1p
Próbára teheti a NATO egységét a gazdasági válság, a krízis azonban lehetőséget is jelent a költségek közös csökkentésére - mondták szakértők az ünnepélyes NATO-csúcs előtt
Próbára teheti a NATO egységét a gazdasági válság, a krízis azonban lehetőséget is jelent a költségek közös csökkentésére - mondták az MTI-nek nyilatkozó szakértők. Gyarmati István, a Demokratikus Átalakulásért Intézet igazgatója és Varga Gergely, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem oktatója erről a pénteken kezdődő jubileumi NATO-csúcs előtt beszélt az MTI-nek.

"A gazdasági válság komoly problémák és kérdések elé veti a tagállamokat, a megszorított költségvetések mellett a védelmi kiadások nem biztos, hogy prioritást fognak élvezni. Ezt Magyarország esetében is láthatjuk" - mondta Varga Gergely. A szakember szerint az Egyesült Államok vélhetően nem fogja olyan drasztikusan visszafogni a védelmi kiadásait, mint az európai szövetségesek. Így várható, hogy a pénzügyi felelősségvállalással kapcsolatos konfliktusok felerősödnek a szövetségen belül - tette hozzá.

Ugyanakkor ez a szűkös pénzügyi helyzet lehetőséget is teremt arra, hogy az európai tagországok jobban együttműködjenek a védelmi programok és az eszközbeszerzések terén. A költségek összehangolásában az Európai Unió is segíthet - mutatott rá Varga Gergely. Gyarmati István is úgy látja: "a gazdasági válság mindent próbára tesz, a NATO egységét is".
Egyik ország sem tud annyit költeni védelmi kiadásokra, hogy azzal mindenki elégedett legyen. A tagországok többsége eddig sem tartotta be azt a szabályt, hogy GDP-jük két százalékát védelmi kiadásokra költsék, ennek pedig valószínűleg a jövőben sem fognak eleget tenni - fűzte hozzá.

Arra kell koncentrálni, hogy hogyan lehet a meglévő forrásokat hatékonyabban felhasználni, a valódi veszélyekre és kihívásokra koncentrálni. Az együttműködésekkel is hatékonyabbá lehet tenni a NATO működését, erre jó példa a stratégiai légiszállítási kezdeményezés. Közös NATO-logisztikára van szükség az egymással párhuzamosan működő rendszerekkel szemben. Ezzel csak Magyarország több százmillió, sőt több milliárd forintot is megspórolhatna - hangsúlyozta.

Gyarmati István arról is beszélt, hogy nincsenek túl nagy várakozások a jubileumi NATO-csúccsal szemben, így valószínűleg nem is okoz majd nagy csalódást a hét végi találkozó. A tagországok képviselői valószínűleg elfogadnak egy olyan dokumentumot, amely a szervezet eddigi tevékenységét értékeli, új stratégiai koncepcióra ugyanakkor nem lehet számítani. A csúcstalálkozó központi témája most is Afganisztán lesz, a misszió, amely kezdetben sikeres volt, mára azonban kudarccá vált - mondta Gyarmati István.

Szerinte az előzetes remények ellenére Afganisztán nem lesz demokratikus, centralizált ország, de ez nem jelenti azt, hogy vereséggel kell elhagyniuk a szövetséges csapatoknak az országot. A realitás az lehet, hogy egy korlátozottabb célt tűzzön ki maga elé a NATO, és ennek elérése érdekében növelje a katonai jelenlétet - tette hozzá.
Az új amerikai Afganisztán-politika egy jó lépés a megoldás irányába, és az Egyesült Államok visszaveheti vezető szerepét a probléma megoldásában - mondta Gyarmati István.

Varga Gergely is rámutatott, hogy a csúcstalálkozó már annak jegyében zajlik majd, hogy az Obama-adminisztráció a múlt héten nyilvánosságra hozta Afganisztán-Pakisztán koncepcióját, amelynek legfontosabb kérdései között a regionális problémakezelés és a civil-katonai együttműködés megerősítése is szerepel. A stratégia jegyében történik jelenleg az amerikai csapaterősítés is - fűzte hozzá.
Ezekhez a feladatokhoz kér most az amerikai kormány több segítséget az európai szövetségesektől. Kérdés azonban, hogy Európa ennek mennyire hajlandó és mennyire képes eleget tenni, a világgazdasági válság ugyanis határokat szab ezeknek az elképzeléseknek. Nem valószínű, hogy az európai kormányok jelentős mértékben megnövelnék az afganisztáni szerepvállalásukat, csak kisebb emelés várható - mondta az elemző.

A szakember szerint a jubileumi csúcson előrelépés várható a NATO-orosz kapcsolatokban is. Ezt segítheti, hogy Oroszország és az Egyesült Államok is kész az együttműködésre. Az Obama-adminisztráció a korábbihoz képest nem annyira szorgalmazza a NATO további bővítését, valamint a közép-európai rakétarendszer telepítése is "jegelve lesz" - fűzte hozzá.

Albánia és Horvátország NATO-tag lett 
Ideiglenes határellenőrzés a németeknél
A NATO újra szóba áll az oroszokkal


MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Bulgária bemutatott a Gazpromnak
Privátbankár.hu | 2024. május 18. 10:59
Több mint 400 millió eurós kártérítést követel a Gazpromtól a bolgár állami gázvállalat, amiért 2022 áprilisban hirtelen felfüggesztették a földgázszállítást.
Makro / Külgazdaság Megszólalt Orbán Viktor, kemény értékelést mondott
Dobos Zoltán | 2024. május 17. 10:11
Péntek lévén ismét a Kossuth rádió mikrofonja elé ült Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök értékelte a szlovák kollégája, Robert Fico elleni szerda délutáni merényletet, Hszi Csin-ping kínai elnök múlt heti látogatását és az orosz–ukrán háború legfrissebb fejleményeit is.
Makro / Külgazdaság Benzinár: ijesztően közömbösek az autósok
Buksza blog | 2024. május 16. 18:53
Hiába érzik az emberek egyre jobban a klímaváltozás hatásait és hiába próbálja az OPEC+ olajkartell minél magasabban tartani a fekete arany árát, az emberek tovább növelik az üzemanyag-fogyasztásukat.
Makro / Külgazdaság Mit szól majd Orbán Viktor, ha meglátja ezt?
Csabai Károly | 2024. május 16. 05:53
Átmenetinek bizonyult az Európai Unióban viszonylag hosszabb időn át sereghajtó hazai infláció nemzetközi összevetésben való előrelépése. Míg márciusban még tizenöt európai országban volt magasabb az éves fogyasztóiár-index, mint nálunk, addig áprilisban már csak nyolcban az adataikat cikkünk megjelenéséig közzétett 38 állam közül – derül ki a legfrissebb Privátbankár Európai Inflációs Körképből.
Makro / Külgazdaság Ez nem „bezzegrománia”
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 14:43
Az ikerdeficit okozza a legnagyobb fejfájást keleti szomszédunkban.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton lefordulna a székről: ahol örülnek a 289 százalékos inflációnak
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 10:53
A jegybanki alapkamatot 40 százalékra lehetett így visszavágni, az IMF is dicsér, hitelt is ad, miközben a kiskereskedelmi forgalom 20 százalékkal zuhant.
Makro / Külgazdaság Lélektani határ felé közelednek a benzinárak - ne tankoljon péntekig, akinek kedves a pénztárcája
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:59
Mutatjuk, mennyivel lesznek olcsóbbak az üzemanyagok.
Makro / Külgazdaság Már megint irigykedni kell Romániára?
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:48
Itt vannak az első negyedéves adatok a szomszédból.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor barátai is egyre szorosabb orosz és kínai fogásban
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:34
Az új szerb kormány május 2-án tette le az esküt. Összetétele azt mutatja, hogy Belgrád még inkább elkötelezte magát a Moszkvával és Pekinggel való szorosabb kapcsolat mellett. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Javítgatja a KSH az ipari termelés adatait, de az összkép ugyanolyan sötét
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 08:51
Tovább finomítottak a márciusi számokon, a lényeg azonban nem igazán változott.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG