TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A GDP ötödénél is több pénzre van szüksége az államnak idén, hogy új hitelekből törleszthesse adósságait és finanszírozza a költségvetési hiányt. Az egész EU-ban csak négy másik állam van, amelyeik ennél jobban függ a finanszírozási környezet alakulásától, a pénzpiaci szereplők hangulatától.

Ahogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed lépésről lépésre igyekszik leszoktatni a pénzpiacokat az elmúlt években tapasztalt pénzbőségről, úgy fordulnak egyre többen aggódással vegyes érdeklődéssel a különböző országok finanszírozási kérdései felé. A világszerte csökkenő likviditás ugyanis újra nehéz helyzetbe hozhatja a pénzpiaci válság által amúgy is igencsak megtépázott államokat.

Az adósság nem minden

Bár a kiszolgáltatottság mértékét általában a GDP-arányos államadósságon keresztül szokták megragadni, ez sokszor félrevezető lehet. A magas államadósság általában valóban drágább finanszírozást, magasabb kamatokat jelent, ám a sérülékenység szempontjából legalább ennyire fontos a kötelezettségállomány átlagos futamideje is.  A kettő ugyanis az éves deficittel együtt határozza meg, hogy egy adott országnak mekkora forrásbevonásra van szüksége egy évben.

Magyarország esetében ez azt jelenti, hogy az idén a GDP 20,1 százalékának megfelelő összeget kell a piacról megszereznie vagy államkötvény-kibocsátás, vagy hitel formájában. A kisebbik feléből az idei hiányt kell finanszíroznia a kormánynak, GDP-arányosan 17,3 százaléka viszont arra kell, hogy a lejáró hiteleket, kötvényeket új forrásokból törleszteni tudja. Éppen ezért volt fontos momentum, hogy az Államadósság Kezelő Központ az elmúlt hetekben hárommilliárd dolláros kötvénykibocsátást hajtott végre, ami nagyjából a GDP 2,3 százaléka.

A legnagyobb finanszírozási igényű államok 2014-ben (GDP %)
Forrás: IMF

A magyar GDP több mint ötödét kitevő finanszírozási igény meglehetősen magas, mivel egy viszonylag jelentős államadósságot, meglehetősen alacsony, az IMF számításai szerint átlagosan öt éves lejáratú kölcsönökből finanszírozunk. Ezzel magyarázható, hogy a Valutaalap által vizsgált több mint ötven ország közül hazánk az idei forrásigényét tekintve a tizedik helyen áll.  A kontinensről csupán Olaszország, Görögország, Portugália és Spanyolország szerepel előttünk, amelyekről általában elmondható, hogy sokkal nagyobb államadósságot kell finanszírozniuk, sokkal hosszabb (átlagosan 15-25 éves) futamidejű kölcsönökből.

Segítsen nekünk véleményével, és mi féléves előfizetéssel ajándékozzuk meg!

Rendszeresen olvassa cikkeinket, és lenne kedve részt venni a stratégiánk alakításában? Vegyen részt fókuszcsoportos kutatásunkban, és mi féléves előfizetéssel háláljuk meg segítségét, amely a Privátbankár.hu és az Mfor.hu hamarosan induló prémium szolgáltatására érvényes!

Kérjük, töltse ki az alábbi linken található kérdőívet, amely alapján a kutatást végző szakemberek összeállítják a fókuszcsoportokat. A kutatásba beválogatott jelentkezőket legkésőbb december 7-én értesítjük!

Jelentkezés

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
Friss
hírlevél