1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A leminősítésnek vannak pozitív hozadékai is, nagy baj akkor lehet, hogy ha a Moody's-nak követője akad. A kötvénypiacon folytatódhat a tőkekivonás: tovább csökkenhet a külföldiek kezében lévő 3763 milliárd forintos állomány.

Egy fokozattal Ba1 kategóriába nyisszantotta a Moody's hazánk besorolását, amellyel a befektetésre nem ajánlott (bóvli) kategóriába kerültünk. Ezzel retro hangulatot teremtett a magyar piacon, utoljára ugyanis 1996-ban jártunk ebben a skatulyában - bár akkor még a Bokros-csomag hatásairól szólt a fáma.
A forint a reggeli órákban 317-ig ugrott az euróval szemben, a dollár/forint kurzusa pedig 237 fölött is járt a döntést követően.

Milyen negatív hatással jár a leminősítés?
Az Equilor elemzése


RÉSZVÉNY
Mint minden ilyen esetben, az OTP és az FHB részvényei sínylik meg leginkább a döntést, mivel ezek a papírok a legérzékenyebbek az általános piaci hangulatváltozásra.

A bóvli kategóriába kerülés emellett más részvényekben is eladási hullámot hoz, főként azért, mert a részvényekre vonatkozó értékelési modellekben a megugró kockázati felár miatt is vastagabban fog majd a ceruza (alacsonyabb célárfolyamok várhatóak). Mindamellett a bankok forrásbevonási költségei és a hitelkamatok is megugorhatnak egy ilyen környezetben, ami szintén kedvezőtlenül hat a részvények megítélésére - írja az Equilor.

KÖTVÉNY
A kötvénypiacon két hónapja tart a hozamemelkedés úgy, hogy közben mérsékelt tőkekivonás zajlott. A mostani döntés alapján arra számít az Equilor, hogy felgyorsul a tőkekiáramlás, ennek megfelelően tovább csökken a külföldiek kezében lévő 3 763 milliárd forintos állomány. A hozamgörbe kapcsán úgy véli az Equilor, hogy egyrészt az egész hozamgörbe feljebb tolódik, másrészt meredekebbé válik a hosszú oldali (10/15 éves lejárat) hozamok markáns ugrása miatt.

Az elmúlt hónapokban már nem volt kielégítő a hazai állampapír-kibocsátásokon a kereslet - mondta Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója. Két aukció is sikertelen volt, több aukció méretét pedig csökkentette az ÁKK. A befektetők állampapír kereslete, azaz a piaci finanszírozás a leminősítés után egyre inkább kérdéses lesz. A piac mostantól egyértelműen arra fog figyelni, hogy milyenek a megállapodás esélyei az EU-IMF küldöttséggel - így Horváth.

Amennyiben a kormány és az IMF közötti megállapodás nem jön létre az év vége előtt, és a nemzetközi helyzet - főként az EU adósságválsága - nem enyhül, a piaci finanszírozás lezárulhat Magyarország előtt. Tegnap a 12 hónapos állampapír hozam már 7% felett volt, a hosszabb államkötvények hozama pedig a 9%-os szintnél tartózkodik, így az MNB sem tudja sokáig halogatni a kamatemelést” – magyarázta a K&H szakembere.

DEVIZA
A forint lassan két hónapja gyengül az euróval és a dollárral szemben, amit nem csupán nemzetközi tendenciák okoznak. A forinttal párhuzamosan a lengyel zloty és a cseh korona is gyengült az utóbbi időben, ennek ellenére az elemzők arra számítanak, hogy "a magyar sztoriról még le akarnak húzni egy-két bőrt a piaci szereplők".

Az EUR/HUF esetén nem lenne meglepetés, ha 320 fölé lendülne a jegyzés, amit a jegybank forintvételekkel kompenzálhat. Kamatemelése azonban csak akkor számít az Equilor, ha huzamosabb ideig mutatkoznak pánikszerű reakciók a forintpiacon - a londoni elemzői közösségek már-már biztosra veszik, hogy a jegybank jövő hét kedden emelni fog az alapkamaton.

Milyen pozitív hatással jár a leminősítés?

A hazai piac mélyfagyasztott állapotba került az utóbbi hetekben, mivel a piaci szereplők egyre nagyobb hányada helyezkedett várakozó álláspontra a hitelminősítők kommentárjaira várva. Befektetői szempontból a bizonytalanságnál még a bóvli kategóriába kerülés is jobb, ennek megfelelően az akár néhány hetet is felemésztő portfólió-átrendezések után jelentős pozitív korrekció is következhet.

Az S&P a legfrissebb hírek alapján csak februárban mond véleményt a magyar adósságról, ami elegendő időt biztosít a kormányzatnak arra, hogy újabb gazdaságpolitikai lépéseket tegyen az adósságpálya egyensúlyának biztosítására. Kedvező esetben tehát az S&P esetében elkerülhető a bóvli kategóriába kerülés.

Hogyan pozicionáljuk magunkat?

A kötvénypiacon egyelőre a rövidebb lejáratokat preferálnánk a lejáró állampapírok pótlására, ugyanakkor egy markáns hozamemelkedést követően komoly vételi lehetőséget látunk az 5/10-éves szegmensben - állítja az Equilor.
A részvénypiacon elhúzódó eladói nyomással számolunk, a készpénztermelés figyelembe vételével a Mol és az MTelekom részvényekben látunk fantáziát. Az távközlési cég esetében a magasabb hozamszintek jelentenek kellemetlenséget, ám érzésünk szerint ezen idővel átlendülnek majd a szereplők - olvasható az Equlior gyorselemzésében.
A forintpiacon rövid távon gyengüléssel számolnak az elemzők, ám nagyon könnyen megtörhet az elmúlt hónapokban kirajzolódó folyamat, ezért az év vége felé haladva forinterősödésre raknánk fokozatosan tétet - így az Equilor.


Milyen kifutása van egy ilyen döntésnek?

Ennek ellenére az Equilor elemzői nem gondolják azt, hogy tiszavirág életű lenne a Moody's döntésének hatása. "A nagy intézményei szereplők sejtésünk szerint csak kisebb részben pozícionálták magukat arra, hogy bóvli kategóriába kerül a magyar minősítés, ennek megfelelően a portfólió-átrendezések akár heteket is igénybe vehetnek. Ennek eredményeképpen a hazai piac alulteljesítésére számítunk rövid távon" - írja a
A negatív hatásokat tompíthatja, hogy a bóvli kategóriában is van élet, vagyis újabb (bóvli besorolású kötvényekkel foglalkozó) befektetők felbukkanására számítunk a hazai kötvénypiacon.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kínai gyarmat lesz Magyarország?
Vég Márton | 2024. május 6. 15:11
Nincsenek beruházások, elfogyott a pénz az önkormányzatoknál, így a polgármesterek nem tudnak mivel kampányolni, mégis nagy csata várható a választásokon. Minek jön ide a kínai elnök? Ezekről a témákról beszélt újságírónk, Vég Márton a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság Megint minden olcsóbb lehet az euróövezetben
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 12:47
Tovább csökkennek a termelői árak, elsősorban az energiaárak miatt.
Makro / Külgazdaság Nagy gondban az Audi, 74 százalékkal esett a cég eredménye
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 10:47
A háttérben beszállítói probléma sejlik fel.
Makro / Külgazdaság Valami félrement márciusban a magyar külkereskedelemben
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 08:31
15, illetve 20 százalékos a visszaesés az egy évvel korábbihoz képest.
Makro / Külgazdaság Az izraeli kormány jóváhagyta az al-Dzsazíra bezárását Izraelben
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 15:53
Az izraeli kormány jóváhagyta a katari székhelyű al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió bezárását Izraelben, a csatorna jogászai válaszra készülnek.
Makro / Külgazdaság Litván startup tarol a használt ruhák piacán
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 11:13
Meddig tart ki a lendülete?
Makro / Külgazdaság Jól átvernek minket a szupermarketekben, ha nem vagyunk résen!
Elek Lenke | 2024. május 3. 15:27
Ma már szinte minden áru előre van csomagolva, ami gondot okozhat a vevőknek. 
Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG