1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A szakember szerint ideje lenne, hogy a jegybank és a kormány összezárjon, és közösen fellépjen a nagy nyilvánosság előtt a forintgyengülés ellen. Hirtelen az egész világon előkerültek a forint-szakértők, és divat lett temetni Magyarországot - pedig dráma nincsen, csak észbe kellene kapniuk a döntéshozóknak.

Honnan ez a sok forint-szakértő?

Mialatt az euró árfolyama másfél hónap alatt 270-ről 300 forintra emelkedett, a nagy külföldi elemzőházak, a "londoni elemzők" és más szakértők gyakorlatilag csendben voltak: nem záporoztak a kommentárok és az árfolyam-előrejelzések.


A forint MNB-középárfolyama 2011-ben

Amikor azonban a forint megközelítette történelmi mélypontját, hirtelen előkerültek az ismert és ismeretlen forint-szakértők az egész világból. Ráadásul amiket mondanak, azokat sok esetben legalábbis fenntartásokkal kell kezelnünk. A Privátbankárnak nyilatkozó - neve mellőzését kérő - befolyásos piaci szakember szerint például az a "szakértő", aki azt hangoztatja, hogy Magyarországnak a forint leértékelésére van szüksége, egyáltalán nincs tisztában a magyar valósággal: ez ugyanis azonnal bedöntené az államadósságot, a lakosság fizetőképességét, veszélyeztetné a bankrendszer stabilitását.

Fel lehet tenni azt a kérdést, hogy a jelenlegi gazdaságpolitikai irányvonal valóban a legmegfelelőbb-e az országnak - azonban szimplán csak a forint sorsával riogatni az embereket nem igazán szakmai megközelítés, márpedig a magyar sajtót leginkább ez jellemzi a szakember szerint.

Miért hallgat a jegybank?

Jogos felvetés lehetne inkább az, hogy az adott helyzetben miért hallgat a jegybank? A monetáris tanács tagjai között olyan fokú a megosztottság, ami gyakorlatilag gúzsba köti a jegybankot. Az MNB-nek már régen komoly verbális intervencióval, tényleges beavatkozással kellett volna megjelennie - valamivel, ami erősebb egy halvány kamatemelési ígéretnél.

A szakember szerint ideje lenne, hogy a kormány és a jegybank együtt álljon a világ elé, és egy sajtótájékoztató keretében kijelentse: eddig és ne tovább, a gyenge forint politikájának itt a vége. Ez ugyanis a tönkreteszi a makrostabilitást, a pénzügyi rendszer stabilitását, lenullázza a devizahiteleket nyögő lakosság vásárlóerejét. Az MNB által szerdán közölt adatok alapján 82 százalékra emelkedett a GDP-arányos államadósság - a háttérben nagyrészt a devizaadósság átértékelődése áll a forint gyengülése nyomán. Minden erőfeszítés, ami az adósságpálya csökkentésére irányult, elveszett a gyenge forint miatt.

Világos beszéd kell

Amíg az MNB nem teszi világossá, hogyan készül a forint gyengeségét kezelni, addig a piac nem tudja megfelelően beárazni a rövidtávú kamatokat: nem lehet tudni, hogy 25, 50 vagy 100 bázispontos kamatemelésre kell számítani. Márpedig amíg ez fennáll, addig a rövid távú eszközök aukcióján nem lesz nagy túljegyzés. Ez nem csak egy általános keresleti kérdés: ez a monetáris politika megítélésével kapcsolatban meglévő bizonytalanság, ami felveti a jegybank hitelességének kérdését is. A magyar állampapírok esetenként ezért nem mennek el az aukciókon - véli a szakértő.

Ha az euró jegyzése visszatérne 305 forint alá, a jegybank tisztán kommunikálná a kamatokkal kapcsolatos elképzeléseit, és a kormány is világosan felvázolná az alkalmazott gazdaságpolitikai eszköztárát, akkor visszatérne a bizalom a kötvénypiacra is. Londonban arról pletykálnak, hogy a forintot hedge fundok támadják: azt látják, hogy a kormány látszólag gyenge forint-politikát folytat, intézkedéseinek várható hatásait nem méri fel - így a piac könnyedén spekulál a forint ellen.

Ha a kormány hitelesebben állna ki a forint mellett, és a devizahitelesek problémájára olyan megoldást keresne, amely nem roncsolja a bankrendszert, javulhatna mind a saját, mind pedig a forint megítélése. A szakember szerint erre jó példa volt, amikor Matolcsy György bejelentette, hogy nem erőltetik új törvények alkotásával a végtörlesztésben részt vevők arányának növelését: erre a devizaswap-piac intenzíven reagált, miközben az euró/forint piaca nem mozdult. Kedvező fordulatnak tekinthető, hogy a devizahitelesek megsegítéséről kormány legutóbb már banki szakembereket is megkérdezett; a hat bankvezérből álló szakértői csoport hamarosan javaslatcsomagot nyújt be a kormánynak a helyzet rendezésére.

Nem mellesleg az illetékes miniszter lecserélése is azt az üzenetet hordozná magában, hogy egy új éra kezdődik Magyarországon, amit egy sokkal átgondoltabb gazdaságpolitika jellemez - fogalmazott a Privátbankárnak a szakember.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jól átvernek minket a szupermarketekben, ha nem vagyunk résen!
Elek Lenke | 2024. május 3. 15:27
Ma már szinte minden áru előre van csomagolva, ami gondot okozhat a vevőknek. 
Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG