1p
Az Eurostat adatai szerint kijutott az euróövezet és az Európai Unió gazdasága a recesszióból a tavalyi harmadik negyedévben, az Egyesült Államokból azonban még mindig érkeznek aggasztó hírek, mivel novemberben tovább csökkent a foglalkoztatottak száma
Az Eurostat adatai szerint kijutott az euróövezet és az Európai Unió gazdasága a recesszióból a tavalyi harmadik negyedévben, az Egyesült Államokból azonban még mindig érkeznek aggasztó hírek, mivel novemberben tovább csökkent a foglalkoztatottak száma.

Optimizmusra adhat okot, hogy az Európai Unió statisztikai hivatala megerősítette azt a decemberi nem végleges adatot, amely szerint a tavalyi harmadik negyedévben az euróövezet gazdasága 0,4 százalékkal nőtt a második negyedévhez képest. Az éves szintű visszaesést 4,0 százalékra korrigálta az Eurostat a decemberi nem hivatalos 4,1 százalékról.

Ezzel szemben Amerikából rossz hírek érkeztek: a stagnálást valószínűsítő elemzői várakozásokkal szemben tovább csökkent decemberben a foglalkoztatottak száma az Egyesült Államokban a mezőgazdaságon kívüli ágazatokban. A washingtoni munkaügyi minisztérium adatai szerint 85 ezer állás szűnt meg decemberben.

Szintén negatív hír, hogy az eurózónában 10 százalékra nőtt a munkanélküliség novemberben, így először került ilyen alacsony szintre a valutaunió 1999. évi létrehozása óta. Pénteken közölte a svájci statisztikai hivatal is, hogy az országban közel 12 éves csúcsra, 4,4 százalékra nőtt a munkanélküliség decemberben.

Németországban viszont 17 havi csúcsra nőtt a külkereskedelmi többlet novemberben. Az aktívum meghaladta a szakértői várakozásokat. Azonban nem ad okot az örömre a tény, hogy Kína átvette Németországtól a világ legnagyobb exportőrének kijáró rangot.

Tovább erősödött a forint péntek este
Részletek>>>
Legfrissebb devizaárfolyamok a Privátbankáron
Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az ipari termelés 7,0 százalékkal csökkent 2009 novemberében az egy évvel korábbihoz képest. Emellett decemberben csaknem ötödével kevesebb új állást jelentettek be a munkaadók novemberhez képest, miközben a nyilvántartott álláskeresők száma tovább nőtt az Állami Foglalkoztatási Szolgálat közlése alapján.

Még mindig nagyon nehéz az Egyesült Államokban a gazdasági környezet - kommentálta a washingtoni Fehér Ház pénteken azt, hogy a stagnálást valószínűsítő várakozásokkal szemben tovább csökkent decemberben a foglalkoztatottak száma az agrárszektoron kívüli ágazatokban.

Gazdasági elemzők szerint a gyenge adatok arról tanúskodnak, hogy a vállalatok - bár a gazdaság a harmadik negyedévben ismét növekedni kezdett, és valószínűleg a negyedik negyedévben is átlagosnál erősebb volt a növekedés - óvatosak, nem sietnek a korábban elbocsátott munkaerő visszavételével.

-115 ezren vesztették el állásukat egy év alatt
-Nem igaz a közhely, hogy a kicsik húzzák az ország szekerét
Jóllehet recessziók után a foglalkoztatottság csak fáziskéséssel szokta követni a gazdasági helyzet javulását, a befektetők és közgazdászok mégis arra számítottak, hogy az év utolsó hónapjában már javulnak a munkaerőpiaci adatok.

Elemzők szerint az is kétséges lehet, hogy a privát szektor képes lesz-e fenntartani a gazdasági növekedést, amikor a kormány és a központi bank visszavonja majd a krízis miatt hozott rendkívüli támogatásokat és ösztönző intézkedéseket.
 
Az ellenzéki republikánusok a lehangoló munkanélküliségi adatok nyilvánosságra hozatala után azonnal támadták Obamát, mondván, hogy a 787 milliárd dolláros ösztönző csomag, valamint a drága egészségügyi reform lehúzza a gazdaságot. A központi bank, a Fed, valamint a legtöbb üzleti elemző várakozása szerint a munkanélküliség aránya egész évben meg fogja haladni a 9 százalékot.

EU: a válságtól a búcsú is fájdalmas lesz?
Nem finanszírozzák Kelet-Európát az anyabankok

Több a spórolt pénzünk, főleg devizában
Továbbra is érdemes Magyarországra hozni a pénzt
Gazdasági teher lett a depresszió

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Hol a legjobb Európában vonatozni?
Elek Lenke | 2024. május 19. 14:22
Magyarország az előkelő 10. helyen végzett.
Makro / Külgazdaság Mi jár Matolcsy György fejében?
Privátbankár.hu | 2024. május 19. 09:19
A jegybankelnök által vezetett Monetáris Tanácsnak kedden arró kell döntenie, mennyivel csökkentse a most 7,75 százalékos jegybanki alapkamatot.
Makro / Külgazdaság Szakértő: a mostani rezsicsökkentés hosszú távon nem fenntartható
Dobos Zoltán | 2024. május 18. 14:06
A Klasszis Média által szervezett E, mint energia konferencia Béke honol az olajfák alatt? című kerekasztal-beszélgetésén az energiaszektor és a megújulóenergia-ipar képviselőivel arról beszélgettünk, mennyire felhasználóbarát az új megújulóenergia-szabályozás, a hálózatfejlesztés ki tudja-e szolgálni a megújulóenergia-fejlesztési célokat. Szóba kerültek a megújuló energia tárolási lehetőségei, hogy hogyan és miből tudják a cégek csökkenteni az energiaköltségeiket, illetve hogy miért nincs lehetőség az új Otthonfelújítási Program támogatásai keretében a fűtést napkollektorra, hőszivattyúra korszerűsíteni.
Makro / Külgazdaság Bulgária bemutatott a Gazpromnak
Privátbankár.hu | 2024. május 18. 10:59
Több mint 400 millió eurós kártérítést követel a Gazpromtól a bolgár állami gázvállalat, amiért 2022 áprilisban hirtelen felfüggesztették a földgázszállítást.
Makro / Külgazdaság Megszólalt Orbán Viktor, kemény értékelést mondott
Dobos Zoltán | 2024. május 17. 10:11
Péntek lévén ismét a Kossuth rádió mikrofonja elé ült Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök értékelte a szlovák kollégája, Robert Fico elleni szerda délutáni merényletet, Hszi Csin-ping kínai elnök múlt heti látogatását és az orosz–ukrán háború legfrissebb fejleményeit is.
Makro / Külgazdaság Benzinár: ijesztően közömbösek az autósok
Buksza blog | 2024. május 16. 18:53
Hiába érzik az emberek egyre jobban a klímaváltozás hatásait és hiába próbálja az OPEC+ olajkartell minél magasabban tartani a fekete arany árát, az emberek tovább növelik az üzemanyag-fogyasztásukat.
Makro / Külgazdaság Mit szól majd Orbán Viktor, ha meglátja ezt?
Csabai Károly | 2024. május 16. 05:53
Átmenetinek bizonyult az Európai Unióban viszonylag hosszabb időn át sereghajtó hazai infláció nemzetközi összevetésben való előrelépése. Míg márciusban még tizenöt európai országban volt magasabb az éves fogyasztóiár-index, mint nálunk, addig áprilisban már csak nyolcban az adataikat cikkünk megjelenéséig közzétett 38 állam közül – derül ki a legfrissebb Privátbankár Európai Inflációs Körképből.
Makro / Külgazdaság Ez nem „bezzegrománia”
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 14:43
Az ikerdeficit okozza a legnagyobb fejfájást keleti szomszédunkban.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton lefordulna a székről: ahol örülnek a 289 százalékos inflációnak
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 10:53
A jegybanki alapkamatot 40 százalékra lehetett így visszavágni, az IMF is dicsér, hitelt is ad, miközben a kiskereskedelmi forgalom 20 százalékkal zuhant.
Makro / Külgazdaság Lélektani határ felé közelednek a benzinárak - ne tankoljon péntekig, akinek kedves a pénztárcája
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:59
Mutatjuk, mennyivel lesznek olcsóbbak az üzemanyagok.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG