3p

Az új dokumentum bevezetéséről a tegnapi EU-csúcson elviekben már megállapodtak az uniós és tagállami vezetők. Egyelőre azonban van még néhány nyitott kérdés.

Az utazás megkönnyítése érdekében egységes vakcina-útlevél bevezetését tervezi az Európai Unió, amely az uniós közösség egész területén érvényes lenne. Erről már megállapodás is született a tegnapi online EU-csúcson német lapértesülések szerint.

 Nyáron már használhatnánk

Brüsszel mintegy három hónapon belül megteremtené a technikai feltételeit annak, hogy összekössék egymással a tagországok digitális vakcina-útleveleit. A tagállamok arról már megegyeztek az Európai Bizottsággal, hogy milyen adatok szükségesek a dokumentumhoz, amellyel már idén nyáron nyaralhatnánk az EU-n belül a remények szerint.

Turisták a lengyelországi Zakopanéban a Magas-Tátrában 2021. február 24-én. EPA/GRZEGORZ MOMOT
Turisták a lengyelországi Zakopanéban a Magas-Tátrában 2021. február 24-én. EPA/GRZEGORZ MOMOT

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke ugyanakkor óvatosan fogalmazott a csúcs után kiadott közleményében:

Számos nyitott kérdés, politikai kérdés van még ez ügyben. Az első, hogy mire használnánk ezeket az igazolványokat, de van még nyitott tudományos kérdés is 

- mondta arra utalva, hogy egyelőre nem tudják, fertőzhetnek-e a beoltottak. Hozzátette:

Ugyanakkor azt gondolom, uniós szinten használni kellene az igazolványokat, hogy biztosítsuk az egységes piac működését.

Angela Merkel német kancellár szerint a beoltottak nyárig megkaphatják a dokumentumot, amely azonban még nem jelenti automatikusan a szabad utazás lehetőségét.           

Feltámasztanák a turizmust

A vakcina-útlevél bevezetését elsősorban a dél-európai országok (például Spanyolország, Portugália, Görögország, Ciprus) szorgalmazzák, számukra ugyanis létfontosságú, hogy nyáron már tudják fogadni a turistákat. De például Ausztria, Németország és Franciaország sem szeretne elveszíteni egy újabb szezont.

A magyar dokumentummal kapcsolatban Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a tegnapi Kormányinfón, amelyen a korlátozások meghosszabbítását jelentette be, azt mondta: 

a védettségi igazolványt március 1-től kapják meg postai úton azok, akiket már beoltottak, vagy akiknél a védettség egyéb okokból fennáll.

Hozzátette: ezt követően kell dönteni arról, hogy mire lesz jogosult az, aki rendelkezik a kártyával. A dokumentum egyelőre azt tudja igazolni, hogy védett, ezért a karanténszabályokat esetükben fel lehet oldani.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság És akkor felrobbant egy lift – a CIA és az ukrán szolgálatok titkos játszmái
Wéber Balázs | 2024. március 3. 05:43
Az amerikai hírszerzés eleinte bizalmatlan volt az ukrán nemzetbiztonsági szervekkel. Miután azonban titkos információk tömegét kapta meg tőlük az oroszokról, a kapcsolat egyre szorosabb és kölcsönösen előnyös lett. Emiatt Washington még a „szabálysértő” likvidálásokat is elnézte Kijevnek.          
Makro / Külgazdaság Csakis Orbán Viktor utasíthatta Novák Katalint a kegyelem megadására - véli Lengyel László
Csabai Károly | 2024. március 2. 17:58
Bár a Pénzügykutató Zrt. elnök-vezérigazgatóját a róla készült internetes szócikk közgazdászként jellemzi, a Klasszis Klub február 28-ai adásában vele folytatott beszélgetésben a legkevesebb szó a gazdaságról esett. Elvitte ugyanis a fókuszt a rendszerváltás utáni legnagyobb botrány, mely Novák Katalin köztársasági elnök lemondásához vezetett. Ha nem látta, vagy szeretné újra megnézni, itt és most megteheti.
Makro / Külgazdaság Virágok Navalnij sírján, balhé Németországban
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 17:34
Szombati háborús hírek.
Makro / Külgazdaság Áll a bál Németországban, Olaf Scholz is vizsgálódna az oroszok által nyilvánosságra hozott hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 16:47
Az is problémás, amiről a német főtisztek beszéltek, de a legnagyobb kérdés az, hogyan kerülhetett Moszkvába egy ilyen felvétel.
Makro / Külgazdaság Megvan Ursula von der Leyen új kihívója, aki véget vetne a megszorításoknak
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 16:28
Az Európai Szocialista Párt egyhangúlag választott jelöltet az Európai Bizottság élére.
Makro / Külgazdaság Amerikai gépek zúgtak Gáza felett - videóval
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 16:14
Le is dobtak valamit.
Makro / Külgazdaság Háromhónapos gyereket is ölt egy orosz drón
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 15:23
Négy halott, nyolc sebesült Odesszában.
Makro / Külgazdaság Mi az: a lengyelek már a zsebükben érzik, a magyarok csak vágynak rá?
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 14:58
Megdöbbentő a különbség a lengyel és a magyar fogyasztói bizalmi index között, adja magát egy magyarázat.
Makro / Külgazdaság Lépett a parlament, már csak egy aláírás hiányzik a svéd NATO-csatlakozáshoz - de kié?
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 14:02
Felterjesztették jóváhagyásra a törvényt, most a Sándor-palotában parkol.
Makro / Külgazdaság Robbanás Szentpéterváron: hallgat az orosz védelmi minisztérium
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 11:53
Egy lakóházban történt robbanás, az egyik hírügynökség dróntámadásról írt, Szergej Sojguék eddig nem kommentálták az esetet.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG