<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Júniusban magasabb lett a vártnál a külkereskedelmi többlet. Elemzők szerint ennek egyik oka, hogy az ipari termelés is kedvezőbben alakult. Viszont az év hátralevő részében már arra számítanak, hogy a gazdasági növekedést nem az export, hanem a belső fogyasztás és a beruházások fogják húzni.

Júniusban az export és az import euróban számított értéke 4,5, illetve 3,8 százalékkal bővült tavaly júniushoz viszonyítva, a külkereskedelmi mérleg többlete 72 millió euróval 610 millió euróra nőtt 2013 azonos hónapjához képest.

A kivitel értéke 7,0 milliárd eurót (2162 milliárd forintot), a behozatalé 6,4 milliárd eurót (1972 milliárd forintot) tett ki. A külkereskedelmi mérleg aktívuma az év hatodik hónapjában 610 millió euró (190 milliárd forint) volt. A júniusi kivitel 78, a behozatal 74 százalékát az Európai Unió tagállamaival bonyolította le Magyarország.

Balatoni András, az ING Bank vezető elemzője szerint a júniusi adat magasabb a vártnál, amelynek egyik oka az, hogy az ipari termelés is kedvezőbben alakult az előre jelzettnél. A szakértő utalt arra, hogy az orosz-ukrán konfliktus a vártnál kevésbé viselte meg a hazai kivitelt és az ipari termelést, ez a májusi adatokban látszódott.

Elkezdünk vásárolni

Az év hátralévő részére Balatoni András arra számít, hogy a külkereskedelmi többlet tendenciájában csökkenni fog, azaz az import gyorsabban fog nőni az exportnál. Az elemző felhívta a figyelmet, hogy nagyok a hullámzások, így nehéz azonosítani azokat a trendeket, amelyek egyértelműen a konjunktúrához köthetők.

Az év végére csökkenteni fogja a mostani masszív külkereskedelmi többletet az emelkedő belső vásárlóerő, a növekvő fogyasztás és az állóeszköz felhalmozás import igénye, ugyanis a többlet egyik oka a gyenge fogyasztás, a beruházások alacsony szintje volt. Az ING vezető elemzője 2014-re éves összegben 5,9 milliárd euró külkereskedelmi többletre számít. Hozzátette: ezt ideiglenesen ellensúlyozhatja a forint gyengülése.

Ezért ilyen az importadat

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szintén azt emelte ki, hogy nőtt a külkereskedelmi többlet júniusban. Hozzátette: az export és az import dinamikája hónapok óta alacsony, 3-5 százalék közötti mértékben tud növekedni éves szinten. Ez az elemző szerint azt mutatja, hogy az európai piac felvevőképessége nem túl erőteljes. Az alacsony behozatal pedig összefügg a kiskereskedelmi forgalommal, tehát azért is alacsony az import, mert a lakosság nem fogyaszt - fogalmazott.

Az ipar viszont nagyon jól teljesít, mutatott rá a K&H Bank vezető elemzője, hozzátéve: ebből arra lehet következtetni, hogy a megtermelt készletek egy része még nem hagyta el az országot. Az is lehetséges, hogy az országban előállított javakat belföldön értékesítik, ami szerkezeti váltást vetít előre az iparban. Erre majd a részletes adatokból lehet pontosabb következtetést levonni.

A külkereskedelmi többlet nőtt, ugyanakkor az export-import növekedése közötti különbség az év hátralévő részében egy százalék körül alakulhat. A K&H elemzője nem számít jelentős mérlegtöbblet növekedésre, ez éves szinten 7,3 milliárd euró lehet, ami a GDP-nek nagyjából a 7,3 százaléka. A szakértő kitért arra, hogy a második félévben a gazdasági növekedést nagy valószínűséggel nem az export, hanem a belső fogyasztás és a beruházások fogják húzni.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Magyarországra is jutna radioaktív szennyeződés a zaporizzsjai erőműből
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 19:49
Az orosz-ukrán háború 176. napjának főbb hírei röviden. 
Makro / Külgazdaság Washington és Moszkva feszült pozícióharca a leolvadó Északon
Káncz Csaba | 2022. augusztus 18. 19:22
Svédország és Finnország NATO-tagsága nagyobb képességekkel ruházza föl a szövetséget a kínai és orosz befolyás kezelésére az Északi-sarkvidéken. Különösen Finnország tagsága tolja a szövetség határát északabbra, közelebb a Kola-félszigeten található, stratégiai fontosságú orosz katonai támaszponthoz. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Gyanús körülmények között halt meg egy Putyin-ellenes orosz üzletember 
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 18:31
Dan Rapoport lettországi születésű orosz befektetési bankár többször élesen bírálta Vlagyimir Putyin orosz elnököt, és a háború kitörése óta többször járt Ukrajnában segítséget nyújtani.
Makro / Külgazdaság Egyre jobban látszódik az amerikai recesszió
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 17:33
Romlottak a gazdasági kilátások az Egyesült Államokban.
Makro / Külgazdaság Meglepőt léptek a törökök
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 14:44
A piac meglepetésére kamatot csökkentett csütörtökön a török jegybank, amely tavaly december óta először változtatott a kamatszinten.
Makro / Külgazdaság Megvágták a földgáz áfáját a németek
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 13:57
Az eddigi 19 százalék helyett a kedvezményes, 7 százalékos áfakulcs alá sorolják a földgázt Németországban - jelentette be Olaf Scholz kancellár. 
Makro / Külgazdaság Durva ütemben drágul az agglomeráció
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 13:38
Az elmúlt években a pandémia hatására jelentősen megnőtt a családi házak iránti kereslet. Egy év alatt minden járásában kétszámjegyű árszintemelkedés után, további 30-40 százalékkal nőttek az árak. 
Makro / Külgazdaság Orosz támadás érte Észtországot - az eltávolított emlékmű lehetett az ürügy
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 13:04
Igaz, csak a kibertérben, és sikerült elhárítani.
Makro / Külgazdaság Az oroszok szerint az ukránok valami nagyon csúnyára készülnek az atomerőműnél
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 10:55
Katasztrófát okoznának az ukránok, hogy aztán az oroszokra kenhessék? Vagy az oroszok már előre védik ezzel a saját hátukat, ha valami nagy baj történne? Egyik sem hangzik jól.
Makro / Külgazdaság Újabb sötét diktatúra köt jó üzletet Putyinnal
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 09:59
Jól jön Mianmarnak egy kis orosz olaj.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG