1p
Deutsch Tamás szerint Európa nem haragszik ránk, a magyar EU-elnökség pedig végigviszi a kitűzött célokat
Deutsch Tamás szerint Európa nem haragszik ránk, a magyar EU-elnökség pedig végigviszi a kitűzött célokat. Tabajdi Csaba szerint elnökségünk sikere nem pártpolitikai kérdés.

"Bárki bármit csinál, a soros elnöki feladatokat ellátó magyar kormány, Magyarország az elnöki feladatokból fakadó felelősségének és kötelezettségének eleget fog tenni- nyilatkozta Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő a Duna Televízió Heti Hírmondó című műsorában vasárnap este.

Ugyanitt azzal illette a hazai és az európai szocialistákat, hogy kettős játékot játszanak a magyar kormánnyal kapcsolatban megfogalmazódó kritikák kapcsán. Az ugyancsak a stúdióban nyilatkozó Tabajdi Csaba szocialista EP-képviselő kijelentette: a magyar elnökség programjának megvalósulását az európai szocialisták messzemenőkig támogatják majd, a kritikák nem keverendők össze a soros elnökséghez való viszonyulással. Szerinte Orbán Viktor miniszterelnök e hét szerdai, Európai Parlament előtti felszólalásának stílusán és tartalmán is múlik, milyen hangnemű vita alakul a magyar elnökségi célokat tárgyaló ülésen.

Nem példa nélküli az EU történetében, hogy egy ország soros elnöki munkájához nem kapcsolódó ügyben próbálnak politikai perpatvart gyártani az adott országból származó politikai erők illetve ezek európai családja - nyilatkozta Deutsch Tamás a Duna Televízió stúdiójában. “A legfontosabb gondolat mégis: bárki bármit csinál, a soros elnöki feladatokat ellátó magyar kormány, Magyarország, az elnöki feladatokból fakadó felelősségének és kötelezettségének eleget fog tenni - szögezte le a néppárti fideszes politikus. Cél, hogy az olyan fontos kérdésekben, mint az uniós alapszerződés módosítása, a gazdasági tárgyú uniós jogszabályok elfogadása, avagy az európai romastratégia, a Duna-stratégia, Horvátország csatlakozása, illetve az EU keleti partnerségi programja ügyében a nehéz helyzetben lévő Unió előrébb jusson, és ezekben az ügyekben Deutsch szerint a magyar elnökség idején lesz is előrelépés.

Tabajdi: közös nemzeti érdek a sikeres magyar elnökség

A magyar EU-elnökség sikere nem pártpolitikai kérdés, hanem nemzeti ügy, hiszen az elnökséget hosszú éveken át készítettük elő többpárti alapon - szögezte le Tabajdi Csaba szocialista európai képviselő, aki szerint azonban a “kezdet rossz”. “Nem én mondom, Orbán Viktor miniszterelnök úr maga ismerte el egy sajtókonferencián” - tette hozzá a politikus.

Tabajdi Csaba megjegyezte: nem csak a “médiaügy”, hanem az euroszkepticizmus, a demokratikus deficit és számos más ok miatt született Magyarországgal szemben a sok kritika, amelyek közül Angel Merkel német kancellár szóvivőjének, ugyancsak a német külügyi államminiszternek, valamint a jobboldali francia kormány szóvivőjének a megszólalását emelte ki a szocialista politikus. “A kritikákat tehát nem lehet pártpolitikai alapon osztályozni. Orbán Viktor miniszterelnök és kormánya tegyen meg mindent, hogy visszaszerezze a megrendül bizalmat, a bizalmatlanságot szüntesse meg. Mutassa be, hogy tudja hitelesen képviselni az Európai Unió érdekeit. Meggyőződésem, hogy amennyiben az Orbán-kormány ezt akarja, képes rá” - szögezte le Tabajdi. A baloldali politikus szerint mind a magyar, mind az európai szocialisták úgy látják: Európa olyan mélyponton van, ahol nem engedhet meg magának tartós pártpolitikai csatározásokat. "De az sem megengedhető, hogy az EU soros elnöki tisztét betöltő ország ne képviselje az alapvető értékeket,amelyekre az unió épül" - hangzott az érvelése.

Tabajdi Csaba kérdésre válaszolva határozottan cáfolta azokat a találgatásokat, hogy a szocialista EP-frakció “betartana” a magyar kormánynak a magyar elnökség alatt elfogadandó fontos uniós szabályozások megalkotásakor. “Amikor novemberben az európai szocialisták vezetősége, Martin Schulz-cal az élén Magyarországon járt, egyértelművé tette: mindenben partnerek lesznek. A magyar elnökségi prioritások megvalósításában - ezek közül is a legfontosabb gazdasági kormányzásban - abszolút partnerek lesznek az európai szocialisták. Abban, hogy a gazdasági kormányzáshoz szükséges hat törvény megszülessen az Európai Parlamentben - nos, ebben nem lesznek viták. Nem szabad összekapcsolni a magyar EU-elnökséggel azokat a kritikákat, amelyekkel a magyar kormány bel- és gazdaságpolitikai filozófiáját és gyakorlatát illetik” - szögezte le a szocialista EP-képviselő.

Deutsch: a szocialisták kettős játékot játszanak

“Mi az együttműködést úgy látjuk, hogy a magyar és az európai szocialisták is kettős játékot játszanak. A Tabajdi Csaba által mondottak pontosan megmutatják ennek a tartalmát és szerkezetét” - reagált az elhangzottakra Deutsch Tamás. Megjegyezte: nézete szerint akkor, amikor már nem lesz tovább tartható, hogy “a felelőtlen politikai perpatvargyártás folytatódjon”, akkor az uniós alapszerződés módosításában, a gazdasági kormányzást érintő kérdésekben, a Duna- és a romastratégiában az európai szocialisták nagy része "partnere lesz az EP többségének", higgadt és tárgyszerű munka zajlik majd - aki ugyanis mostani, elnöki ideje alatt a magyar kormányt alaptalanul kritizálja, az az egész Európai Uniót gyengíti - fogalmazott a fideszes EP-képviselő.

Deutsch Tamás kifogásolta, hogy az EP liberális frakciója nem biztosított méltó részvételi lehetőséget a magyar kormánynak a médiatörvény kapcsán tartott meghallgatáson. “Nyilvánvalóan azt a pártpolitikai célt szolgálta ez a meghallgatás, hogy a magyar médiatörvény >>szörnyűségeit

“Semmiféle kettős játék nincs” - reagált Tabajdi Csaba, aki szerint a konzervatív politikai bírálatok a magyar médiatörvény kapcsán még az előtt megszülettek, hogy a jogszabály visszavonását kérte volna Martin Schulz, a szocialista EP-frakció vezetője a magyar kormánytól. “Európa mérvadó körei, a jobboldali körök, a német és a francia kormány ugyanúgy aggódik amiatt, ami Magyarországon az elmúlt háromnegyed évben történt” - érvelt Tabajdi, felemlítve az “Alkotmánybíróság és a Költségvetési Tanács jogköreinek és általában a demokráciának a csorbítását”. Amikhez képest a “médiatörvény már csak hab volt a tortán”, az “utolsó csepp a pohárban”.

Deutsch Tamás viszontválaszában úgy reagált: a német kormány koalíciós kabinet, a megszólaló külügyi vezető liberális politikus. Másodsorban - tette hozzá - az Európai Néppárt méltatlan, az unió érdekeivel ellentétes, párpolitikai indíttatású támadásnak ítéli a magyar kormány elleni fellépést.

Tabajdi: sok múlik Orbán Viktor beszédén

Szerdán Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Parlament előtt ismerteti a soros magyar elnökség céljait - milyen stílusú és hangnemű vita várható ekkor az EP-ben? - hangzott a Heti Hírmondó kérdése.

“Az európai szocialisták mindenben egyetértenek majd a magyar elnökség prioritásaival. A labda Orbán Viktor miniszterelnök úr térfelén pattog. Ha ő egyértelműen Európa-párti beszédet mond, ha hajlandó nyitottságot mutatni, bizonyos esetekben önkritikát gyakorolni, akkor kizártnak tartom, hogy olyan fokú éles összeütközés legyen, amilyen korábban volt Berlusconi kormányfő és Martin Schulz között” - reagált a felvetésre Tabajdi. Megjegyezte: biztos lesznek kritikai hangok, és elképzelhetőnek tart “bizonyos politikai csoportok, de nem a szocialisták részéről” akár “méltatlan mondatokat” is; ám nem hinné, hogy a bírálat átmenne sértegetésbe.

Deutsch Tamás minderre úgy válaszolt: óvatos optimizmussal várja a szocialisták magatartását. Ám a lényeg - amit szerinte Tabajdi is tud -, hogy Európa nem haragszik ránk. Úgy látja: összetett, sok elemű politikai vita zajlik, amelyben magáról a médiatörvényről kevesen beszélnek, amivel mellesleg - bár nem tökéletes törvény - “alapvető probléma nincs”. “Azt gondolom,hogy van arra esély, hogy normális, Európa közös érdekeit szolgáló eszmecsere alakuljon ki a szerdai EP- vitában.Ugyanakkor vélhetően az a kettős játék fog itt is folytatódni Schulz úr és mások részéről is, ami eddig is folyt” - nyilatkozta Deutsch Tamás a Duna Televízió Heti Hírmondó című műsorában.

Privátbankár

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG