7p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Aki szerint Orbán csicskázása méltatlan a Tisztelt Házhoz, az óvatosan olvasson tovább.

Időről időre frissülünk.

Szerdán megkezdődött a Parlamentben a civiltörvény vitája. A törvény szerint listázni kellene azokat a civil szervezeteket, amelyek külföldről kapnak támogatást, mivel a kormány szerint "külföldi érdekeket szolgálhatnak" ezek az "ügynök" szervezetek. A civil szervezetek évi 7,2 millió forint felett felkerülne egy állami listára, és minden kiadványán szerepelnie kell, hogy "külföldről finanszírozott szervezet". A kormány képviselői sorosozással indokolják a törvényt, a civil szervezetek azzal védekeznek, hogy eddig is átlátható volt a működésük, szemben például a belföldi, pártérdekeket kiszolgáló "civilekkel".

A módosítót Kósa Lajos frakcióvezető, Gulyás Gergely és Németh Szilárd pártalelnökök jegyzik, később Vitányi István is csatlakozott a beadványhoz. A vitán egyébként egyedül Gulyás Gergely vett részt egy darabig, majd ő is távozott az ülésről és innentől Vitányi István reagált az előterjesztők részéről.

Gulyás Gergely (Fidesz): az előterjesztői expozéban Gulyás elmondta, egyszerű átláthatósági törvényről van szó és médiahiszti van. Biztos, hogy nem jelenti a civilek megbélyegzését a listázás. A törvény csak akkor szankcionál, ha elfelejtenek regisztrálni a civilek.

Bárándy Gergely (MSZP): a képviselő szerint egyenes az út a Putyin-féle diktatúráig.

Hollik István (KDNP): Soros György pénzeli ezeket a szervezeteket, hogy beleszóljanak a politikába felhatalmazás nélkül.

Szél Bernadett (LMP): itt vannak az orosz ügynökök az országban, itt ülnek a Parlamentben. A kormány az, amelyiket külföldről finanszírozzák. Hollik István felszólalásával kapcsolatban elmondta, "az ember gyomra kifordul", amikor a sorosozást hallgatja.

Szabó Tímea (PM): agyrém a törvényjavaslat. Nem csak a civil szervezetekről szól, hanem mindenkiről, aki másképp akar gondolkozni, mint a kormány. Ez út a totális diktatúra felé, amelyre Orbán hét éve lépett. Szabó Tímea felsorolta, hogy kiket támogatnak a listázandó "gonosz" szervezetek, mint a Norvégalap vagy a TASZ: nagycsaládosok, menhelyek, iskolák, fogyatékosokat segítő szervezetek szerepeltek a felsorolásban. "Komolyan mondom tisztelt képviselőtársaim, maguk nem normálisak. Az emberek behánynak maguktól. Ez nem országház, hanem elmegyógyintézet" - fakadt ki a független képviselő, aki szerint Putyin - tehát idegen érdekek - tervét szolgálja ki a miniszterelnök. Szabó Tímea ismertette a magyarhoz kísértetiesen hasonlító orosz törvényeket, amelyekkel kicsinálták előbb a civileket, aztán az ellenzéki politikusokat és aktivistákat. "Kedves képviselőtársaim, önök tényleg ezt akarták, ezt látták maguk előtt, amikor eldöntötték, hogy képviselők lesznek?" - teszi fel a kérdést a politikus.

Mesterházy Attila (MSZP): ironikusan reagált Hollik István felszólalására, szerinte a Fidesz "megtanulta a sorosi receptet" és ugyanúgy viselkedik, mint amitől a Fidesz állítólag félti a magyar társadalmat.

Gulyás Gergely (Fidesz): szerinte most az az MSZP-frakció oroszozik, amelyik szintén Putyinnál kulcsolt, amikor kormányon voltak. Nincs másról szó, mint az, hogy a finanszírozás átláthatóságát akarja növelni a kormány. Viszont a tárgyalásra nyitott a kormány: ha tényleg zavarja az embereket, hogy karitatív tevékenységeket végző szervezeteket is listáznak, akkor ezeket a szervezeteket is felvehetik a kivételek közé, amelyeknek nem kell regisztrálnia.

Szávay István (Jobbik): a Jobbik is megszavazta a bizottságban a törvényt, nem érti, miért mondja azt Gulyás, hogy a Jobbik ellene szavazott. Szávay szerint ki kellene terjeszteni a törvényt más szervezetekre, mert könnyen kijátszható.

Szél Bernadett (LMP): az adatvédelmi hatóság szerint ki lehetne terjeszteni ezt belföldi szervezetekre is, mivel a politikai pártok is befolyásolnak itthon szervezetekkel. A kérdés, hogy figyelembe veszi-e az előterjesztő? A másik kérdése, hogy átlátható lesz-e akkor ezek után a CÖF?

Szabó Tímea (PM): az átláthatóság nem indok, már most is fent vannak az adományozók és adományozottak konkrét adatai. Viszont ami nem látható, az a kormány által kedvelt sport- és egyházi szervezetek. De mi van akkor, ha egy iszlám fundamentalista egyház gyűjt pénzt az országban? Szabó Tímea szerint ezzel a kormány nemzetbiztonsági kockázatokat növel és terrortámadásoknak ágyazhat meg.

Burány Sándor (MSZP): a kormány olyan, mint Frankeinstein, aki különálló testrészekből rakott össze egy embert. Burány szerint különféle külföldi törvényeket válogat össze és azt rakja össze Magyarországon. Ez a rendszer egy szörnyszülött, és lépésről lépésre haladnak

Ikotity István (LMP): miért nem terjed ki a törvény más szervezetekre is?

Kónya Péter (): olyan törvényeket tárgyalunk lassan, mint Kambodzsában. Látszatkérdések voltak a Nemzeti Konzultáció ívein. Nem csak a külföldi szervezetekkel van gond, hanem az itthon kitömött hazai "civil" szervezetekkel.

Kunhalmi Ágnes (MSZP): A Fidesz azzá vált, ami ellen létrejött. Magyarország egy hűbérbirtok lett: a kisebb úr elnyomhatja a gyengéket, ha kiszolgálja a nagyobb urakat.

Szabó Szabolcs (Együtt): érdekes, hogy az eredeti beterjesztők között nincs itt, ha valaki törvényt nyújt be, akkor nem ártana végigülni a vitát, ezzel megtisztelve a választópolgárokat. XY reagálva az orosz szálra elmondta, összehasonlíttatta a törvényt oroszul beszélő kollégájával és megállapították, hogy az orosz törvényt szó szerint másolja le a magyar változat, vagy ami lehetséges még, hogy Moszkvából küldték le egyenesen.

Schmuck Erzsébet (LMP): később is támadja majd a civileket a kormány? Teljesen leépítették a forrásokat, nagy a baj, ugyanakkor szükség lenne ezekre a szervezetekre.

Hende Csaba (Fidesz): a szervezetek továbbra is úgy működhetnek mint eddig, csak be kell vallani, ki kinek a megbízásából beszél.

Demeter Márta (független): ma Magyarországon egy autoriter rendszer működik és ezt magukban a kormánypárti képviselők is tudják. Az intézmények működése pusztán vízió. Magyarországon nem a nemzeti érdekeket tartják szem előtt, hanem a szubjektív, gazdasági, egyéni érdekek alapján születnek törvények. De a diktatúrák is megbuknak egyszer. A civilek eddig is átláthatóan működtek, ellentétben a kormányzati körökhöz kapcsolódó szervezetekkel. Pont ez a kormány léptette ki Magyarországot a nemzetközi antikorrupciós paktumból. Hol vannak a bizonyítékok arra, hogy ezek a szervezetek visszaélnek a kapott pénzzel? Mire alapozza a kormány a külföldi befolyásolástól való fenyegetettséget? Demeter Márta nagyon kíváncsi, hogy bármit is képesek lesznek-e bemutatni a megkérdezett hivatalok.

Fodor Gábor (Liberálisok): legitim szempont, hogy a kormány meg akarja tartani a hatalmat és ezért tesz lépéseket. Mikor válik ez elfogadhatatlanná? Akkor, amikor szembe megy a hatalom megtartásának törekvése a magyar érdekkel.

Kész Zoltán (független): ezek a legátláthatóbb szervezetek, a honlapokon minden elérhető. Közcélokra fordítják ezeket a külföldről kapott pénzeket a civilek, ellentétben a kormány által grundolt álcivil szervezetekkel, amelyek közpénzt költenek egyéni érdekekre. Orbán Viktor Oroszország érdekeit szolgálja, ez a kormány moszkovita. Nem a civilek, hanem a kormány a külföldi ügynökszervezet. Vissza lehet azonban még fordulni Kész szerint. A rendszer halad az orosz és a török úton. A lojalitás nem lesz elég ezen a nérói úton. Idővel a tartózkodás sem lesz eltűrve és sor kerül minden képviselőre, minden újságra, amelyik egy kicsit is mást gondol a szolgaságnál. Minél hamarabb ébrednek fel a fideszes képviselők, annál hamarabb lesz vége a tébolynak.

Mesterházy Attila (MSZP): úgy váltogatják a véleményeket a kormánypártban, ahogy a pártpolitikai érdekek megkívánják.

Sallai Róbert Benedek (LMP): A Fidesz fél. Keresik az ellenséget, mint egy diktatúrában. Miért nem olyan törvényekről beszélünk, amelyektől jobb hely lesz az ország? Ez a törvény nincs köztük. Egy demokrácia fokmérője az, hogy mennyire különül el például a politika, a gazdaság és a civilszféra, de ezek itt most összemosódnak. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG