1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Londoni piaci elemzők budapesti vizitje után egyértelmű, hogy a döntéshozói körön belül egy támogató és egy halogató csoport körvonalazódik az IMF megállapodás kérdésében.

A Morgan Stanley londoni befektetési részlegének elemzőstábja a múlt héten turnézott Budapesten, ahol a kormányzati és banki illetékesekkel tartott megbeszéléseikről úgy számolnak be: széleskörű konszenzust tapasztaltak a magyar fővárosban arról, hogy pusztán finanszírozási szempontból nincs szükség IMF-megállapodásra, mivel a kormány készpénztartalékai bőségesek. A Morgan Stanley adatai szerint az év hátralévő részében még 2,2 milliárd euró szuverén devizakötvény-adósság és valamivel több mint egymilliárd eurónak megfelelő hazai kibocsátású kötvénykötelezettség jár le, ám ezzel szemben áll 6 milliárd eurónyi készpénztartalék, amely bőven kitarthat még a jövőre is.

Támogatók és halogatók

Londoni elemzői vélemény szerint ugyanakkor valószínűleg van egy csoport a kormányon belül - Varga Mihály, az IMF/EU-tárgyalásokért felelős miniszter közvetlen környezetében -, amelynek tagjai úgy gondolják, hogy a megállapodás megkötése jó döntés lenne bármilyen forgatókönyv megvalósulása esetén, a Fideszen belül mások azonban már nem lelkesednek ennyire az IMF/EU-ellenőrzés iránt, hacsak ez nem válik igazán szükségessé.

A szakértők nem tudták megmondani, hogy mekkorák lehetnek ezek a csoportok, de valószínűbbnek tűnik, hogy mostanában a halogatók szava az erőteljesebb. Mindebből az következik, hogy külső piaci nyomás - például 300 forint/euró fölé gyengülő forintárfolyam - hiányában jó esélye van annak, hogy halasztják majd az IMF-megállapodást. A Morgan Stanley londoni felzárkózó piaci elemzői szerint nem valószínű, hogy a magyar fél feláll a tárgyalóasztaltól. Ha azonban a piaci kondíciók jók, abban az esetben a cég szerint magasabb a kockázata annak, hogy a tárgyalások tényleges előrelépés nélkül meghatározatlan ideig elhúzódhatnak.

Más elemzők is hasonlókat vizionálnak

A Barclays emberei néhány hete szintén jártak Magyarországon és azután azt valószínűsítették, hogy az IMF/EU-megállapodás 2013 első negyedéve előtt nem hozható tető alá. Szerintük a menetrendet gyorsíthatja, ha romlanak a külső feltételek, és ez emeli a magyar befektetési eszközöket terhelő kockázati felárakat, gyengítve egyben a forintot. A Barclays elemzői szerint elképzelhető ennél nagyobb csúszás is, ha a globális kockázati kondíciók javulnak és a tárgyalásokon nem közelednek egymáshoz az álláspontok egyes kényes kérdésekben.

A Morgan Stanley is úgy véli egyébként, hogy a tárgyalások szenzitív pontjai között van a jövő évi költségvetés és a kormányzat növekedési várakozása. A kormány idén 0,1 százalékos, jövőre 1,6 százalékos növekedést feltételez, a Morgan Stanley jelenleg érvényes - nemrégiben rontott - előrejelzése ugyanakkor az, hogy a magyar gazdaság teljesítménye az idén 1,2 százalékkal visszaesik, és jövőre is csak 0,7 százalékkal növekszik.

Na, és mi van a Nemzeti Bankkal?

Becslések szerint a hivatalos várakozásoktól elmaradó növekedés miatt - ha a kormány nem von be alternatív finanszírozási forrásokat - jövőre a GDP 4 százaléka körül lehet az államháztartási hiány, ami a kitűzött célnak csaknem a kétszerese lenne. A Morgan Stanley szakértői a  Nemzeti Bank  kamatpolitikájával kapcsolatos elemzésükben aggasztónak nevezték az augusztusi kamatcsökkentési döntést eredményező 4-3-as szavazati arányt, mert szerintük ez arra utal, hogy több kérdésben is alapvető a nézetkülönbség a monetáris tanácson belül. Ezek közé tartozik az infláció: a tanács keményebb alapállású tagjai úgy gondolják, hogy a magas szinten beragadt infláció felett nem lehet csak úgy átsiklani, tekintettel arra, hogy az MNB-nek inflációs célkövetésre szóló mandátuma van. Az enyhítésre hajló tagok ugyanakkor azt mondják, hogy a gyenge kereslet előbb-utóbb úgyis leviszi az inflációs ütemet.

Budapesti szakértői látogatásuk nyomán az elemzők szerint magasabbra került az a fájdalomküszöb, amelyet az MNB a forintárfolyam esetében hajlandó elviselni, vagyis a monetáris tanács a korábbinál készségesebben tolerál valamelyes forintgyengülést. A Morgan Stanley elemzői azt jósolták, hogy ha még az idén ősszel megszületik az IMF/EU-megállapodás, akkor az MNB jövőre 5,00 százalékig is csökkentheti alapkamatát a jelenlegi 6,75 százalékról.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jól átvernek minket a szupermarketekben, ha nem vagyunk résen!
Elek Lenke | 2024. május 3. 15:27
Ma már szinte minden áru előre van csomagolva, ami gondot okozhat a vevőknek. 
Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG