1p
A kormány elképzelése szerint a közmédia teljes rendszere egy év alatt újulhat meg, a minta nem más mint a BBC. Olcsóbb, de minőségibb közszolgálatot várnak
A kormány elképzelése szerint a közmédia teljes rendszere egy év alatt újulhat meg, a minta nem más mint a BBC. Olcsóbb, de minőségibb közszolgálatot várnak.

Egy év alatt újul meg teljesen a magyar közmédia rendszere; ez azt jelenti, hogy 2012. január 1-től lehet majd új, egységes, nemzeti közmédiáról beszélni, hasonlóról, mint a mintának tekintett brit BBC - derül ki egy csütörtöki budapesti sajtóértekezlet előtt kiosztott tájékoztató füzetből.

A magyar közmédia átalakításáról kiadott tájékoztató szerint ez idő alatt kialakulnak a végleges intézményi formák és munkafolyamatok, és várhatóan a "fizikai összeköltözés és elrendeződés" is megtörténik. A 24 oldalas tájékoztató füzetet a témában megrendezett sajtótájékoztatón osztották ki az újságíróknak.

A BBC a világ legnagyobb műsorszolgáltatója, költségeit az előfizetési díjakból állja. Elnökét és felügyelő bizottságát a királynő nevezi ki, a kormány ajánlásával. Célja: „informálni, oktatni és szórakoztatni”.
A dokumentum egyebek mellett összegzi a közmédia átalakításának fontosabb lépéseit, annak tervezett folyamatát, valamint az egyes intézmények működését és feladatait.

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap által készített kiadvány szerint a tervezett átalakítástól a finanszírozás stabilitását, minőségi munkahelyeket és munkavégzést, fejlődési és fejlesztési lehetőségeket várnak, valamint azt, hogy az egyes csatornák "több hírt, több témában, több helyről" lesznek képesek feldolgozni és adásba küldeni.

Levélben fordultak az államfőhöz, a miniszterelnökhöz és a házelnökhöz a közmédia üzemi tanácsainak (ÜT) elnökei , mivel szerintük az átalakítással kapcsolatban nem kezdődött el a párbeszéd a szakmai, érdekképviseleti és érdekvédelmi szervezetekkel.

Az MTV, a Duna Televízió és az MTI üzemi tanácsainak elnökei szerint "az átalakítás még félúton sem jár", a várható folyamatokat nem gondolták végig, és azokba nem vonják be a szakmai, érdekképviseleti és érdekvédelmi szervezeteket, holott  - mint írják - "a jobbára csak a mi intézményeinkben megszerezhető szakmai tudás és tapasztalat" alighanem elengedhetetlen az átalakítás sikeréhez.

A közmédiumok jelenleg a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alaptól
kapják meg közvetve az állami támogatást, a munkavállalók nagy része is az alappal fog elvileg szerződni. Az eddigi közmédiumok 49 fős cégek lesznek, akik legyártatják a műsorokat - ekkorra létszámnál viszont már  nem kötelező üzemi tanácsot választani.
Mint Kapuvári Gábor, az MTV, Mocsáry Zoltán, a Duna Televízió és Szekeres Katalin, az MTI ÜT-elnöke írják, az intézmények munkatársai "bizonytalanok, aggódnak a változások miatt, a sorsukat érintő, kötelezővé tett titkolózás nem segített növelni a bizalmukat". Az ÜT-elnökök nemcsak a közmédia 3300 dolgozójáért aggódnak, hanem azért a 15 millió "magyar ajkú nemzettársunkért" is, akiknek megítélésük szerint alanyi jogon jár a tisztességes és szerethető közszolgálati rádió, televízió, hírszolgáltatás - emelik ki.

A levélben figyelmeztetnek: az átalakítást "egy emberöltő alatt csak egyszer lehet végrehajtani - és egyszer lehet elrontani", a kapkodásnak "csak tévedés lehet a vége". Mint rámutatnak, ezért írtak levelet a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnökének, a Műsorszolgáltatás Támogató és Vagyonkezelő Alap vezérigazgatójának, illetve a Duna TV, az MTI és az MTV vezérigazgatóinak, amelyben azt kérték, hogy "ne rohanjunk, hagyjunk időt a folyamatoknak, az új rendszerre való átállásnak". A sikeres továbbfejlődés csak akkor lehetséges, ha a szakma képviselőit is bevonják a döntések előkészítésébe - jegyzik meg.

Az üzemi tanácsi elnökök emlékeztetnek: Orbán Viktor miniszterelnök 2010. februárban úgy nyilatkozott az MTV-ben: "A médiarendszeren belül minden mozdulatot ötször-hatszor meg kell gondolni! Tehát semmilyen kapkodásra, összevonásra, szétválasztásra, itt, legalábbis rövid távon, föltétlenül szükség - nincsen. (...) Azt javasolnám a következő kormánynak, hogy üljön le a médiumok képviselőivel, gondolja át az egész rendszert, kezdődjön egy megbeszélés, adjunk magunknak időt - ebben az ügyben a tatár nem hajt bennünket - ez lehet fél év, vagy egy év, és próbáljunk a médiavilág szereplőinek, vagy legalábbis fontosabb szereplőinek megegyezésével, vagy konzultációjának az alapján valami közös változást kialakítani!"

A levélben az olvasható, hogy az ÜT-elnökök a nyilatkozattal teljes mértékben egyetértenek, de úgy látják, egyelőre nem ebben a szellemben folyik az átalakítás.

Megítélésük szerint a munkaügyi intézkedések elhalasztása nem hátráltatja a közmédiumok működésének átalakítását, hanem lehetőséget teremt a feladatok és tevékenységek körének pontos meghatározására, és ezt követheti a megfelelő eszköz- és feltételrendszer kialakítása. Részt akarnak venni az átalakításba - teszik hozzá -, segíteni szeretnének szakmai tapasztalataikkal, hogy egyúttal fel is készülhessenek a változásokra.
Az aláírók hangsúlyozzák: ők is a jelenleginél sikeresebb közmédia kialakítására törekednek.

 

MTI, Privátbankár

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Bécs? Budapest? Vagy Bukarest? Érdekes rangsor készült
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 11:12
A világ nagyvárosai éles versenyt vívnak azért, hogy magukhoz vonzzák a kezdő vállalkozásokat, amelyek nagyra nőve országaik gazdaságának jelentős szereplői és nem mellesleg adóalanyai lehetnek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG