<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ahogy a Merkel-korszak a végéhez közeledik, úgy gyengül Németország befolyása Európában és a világban. Angela Merkel a jelek szerint ereje fogytán van, és egyre kevésbé képes dominálni a nemzetközi politikát. A hatalmi űrt Franciaország és annak ereje teljében lévő vezetője, Emmanuel Macron töltheti be.
Angela Merkel a mai napon, amint elhagyja a német parlament, a Bundestag épületét. EPA/HAYOUNG JEON

Ki adott neki felhatalmazást arra, hogy tárgyaljon Oroszországgal az új európai biztonsági együttműködésről?

- így dühöngtek berlini diplomaták a Financial Times szerint amiatt, hogy Emmanuel Macron új biztonsági együttműködést javasolt Vlagyimir Putyinnak nyáron, az orosz elnök látogatása során a dél-franciaországi Fort de Bréganconban.

Helycserés támadás

A mindössze 41 éves francia elnök néhány nappal később Ukrajna ügyében is diplomáciai offenzívát indított: 2016 óta először hívta össze a Normandiai Négyek (Németország, Franciaország, Oroszország és Ukrajna) vezetőinek ülését. Habár állítása szerint mindent egyeztetett Angela Merkel német kancellárral, mégis az a benyomás támadt, hogy Macron egy, hagyományosan a német diplomácia által dominált területre (európai-orosz kapcsolatok) próbál befurakodni.

A brit lap szerint mindez azt mutatja, hogy nemzetközi téren gyengül Németország befolyása, és az így keletkezett űrt a francia diplomácia és mindenekelőtt Emmanuel Macron kezdi betölteni.

Macron csak azért lehet ennyire aktív, mert Németország ennyire passzívvá vált

- véli Omid Nouripour, a német Zöldek külügyi szóvivője.

A Merkel-korszak vége

Mindez persze összefügg azzal, hogy lassan a végéhez közeledik a kétezres évek eleje óta tartó Merkel-korszak. A kereszténydemokrata politikus tavaly ősszel, 18 év után távozott pártja, a CDU elnöki tisztségéből, és azt is bejelentette, hogy ötödször már nem fog harcba szállni a kancellári posztért. Azaz mandátuma lejárta után, 2021-ben visszavonul a politika frontvonalából.

Merkel egyre kevésbé képes meghatározni, hogy miről szóljon a politika, és belföldön is egyre gyengébbek a pozíciói. A szociáldemokratákkal kötött (kényszer)koalíció törékeny, ötlettelen, és inkább csak sodródik a történésekkel.

A koalíció túlságosan el van foglalva magával, jobban törődik a belső feszültségekkel mint a Németország előtt álló nagy kihívásokkal. Egyre inkább hajlik a provincializmusra, ami azt jelenti, hogy Németország Európában már képtelen labdába rúgni

- mondta a brit lapnak Steffen Kampeter, a német pénzügyminisztérium korábbi államtitkára.

Búcsú a világpolitikától

Nagyrészt hasonló fejleményekről számoltak be a Privátbankár.hu berlini forrásai is:

Angela Merkel gyengül. Kevesebbet szerepel a nyilvánosság előtt, a korábbiaknál kevésbé képes meghatározni a politikai napirendet. Pártbeli utódja, Annegret Kramp-Karrenbauer pedig nem képes a nyomdokába lépni.

Az egyik legbefolyásosabb német lap, a Süddeutsche Zeitung nemrég egyenesen azt írta, hogy a kancellár néha megalázó helyzetekbe kerül, és megkezdődött búcsúja a világpolitikától:

Macron ellopja tőle a show-t, nemzetközi befolyása eltűnőben van.

Ráadásul az évekig szárnyaló német gazdaságot recesszió fenyegeti, az amerikai-kínai kereskedelmi háború és az esetleges rendezetlen Brexit tovagyűrűző hatásai pedig tovább ronthatnak a helyzeten.

Olyan korban élünk, amikor az emberek útmutatást várnak, és ezt nem kapják meg Merkeltől. Csodálom a hitelességét, nyugalmát és higgadtságát, de Németországban most sok tekintetben új politikai stílusra van szükség

- mondta a brit lapnak Andrea Römmele politikai kommunikáció-szakértő.

Nehéz idők

A német kancellár dolgát nehezítették a tőle független külpolitikai fejlemények is, hiszen egy olyan világban kellene szövetségeseket találnia, amelyet egyre inkább olyan vezetők dominálnak, mint Donald Trump, Vlagyimir Putyin vagy éppen Recep Tayyip Erdogan.

Az amerikai elnök többször is élesen támadta a német vezetést, például a védelmi költések alacsony szintje vagy éppen az orosz gáztól való függőség miatt.

Jobbról középre

Ugyanakkor Merkel belpolitikai szinten magának is köszönheti hatalma meggyengülését. Kritikusai szerint a CDU folyamatos népszerűség-csökkenése részben annak tudható be, hogy a kancellár a politikai közép irányába tolta pártját, és eltávolodott annak eredeti értékeitől.

(Merkel) komolyan próbára tette pártja türelmét liberalizmusával. Ennek az volt az ára, hogy sokkal kevesebb szabadsága maradt más fontos területeken

-véli Sigmar Gabriel volt alkancellár, a szociáldemokraták egykori vezetője. Egy CDU-s parlamenti képviselő pedig azt mondta, hogy különösen a migrációs válság kezelése rontott a helyzeten.

Az FT szerint a belpolitikai témák és a koalícióépítés nehézségei elvonták Merkel figyelmét (és alighanem energiáját) a nemzetközi feladatoktól, például az EU és az eurózóna reformjától, vagy éppen a populizmus elleni küzdelemtől. Ráadásul a külügyminiszteri posztot az a Heiko Maas kapta meg, aki kritikusai szerint híján van a szükséges vezetői kvalitásoknak, és nincsenek világos céljai.

Macron az élre tör...

A német passzivitás miatt Macron úgy döntött, hogy kezébe veszi az irányítást. Az augusztusi G7-csúcson már a világ első számú probléma-megoldójaként lépett fel, és még az ukrajnai konfliktus ügyében is megpróbálta átvenni Merkeltől a közvetítő szerepet.

Ő ezt nem hagyhatja, hiszen Németország speciális viszonya Oroszországgal az egyik legfontosabb értéke kancellárként. A nyugati vezetők tudják, hogy mi, németek úgy tudunk beszélni az oroszokkal, mint senki más, még Macron sem

- jelentette ki az FT-nek Josef Janning külpolitikai szakértő.

... de azért nem kell temetni Merkelt

Bár a kancellár befolyása egyre gyengül, még így is útjára indított néhány fontos kezdeményezést. Élére állt például annak a tervnek, amely szerint helyben kell segíteni a szegény afrikai államokon, hogy így vegyék elejét egy újabb migránsáradatnak.

Ő javasolta azt is, hogy Németország adjon majd otthont a nemzetközi Líbia-konferenciának, és valamelyest az is felértékelheti a szerepét, hogy jövőre Németország veszi át az Európai Tanács soros elnökségét.

Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a kancellár még mindig a legnépszerűbb politikus országában, és ellenfelei is elismerik, hogy továbbra sem szabad alábecsülni. Még akkor sem, ha a kancellárként hátralévő két évében igazán nagyot már aligha fog alkotni.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Nyitottabb piacokat kér Kínától Macron az uniós országok számára
MTI | 2021. október 27. 08:08
Emmanuel Macron francia államfő azt kérte kedden kínai kollégájától, Hszi Csin-pingtől, hogy "folytassa a kiegyenlítést" az Európai Unió és Kína között, azaz tegye hozzáférhetőbbé a kínai piacot az uniós tagállamok számára - jelezte a francia elnöki hivatal.
Makro / Külgazdaság Oltópont lett a bécsi elnöki palotából
MTI | 2021. október 27. 07:07
Az osztrák elnök kedden megnyitotta bécsi rezidenciáját a koronavírus elleni oltást megszerezni kívánó emberek előtt.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: Belgium szigorít
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 06:48
A belga kormány szigorította a koronavírus terjedése elleni intézkedéseket, és országszerte QR-kódokat vezetnek be az éttermekbe, szórakozóhelyekre és sportlétesítményekbe való belépéshez.
Makro / Külgazdaság Rátelepedhet egy Airbnb típusú mamut a plázákra – mondja a Westend igazgatója
Mester Nándor | 2021. október 27. 05:42
Adatbázis, applikáció és influenszerek. E nélkül most nem szabad és nem is lehet sikeresen plázát üzemeltetni. Van azonban egy veszélyforrás: valamelyik informatikai óriás rátelepedhet a kiskereskedelemre és akkor már nem lesznek érvényesek a marketing tankönyvek – ezt lehet leszűrni abból, amit az egyik legrégebbi magyarországi bevásárlóközpont igazgatója vázolt lapunknak. 
Makro / Külgazdaság Azonnali intézkedéseket sürgetnek a magyar járványügyi szakemberek
Privátbankár.hu | 2021. október 26. 19:05
Olyan járványügyi szakemberek, mint Falus András immunológus, Rékassy Balázs egészségügyi menedzser, Rusvari Miklós virológus, vagy Duda Ernő immunológus is aláírta azt az felhívást, amelyben a negyedik hullám miatt azonnali intézkedések meghozatalát kéri a döntéshozóktól. 
Makro / Külgazdaság Bosznia-Hercegovinában élesítik az orosz gázfegyvert
Márton András | 2021. október 26. 18:01
Bosznia-Hercegovina a nyugat-balkáni térség többi államához hasonlóan a földgáz szükségletét import forrásból kényszerül kielégíteni. Az ország energia biztonsága szempontjából komoly problémát jelent, hogy jelenleg kizárólag egy Szerbiából érkező belépési ponton megoldott a földgáz importja. Az EU-hoz és a NATO-hoz való csatlakozási tárgyalásokat beárnyékolja, hogy jelen helyzetben a Gazprom és a szerb állam tulajdonában álló Srbijagas monopol helyzetben van. Az ellátási probléma megoldását nehezíti, hogy Bosznia-Hercegovina jelenlegi gazdasági helyzete nem teszi lehetővé a források külső szereplők segítsége nélküli diverzifikációját.
Makro / Külgazdaság Gondolat és erő - de mi kell még az eredményes kormányzáshoz? Klasszis Klubunk vendége Giró-Szász András
Privátbankár.hu | 2021. október 26. 16:11
Október 28-án a NER lényegét tárja fel nekünk a volt kormányszóvivő, Klasszis Klubunk következő rendezvényén.
Makro / Külgazdaság „Soros György török embere” miatt folyik a diplomáciai háború Erdogan és a Nyugat között
Káncz Csaba | 2021. október 26. 14:26
Akárcsak a magyar miniszterelnök esetében, a folyamatos Nyugat-ellenes provokációkra Erdogannak szüksége van, hogy lázban tartsa a törzs-szavazóbázisát, miközben a fiatal és a városi szavazók nagy része már elfordult tőle.  Törökország pénzügyi rendszere összességében egy kártyavárhoz hasonlítható.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Egyre több teszt lesz pozitív: nagyot ugrott a pozitivitási ráta és napi halálozási szám is
Privátbankár.hu | 2021. október 26. 09:37
Tavasz óta nem látott szintekre emelkedett a napi áldozatok száma és a pozitivitási ráta is: az elvégzett tesztek 15 százaléka pozitívnak bizonyult a friss adatközlés szerint.
Makro / Külgazdaság NNK: markánsan növekszik a szennyvíz koronavírus-koncentrációja
MTI | 2021. október 26. 08:38
Markánsan növekszik a szennyvíz koronavírus-koncentrációja - közölte a Nemzet Népegészségügyi Központ (NNK) kedden az internetes oldalán.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos