<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Tavaly szeptemberben az Európai Unió is megijedt, amikor a katalánok függetlenségi népszavazást tartottak. Félt, hogy feléled a szeparatizmus, osztódhatnak a tagállamok, így jobbnak látta, ha magára hagyja a katalánokat. Most végre észrevették, hogy a függetlenségi törekvés leverése során indokolatlan és erőteljes rendőri brutalitások történtek.

A spanyol kormány kemény álláspontra helyezkedett a katalán függetlenség ügyében: a spanyol alkotmányra hivatkozva megpróbálta meggátolni a népszavazást, többek között rendőri erőszakkal. Miután ez ez nem sikerült, jogával élve feloszlatta a katalán parlamentet, a volt kormánytagokat pedig üldözni kezdte, politikai okokból bebörtönözte, és még Carles Puigdemont elnökre is nemzetközi körözést adott ki, a volt elnök egyelőre Németország vendégszeretetét élvezi, őrizetben.

Akkor és most

Az Európai Bizottság elnöke, Jean-Calude Juncker múlt hónapban végül levelet küldött az új katalán parlament tagjainak, melyben egyetértett azzal, hogy kivizsgálják a tavalyi brutális eseményeket. Ez most éles ellentétben áll Juncker tavalyi reakciójával, amikor nem akart beavatkozni a dologba, spanyol belügynek tartva azt. Azóta persze rájött, hogy az egy dolog, hogy támogatják Spanyolországot a katalán elszakadás megakadályozásában, és egy másik dolog, hogy emellett elnézik a brutális rendőri fellépést, valamint a szabadságharc elfojtása utáni boszorkányüldözést, noha az EU nem szokta elviselni, ha valakit politikai okokból csuknak le.

Megkésett reakciók

Most a Sunday Express szerint, miután több szervezet tiltakozott az események miatt, az EU kénytelen foglalkozni az akkori eseményekkel. Az EFA európai pártszövetség európai parlamenti képviselő levelet írtak Junckernek, valamint az Európai Bizottság elnökének, Donald Tusknak, melyben azt kérték, hogy az európai szervezetek ne nézzék el tovább Madrid bánásmódját a katalánokkal szemben, mert azok az alapvető európai értékeket sértik.

Hangsúlyozzák, hogy az Európai Unió vezetői nem nézhetik tétlenül, hogy a spanyol állam nyomást gyakorol polgáraira, akik egyben az Európai Unió polgárai is, amiért alapvető jogaikat gyakorolják. Erre reagált Juncker, és valóban foglalkoznak is már az üggyel: az Európai Bizottság igazságügyi biztosa, Vera Jourová vizsgálja a kérdést. Az EFA pártszövetség most Jourovának is írt, hogy tartson megbeszélést a katalán parlament tagjaival, és hallgassa meg véleményüket.

Megtorlás

Külön hangsúlyozzák: elfogadhatatlan, hogy politikai okokból börtönben tartsanak embereket, ahogy most a volt katalán vezetőkkel teszik. Különösen aggasztó, és leginkább a mi 1948-49-es szabadságharcunk leverése utáni helyzethez hasonlítható, ahogy a volt katalán elnököt üldözték Európa-szerte, hogy hazavihessék és bebörtönözhessék Spanyolországban. Ez a németeknek különösen sok lehetett, mivel ugyan őrizetbe vették, de maguknál tartják, és vizsgálják, hogy jogos-e a spanyol kiadatási kérelem. Szinte biztos, hogy nem fogják annak találni, miután politikai oknak fogják minősíteni a kérelem indokait.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Még Putyin sem ismeri az új országhatárokat - az elmúlt órák dióhéjban
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 20:25
Putyin nem ismeri az elfoglat területek országhatárait, Sojgu szerint 200 ezer embert mozgósítottak az elmúlt napokban, Észak-Koreai az egyetlen, amely elismeri Oroszország új megszállt területeit. Többek között ez is történt ma a háborúban.
Makro / Külgazdaság Orosz menekültek: mennek, ki merre lát
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 19:32
A részleges mozgósítás bejelentése óta eltelt csaknem két hét alatt mintegy 700 000 ember hagyta el Oroszországot.
Makro / Külgazdaság Betámadta a koronavírus az Oktoberfestet
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 18:36
Szakértők szerint az Oktoberfesttel lehet összefüggésben, hogy rohamosan emelkedik a koronavírussal fertőzöttek száma Münchenben és környékén.
Makro / Külgazdaság A németek több mint háromszor nagyobb inflációt érzékelnek a hivatalos adatnál
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 17:44
A mértnél több mint háromszor nagyobb, csaknem 35 százalékos áremelkedést érzékel a német lakosság egy kedden ismertetett felmérés szerint.
Makro / Külgazdaság A szomszédban megszavazták az azonos neműek házasságát
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 17:13
A szlovén parlament módosította kedden a családtörvényt: beiktatta az azonos neműek házasságát és az azonos nemű párok örökbefogadási lehetőségét is.
Makro / Külgazdaság Zelenszkij szerint képtelenség Putyinnal tárgyalni
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 16:50
Moszkva megvárja, hogy Kijev változtasson álláspontján a tárgyalások ügyében
Makro / Külgazdaság Oroszország üti-vágja a TikTokot és Twitch-et
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 15:54
Egy orosz bíróság több millió rubeles pénzbüntetést szabott ki a TikTok közösségi videomegosztóra, amiért nem távolította el az "LMBT-propagandát" törvényellenesen népszerűsítő tartalmakat, a Twitch pedig a bíróság szerint "hamis információt" tartalmazó interjút osztott meg, mely egy magas rangú ukrán politikussal készült.
Makro / Külgazdaság Gyilkos verseny az amerikai és kínai légierő között
Káncz Csaba | 2022. október 4. 15:36
Az Egyesült Államoknak lehetősége volt megfigyelni a kínai J-20-asokat az F-35-ösökkel való közeli találkozások során a Kelet-kínai-tengeren és azok „nem olyan képességűek, amelyek miatt túl sokat aggódna”. A vadászgépek összesített képességeinek tekintetében viszont Kína potenciálisan már elhomályosította az amerikai légierőt a csendes-óceáni térségben. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Bojko Boriszov: "Putyin-ellenes kabinetet akarunk létrehozni"
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 15:15
Egyértelműen nyugat-párti új bolgár kormány megalakítására tett ígéretet keddi sajtótájékoztatóján Bojko Boriszov, a vasárnapi előrehozott parlamenti választáson győzelmet arató, jobbközép Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) párt elnöke.
Makro / Külgazdaság A BM szerint a brüsszeli forrásnál is többet költöttek az ukrán menekültekre
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 14:29
Az Európai Bizottság 21,1 millió euró (mintegy 8,5 milliárd forint) támogatást adott Magyarországnak a február és augusztus közötti időszakra az Ukrajnából menekülők ellátásával kapcsolatos kiadásokra.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG