<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A világgazdaság a szinkronizált lassulás korszakába lépett, miközben a vezető jegybankok már ellőtték puskaporukat. Dalio szerint a történelmi léptékben is páratlan társadalmi különbségek az USA-ban a populista jobb- és a populista baloldal felemelkedéséhez vezettek. Az ideológiai ellentétek a jövő évi választási kampányban már olyan szintre hevülhetnek, amely az 1930-as évek végének fasiszta-kommunista összecsapásaira fog emlékeztetni. Káncz Csaba jegyzete.
Donald Trump amerikai elnök (Kép forrása: MTI/AP/Evan Vucci)

Az IMF félévenkénti találkozója tegnap kezdődött Washingtonban. Az eddigi előadások, valamint a publikált anyagok szerint a világgazdaság komoly lassulásba kezdett, amely egyenesen egy recesszióba torkollhat. Krisztalina Georgieva, az IMF új vezetője kiemelte, hogy két éve a világgazdaság összehangolt föllendülésben volt, közel 75 százaláka emelkedő trendben. Ma viszont a világgazdaság 90 százaléka esetében alacsonyabb növekedéssel számolnak, szinkronizált globális lassulást tapasztalhatunk.

Georgieva rámutatott, hogy a kereskedelmi konfliktusok eszkalációja a világgazdaság növekvő „töredezettségéhez” vezetett. A kereskedelmi konfliktusok összesített hatásaként a növekedés jövőre 700 milliárd dollárral lehet alacsonyabb, amely a világgazdaság mintegy 0,8 százalékának felel meg és amely a svájci nemzetgazdasággal egyenlő nagyságrend.

Jegybankok ellőtt puskaporral

A Wall Street Journal is kiemeli, hogy az USA-Kína és a USA-EU kereskedelmi viták is elbizonytalanítják a befektetőket. „A multinacionális vállalatok, amelyek az elmúlt negyedszázadban felépítették beszállítói hálózataikat világszerte, egyre inkább visszafogják befektetéseiket, amíg nem látnak tisztábban, hogy a vámok alakulása miképpen hat a költség- és profitrátájukra.”

A The Economist cikke pedig arra figyelmeztet ennek kapcsán, hogy az USA, az eurózóna, az Egyesült Királyság és Japán jegybankjainak mérlegfőösszege már meghaladja összesített GDP-jük 35 százalékát. Japán esetében a jegybank finanszírozza az államadósságot, amely már elére a GDP 240 százalékát. A színfalak mögött az uralkodó körök attól tartanak, hogy egy komolyabb globális recesszió esetén a jegybankoknak már nem lesz puskaporuk a helyzet kezelésére és maguk is belerántódnak a pénzügyi válságba.

Káncz Csaba

Az amerikai társadalmi különbségek visszaütnek

Ray Dalio, a világ legnagyobb hedge fundjának, a 150 milliárd dollárt kezelő Bridgewater Associatesnek a vezetője, a minap történelmi kitekintést is adott a mostani helyzettel kapcsolatban. Dalio szerint a történelmi léptékben is páratlan társadalmi különbségek az USA-ban a populista jobb- és a populista baloldal felemelkedéséhez vezetett. Ez a jövő évi választási kampányban már olyan szintre hevülhet ideológiailag, amely az 1930-as évek végének fasiszta-kommunista összecsapásaira fog emlékeztetni.

Dalio szerint a világ országai egyre inkább választásra kényszerülnek, hogy az USA vagy Kína szövetségesei lesznek-e. Ez számos esetben úgy csapódik le, hogy gazdaságilag inkább Kína partnerei lennének, katonailag pedig inkább Washingtoné. Dalio felhívja a figyelmet, hogy Kína katonai képességei – beleértve a kibertérben – gyorsan növekednek, így különösen Ázsiában csendes térnyerésben vannak. A 2020-as amerikai elnökválasztás fogja aztán eldönteni, hogy milyen irányba haladnak tovább a kétoldalú kapcsolatok.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Makro / Külgazdaság Lengyel vadászgépekre fáj az ukránok foga - hideg fogadtatást kapott az új amerikai nagykövet Moszkvában
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 20:14
Hétfőn sem volt hiány az eseményekből a háborúban. 
Makro / Külgazdaság Putyin telefonált: itt van, miről volt szó
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 19:36
Az orosz elnök a nemzetközi színtéren hozzá hasonlóan vitatott személlyel beszélt.
Makro / Külgazdaság A politizáló orosz menekültek után halálosztag indulna
Káncz Csaba | 2023. január 30. 19:13
A Biztonsági Tanács elnökhelyettese halálosztagok bevetésére szólít fel az országot elhagyó, de politikailag továbbra is aktív oroszok ellen. A külföldre menekült informatikusokat viszont busás jutalmakkal csábítanák haza. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Néhány hónap, és brit tankok érkeznek az orosz-ukrán frontra
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 17:32
Ukrajna dörzsölheti a markát a brit védelmi miniszter kijelentése után.
Makro / Külgazdaság Veszélyben Kína hosszútávú fejlődése – mutatjuk, miért
Tiszóczi Roland | 2023. január 30. 15:24
A szülőképes korú nők száma Kínában tavaly több mint négymillióval csökkent, ami az egygyermekes politika öröksége. Ugyanakkor egy gyermek felnevelésének költsége Kínában az egy főre jutó GDP közel hétszerese, ez majdnem a duplája az Egyesült Államokban vagy Japánban erre fordított összegnek, ami visszaveti a gyermekvállalási kedvet.
Makro / Külgazdaság Erőteljesen bővít a két légióriás
Szakonyi Péter | 2023. január 30. 14:15
Idén tízezerrel bővíti dolgozói létszámát a Boeing. Az amerikai repülőgépgyártó óriás már tavaly is “hízott” - akkor 23 ezer új dolgozót vett állományba.
Makro / Külgazdaság Ha ez igaz, Putyin tényleg valami durvát mondott telefonon
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 13:51
Elég meredek kijelentéseket tett Vlagyimir Putyin állítólagos szavairól a volt brit miniszterelnök.  
Makro / Külgazdaság Megszólalt az Európai Unió Tanácsa az uniós minimálbérről
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 12:38
Tagállami szinten kell meghatározni, és rendszeresen felül kell vizsgálni.
Makro / Külgazdaság Itt a friss német GDP-adat
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 11:36
A negyedik negyedévre és a 2022-es év egészére is kaptunk információkat Európa legnagyobb gazdaságáról.
Makro / Külgazdaság Szerdán a dízelesek örülhetnek
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 11:01
Csökken a gázolaj beszerzési ára, de kérdés, ez megjelenik-e a kútoszlop áraiban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG