ajánlószelvény-gyűjtési és jelöltállítási határidő az áprilisi országgyűlési választásra. Az Országos Választási Iroda (OVI) adatai szerint délutánig 835 jelölt adott le ajánlószelvényeket, közülük több mint 750-et vettek eddig nyilvántartásba. Négy éve 998 egyéni jelölt indult a megmérettetésen.
Részletek>>>
Februárra nőtt a választói hajlandóság négy intézet adatai szerint is. A Medián legfrissebb, március közepén készült kutatása azonban arra mutat rá, hogy a növekedés megállt, és továbbra is csak a megkérdezettek 53 százaléka mondja biztosra választási részvételét. A Szonda Ipsosnak válaszolók közül is csupán minden második ígéri, hogy szavazni fog.

Ezzel szemben a Tárki mérése szerint "egy most vasárnapi választáson" 60 százalék venne részt, az április 11-i részvételi arány pedig még magasabb, 63-65 százalék körüli lesz.
Ha a részvétel mégis meghaladja a 65 százalékot, a Tárki szerint az biztosan nem a Fidesznek kedvez. Az intézet úgy véli, a középrétegek körében az MSZP és az MDF, az értelmiségiek táborában az LMP, a peremhelyzetben élők körében pedig a Jobbik profitálna a magas részvételből.

A Medián legfrissebb elemzésében viszont azt hangsúlyozza: ha azok az állampolgárok is részt vesznek a választáson, akik ma még nem biztosak benne, csak valószínűsítik részvételüket, az a Fidesz helyzetén javíthat.

Nézze meg választási rovatunkat és értékelje Ön is a miniszterelnök-jelölteket!
Eltérően ítélik meg a Jobbik szimpatizánsainak hajlandóságát is a közvélemény-kutatók. A Medián szerint változatlanul a Jobbik hívei a legelkötelezettebbek, és a párt táborának választási kedve az elmúlt hónapban is emelkedett: jelenleg a Jobbikkal szimpatizálók 79 százaléka biztos szavazó.

Mást tapasztalt a Szonda Ipsos. Az intézet szerint a Jobbik szavazóinak szokatlanul alacsony az elkötelezettségük: mindössze fele részük biztos abban, hogy áprilisban a Jobbikra voksol.

Ki lesz a második befutó: MSZP vagy Jobbik?

Závecz Tibor, a Szonda Ipsos véleménykutatási igazgatója szerint ugyanakkor mintegy félmillióan még mérlegelik, hogy a Fideszre vagy a Jobbikra voksoljanak-e, így a Jobbik - a számára legkedvezőbb esetben - akár 900 ezer szavazatot is szerezhet, ami 60 százalékos részvétel esetén 20 százalékos szavazatarányt jelentene. A Jobbik megerősödésének okait hasonlóan látják a közvélemény-kutatók, de következtetéseik részben eltérők.

Egyetértés mutatkozik abban, hogy a Fidesz kétharmados parlamenti többségének gátja elsősorban a Jobbik lehet - a Medián, a Szonda Ipsos és a Tárki kutatása is erre utal.
A Medián adatai azt mutatják, hogy a 40 év alattiak körében a Jobbik mára az MSZP-t megelőzve a második legerősebb párttá vált, a Szonda Ipsos pedig állítja: a 18 és 33 év közötti szavazók körében a Jobbik több mint kétszer annyi szavazatra számíthat, mint az MSZP. Márpedig mindkét intézet szerint a fiatalok körében nőtt leginkább a választási hajlandóság.

Egyedül a Nézőpont Intézet mérése mutatja azt, hogy a Jobbik a választókorú népességen belül megelőzte, az aktív szavazók körében pedig utolérte az MSZP-t. Igaz, utóbbi kategóriát - a részvételüket "két szűrőkérdés alapján is biztosra ígérő", ám pártkötődésüket nem feltétlenül megnevező aktív szavazókét - csak a Nézőpont használja.

A Medián ezzel szemben négy választói csoportot különböztet meg a szavazási, illetve a pártválasztási szándék alapján. A teljes népesség körében a Fidesz előnye az MSZP előtt 26, a biztos szavazók táborában 31, a választani tudók között 37, a választani tudó biztos szavazók körében pedig 36 százalékpont, és a szocialista párt minden összevetésben a Jobbik előtt áll.

A Tárki adatai szerint a Fideszre a felnőtt népesség 37, a biztos szavazó pártválasztók 61 százaléka voksolna, az MSZP tábora 15 illetve 22 százalékos, a Jobbik pedig 7 és 11 százalékon áll. Hasonlók a Szonda Ipsos által mért eredmények: a Fidesz 57:20, valamint 35:12 arányban vezet az MSZP előtt, amíg a Jobbiknak a biztos pártválasztók táborában 17, az összes megkérdezett körében pedig 10 százalékot mértek.

Tegnap délután eldőlt, hogy valószínűleg a két kisebb párt is állíthat országos listát. Tölgyessy Péter alkotmányjogász és politikai elemző egy televíziós interjúban úgy értékelte, hogy a két "kicsi" valószínűleg a bal oldalról hozhat el szavazatokat. Az LMP-re és az MDF-re az országban mindenhol lehet majd voksolni, ez pedig az "MSZP-nek" rossz hír - mondta Tölgyessy, aki korábban maga is képviselő volt az SZDSZ illetve a Fidesz színeiben.
A két kategória közötti különbség, hogy amíg a teljes választókorú népességre vonatkozó adatok azt közlik: a mintegy nyolcmillió felnőtt körében mekkora az egyes pártok támogatottsága, a biztos szavazó pártválasztók az egyes politikai erők bázisát jelentik. Vagyis utóbbiak azok, akik biztosra mondják választási részvételüket, és azt is tudják, kire szavaznak.

Mi lesz a kis pártokkal?

Különösen problémás jelenleg a kis pártok támogatottságának megítélése. A közvélemény-kutató intézetek többségének mérése szerint sem az LMP, sem az MDF nem éri el a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékos támogatottságot.

A Forsense viszont a választani tudók és a biztos szavazó pártválasztók körében is 5 százalékra teszi az LMP népszerűségét. A Tárki szerint a teljes lakosságon belül 4, a biztos szavazó pártválasztók körében 3, a pártválasztók körében viszont 6 százalékon áll, azaz elsősorban mozgósítási gondokkal küzd a Lehet Más a Politika.

Gyurcsány: azt hittem, igazunk győzni fog
Gyurcsány saját frakciót alakíthat, ha akar
Mesterházy: az MSZP-t nem lehet megsemmisíteni!
A romák felgyújtották az ajánlószelvényeiket
A következő kormánynak sem lesz könnyebb
Bajnai jó, de a Fidesz jobb lenne a cégeknek

MTI, Privátbankár

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
Makro / Külgazdaság Négy évig felhőtlen lesz az ég a gazdaság felett, legalábbis a Pénzügyminisztérium szerint
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 19:35
Ezt ígérte a kormány a Brüsszelhez elküldött Konvergencia Programban.
Makro / Külgazdaság Erre senki nem számított a pénzügyi világban!
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 16:34
Noel Quinn, a HSBC csoport vezérigazgatója öt év után váratlanul bejelentette, távozik a bank vezérigazgatói székéből.
Makro / Külgazdaság A fogyasztás fellendülése lehet a gazdasági növekedés alapja
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 15:22
Az MBH Bank értékeli az első negyedéves GDP-adatokat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG