TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A holnap megjelenő Heti Válaszban Varga Mihály a devizahitelek mellett beszélt a pénztárgépcseréről, és megemlítette az egykulcsos adórendszer esetleges finomhangolását is.

A nemzetgazdasági miniszter szerint a tárca apparátusa ma már máshogy futna neki az online kasszák bevezetésének, azt pedig nem tartaná jónak, ha az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) is a jegybankba olvadna.

Máshogy futnának neki

Az MTI-hez a Heti Válasz által szerdán eljuttatott, a csütörtöki lapszámban megjelenő interjúban Varga Mihály elmondta: már több mint 62 ezer online kassza van bekötve az adóhatósághoz, amit - ahhoz képest, hogy tavaly februárban jelent meg a rendelet - szép eredménynek tart. A vártnál lassabb indulást azzal magyarázta, hogy tízezer kassza körülbelül egymilliárd forintba kerül, ekkora tételt ritkán tud egyetlen gyártó egymaga finanszírozni, s a forgalmazóknak sem volt ennyi likvid forrásuk. 

A miniszter szerint a grúzok ezt jobban csinálták: ott a kormány két típust legyártatott, s a kereskedők abból választhattak. Biztos vagyok benne, hogy ma már a minisztérium apparátusa is máshogy futna neki a bevezetésnek - jelentette ki.

Várnak az Európai Bíróságra

Varga Mihály arra nem lát lehetőséget, hogy az árfolyamgátba belépett devizaadósok gyűjtőszámláján halmozódó tartozást lenullázzák. Megerősítette: mivel az Alkotmánybíróság (Ab) az egyoldalú szerződésmódosítással és az árfolyamréssel kapcsolatban nem foglalt állást, szükség van az Európai Bíróság állásfoglalására és a Kúria jogegységi döntésére ahhoz, hogy ha a parlament ebben a kérdésben jogszabályt alkot, az kikezdhetetlen legyen.

Beszélt arról is, hogy egy bizonyos összeg elérése után megint sor kerülhet a lakosságnak szánt Prémium Euró Magyar Államkötvény forgalmazásának átmeneti leállítására. Arra a kérdésre, miért nem vitték lejjebb a kamatát, hiszen akkor rögvest veszített volna az értékéből, azt válaszolta: nem akarják rontani ennek a prémium terméknek a minőségét. Azt szeretnénk, hogy amikor forgalomban van, mindenki érezze: jó üzlet a magyar állam által kibocsátott eurókötvényt vásárolni.

Partnerség és közös célok

"Az állam adósságának kezelése kormányzati feladat. Nem tartanám szerencsésnek, ha a monetáris politikába fiskális elemeket kevernénk" - válaszolta arra a kérdésre, elképzelhetőnek tartaná-e, hogy a pénzügyi felügyelet után dán példa nyomán az ÁKK is a jegybankba olvadjon. 

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a gazdaságpolitikáért felelős minisztérium között a miniszter szerint jó az együttműködés. "A partnerség már-már stratégiai jellegű, hiszen közösek a céljaink" - mondta.

Egy mutatóval ven baj

Varga Mihály arra számít, hogy a választások után a hitelminősítők is felül fogják vizsgálni korábbi értékelésüket. Úgy vélekedett, egy olyan mutató van, amin változtatni kell, bár a tendenciája már jó. Az államadósság GDP-hez viszonyított 80 százalék körüli szintje még mindig magas, s mivel ennek 41 százaléka devizában van nyilvántartva, még sérülékenynek számít a magyar gazdaság - mutatott rá.

A miniszter a lapnak beszélt arról is, hogy az év második felében várható érdemi információ arról, hogy az egykulcsos adórendszerben milyen finomhangolást kell esetleg végrehajtani. Egy biztos: a járulékrendszerben még lenne lehetőség a további csökkentésre a nyugdíj-, illetve az egészségügyi kassza teherbírására való tekintet mellett is - mondta a lapnak.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Orbán Viktor már tudja, hogyan fékezhetjük meg a Covidot
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 23. 17:08
Ha maszkot hordunk, jelentette ki mai videójában.  
Makro / Külgazdaság Halálos járvány, piszkos anyagiak – célegyenesbe fordult Trump és Biden
Privátbankár.hu | 2020. október 23. 12:49
Egybehangzó sajtóértékelések szerint nyugodt, de pengeváltásokkal színesített volt a választások előtti utolsó elnökjelölti vita az Egyesült Államokban. Közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy Biden előnye továbbra is jelentős Trumppal szemben.
Makro / Külgazdaság Covid: újabb 47 ember hunyt el itthon
Privátbankár.hu | 2020. október 23. 09:26
Ezzel 1350 fölé nőtt a hazai áldozatok száma. 
Makro / Külgazdaság Szigorít az Orbán-kormány: már meccsekre is csak maszkban mehetünk
Privátbankár.hu | 2020. október 23. 08:40
A szigorítás a sport- és szabadtéri rendezvényeket érinti.  
Makro / Külgazdaság Nem egyeztetett a PM a szakmával az áfabevallás-tervezetről
Privátbankár.hu | 2020. október 22. 17:02
A Parlamentben elhangzottakkal ellentétben az áfabevallás-tervezettel kapcsolatban nem történt érdemi egyeztetés az Adótanácsadók Egyesületével. Nem voltunk részesei az áfabevallás-tervezetek kialakításának, annak a kommunikációkban megjelent adminisztrációcsökkentést jelentő hatását mindvégig kritikával illettük - ezt tartalmazza az egyesület lapunknak eljuttatott közleménye.
Makro / Külgazdaság Marhanyelvet és cápaharcsát is vettek TAO-ból a felcsúti focistáknak
Székely Sarolta | 2020. október 22. 16:46
Marhanyelvet, cápaharcsát és argentin marha húspogácsát is vásároltak Felcsúton TAO-pénzből, de egy Rimini utazást is sikerült közpénzből fedezni. Valaki pedig csúnya bakit vétett egy gyógyszerrendelésnél. A Demokratikus Koalíció által kiperelt számlákat laptársunk, az mfor.hu nézte át, összegezte és elemezte.
Makro / Külgazdaság Ezúttal nem okozott meglepetést Matolcsy György csapata
MTI | 2020. október 22. 15:59
Miután ötödik alkalommal is a 0,6 százalékos alapkamatnál 15 bázisponttal magasabb kamattal hirdette meg egyhetes betéti tenderét a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Olcsóbban lehetett új lakást venni szeptemberben
Privátbankár.hu | 2020. október 22. 15:44
Szeptemberben az új és használt tégla építésű lakások ára is csökkent az előző három hónaphoz képest, országos átlagban a legnagyobb mértékű, 8,5 százalékos áresést az új építésű lakásoknál tapasztalták az Otthon Centrumnál.
Makro / Külgazdaság Ismét nőtt a kórházak adóssága
Kormos Olga | 2020. október 22. 15:29
Az egészségügyi intézmények tartozásai a Magyar Államkincstár honlapján megjelent friss tájékoztatás szerint szeptember végén 41,6 milliárd forintot tettek ki, ez az áprilisi adatokhoz képest már 13,1 milliárdos növekmény.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: középmezőny vagy átlag alatti? Müller Cecília és Gulyás Gergely így látja a magyar korona-helyzetet
Privátbankár.hu | 2020. október 22. 15:14
Úgy tűnik, ahogy egyre több a napi áldozata a koronavírus-járványnak, úgy rövidülnek az operatív törzs beszámolói. Müller Cecília szerint a halálozások alapján a középmezőnyben vagyunk, de Gulyás Gergely ennél optimistább volt.
hírlevél