3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A német kormányban egyesek arra törekszenek, hogy kiszorítsák Görögországot az euróövezetből, ez azonban dominóhatást válthat ki - figyelmeztetett a görög védelmi miniszter. Görögország bedőlése menekültáradatot hozna Európának, és egyébként az Oroszország elleni szankciók miatt járna nekik egy kis pénz is.

"Számunkra elképzelhetetlen, hogy feladjuk az eurót..." - mondta Panosz Kammenosz görög védelmi miniszter a Bild című német lapnak adott szombati interjújában. (A politikus a Független Görögök /ANEL/ nevű jobboldali populista párt vezetőjeként került be Alekszisz Ciprasz kormányába.) Hozzátette, hogy "ha Görögország felrobbanna, Spanyolország és Olaszország jönne utána. És valamikor Németország. Az az út azonban nem járható, hogy a görögöknek egyre tovább kelljen fizetniük."

Korábbi fenyegetőzésével kapcsolatban, miszerint ha Görögországot cserben hagyják, menekültek százezrei fogják elsöpörni Európát, Kammenosz azt mondta, csak világossá akarta tenni, hogy mit jelentene, ha Görögországot kiszorítanák az eurózónából. "Onnantól fogva nem lennénk kötelesek befogadó országként bánni a menekültekkel" - mondta.

A miniszter azzal vádolta Berlint, hogy a januári parlamenti választások után megpróbált beleavatkozni Görögország belügyeibe, és nyomást gyakorolt a győztes Szirizára (Radikális Baloldal Koalíciója), hogy ne lépjen koalícióra az ő pártjával. "Az az érzésem van, hogy a német kormány célba vett bennünket, és egyesek szabályszerűen ki akarnak bennünket szorítani az eurózónából" - mondta.

A populista politikus a görög korrupció miatt kapott kritikákat azzal utasította vissza, hogy "Németország vagy Schäuble úr sem volt mindig hibátlan". "Mi, görögök pontosan emlékszünk rá, hogy Schäuble úrnak azért kellett távoznia a (CDU élén betöltött) pártelnöki posztjáról, mert egy ízben megvesztegetésbe keveredett" - mondta Kammenosz, a CDU jó néhány évvel ezelőtti pártfinanszírozási botrányára utalva.

Szerinte Görögországnak nincs szüksége egy harmadik mentőcsomagra, hogy aztán a régi tartozást mindig csak újabb adósságból tudják kifizetni. Ehelyett "végre egy adósságcsökkentésre lenne szükségünk, ahogy az Németország is megkapta 1953-ban a londoni adósságkonferencián" - mondta.

A második világháborús náci megszállás miatt követelt jóvátételt nemrég ismét elővette az új athéni kormány, Kammenosz ezt most ismét elővette. Azt is mondta, hogy Görögországnak nagy veszteségeket okoznak az Oroszország elleni szankciók, mivel mezőgazdasági exportjának 70 százaléka oda irányul, és idegenforgalmának 25 százalékát az Oroszországból érkező turisták adják. "Ezért aztán kártalanítást kell kapnunk az EU-tól azért, amit ott veszítünk. Különben nem tudunk és nem akarunk majd csatlakozni az Oroszország elleni szankciókhoz, amelyek kárt okoznak a gazdaságunknak" - tette hozzá.

Jánisz Varufakisz görög pénzügyminiszterrel ugyancsak szombaton jelent meg interjú a Corriere della Sera című olasz lapban, amelynek Varufakisz kijelentette, hogy kormánya kész elhalasztani bizonyos választási ígéreteinek megvalósítását. "Teljesen vissza akarjuk fizetni az adósságainkat. De azt kérjük a partnereinktől, hogy segítsenek újraindítani a növekedést Görögországban. Minél gyorsabban stabilizálódik a gazdaságunk, annál gyorsabb lesz a visszafizetések üteme" - magyarázta tárgyalási álláspontjukat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
Makro / Külgazdaság Négy évig felhőtlen lesz az ég a gazdaság felett, legalábbis a Pénzügyminisztérium szerint
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 19:35
Ezt ígérte a kormány a Brüsszelhez elküldött Konvergencia Programban.
Makro / Külgazdaság Erre senki nem számított a pénzügyi világban!
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 16:34
Noel Quinn, a HSBC csoport vezérigazgatója öt év után váratlanul bejelentette, távozik a bank vezérigazgatói székéből.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG