<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Júniusban magasabb lett a vártnál a külkereskedelmi többlet. Elemzők szerint ennek egyik oka, hogy az ipari termelés is kedvezőbben alakult. Viszont az év hátralevő részében már arra számítanak, hogy a gazdasági növekedést nem az export, hanem a belső fogyasztás és a beruházások fogják húzni.

Júniusban az export és az import euróban számított értéke 4,5, illetve 3,8 százalékkal bővült tavaly júniushoz viszonyítva, a külkereskedelmi mérleg többlete 72 millió euróval 610 millió euróra nőtt 2013 azonos hónapjához képest.

A kivitel értéke 7,0 milliárd eurót (2162 milliárd forintot), a behozatalé 6,4 milliárd eurót (1972 milliárd forintot) tett ki. A külkereskedelmi mérleg aktívuma az év hatodik hónapjában 610 millió euró (190 milliárd forint) volt. A júniusi kivitel 78, a behozatal 74 százalékát az Európai Unió tagállamaival bonyolította le Magyarország.

Balatoni András, az ING Bank vezető elemzője szerint a júniusi adat magasabb a vártnál, amelynek egyik oka az, hogy az ipari termelés is kedvezőbben alakult az előre jelzettnél. A szakértő utalt arra, hogy az orosz-ukrán konfliktus a vártnál kevésbé viselte meg a hazai kivitelt és az ipari termelést, ez a májusi adatokban látszódott.

Elkezdünk vásárolni

Az év hátralévő részére Balatoni András arra számít, hogy a külkereskedelmi többlet tendenciájában csökkenni fog, azaz az import gyorsabban fog nőni az exportnál. Az elemző felhívta a figyelmet, hogy nagyok a hullámzások, így nehéz azonosítani azokat a trendeket, amelyek egyértelműen a konjunktúrához köthetők.

Az év végére csökkenteni fogja a mostani masszív külkereskedelmi többletet az emelkedő belső vásárlóerő, a növekvő fogyasztás és az állóeszköz felhalmozás import igénye, ugyanis a többlet egyik oka a gyenge fogyasztás, a beruházások alacsony szintje volt. Az ING vezető elemzője 2014-re éves összegben 5,9 milliárd euró külkereskedelmi többletre számít. Hozzátette: ezt ideiglenesen ellensúlyozhatja a forint gyengülése.

Ezért ilyen az importadat

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szintén azt emelte ki, hogy nőtt a külkereskedelmi többlet júniusban. Hozzátette: az export és az import dinamikája hónapok óta alacsony, 3-5 százalék közötti mértékben tud növekedni éves szinten. Ez az elemző szerint azt mutatja, hogy az európai piac felvevőképessége nem túl erőteljes. Az alacsony behozatal pedig összefügg a kiskereskedelmi forgalommal, tehát azért is alacsony az import, mert a lakosság nem fogyaszt - fogalmazott.

Az ipar viszont nagyon jól teljesít, mutatott rá a K&H Bank vezető elemzője, hozzátéve: ebből arra lehet következtetni, hogy a megtermelt készletek egy része még nem hagyta el az országot. Az is lehetséges, hogy az országban előállított javakat belföldön értékesítik, ami szerkezeti váltást vetít előre az iparban. Erre majd a részletes adatokból lehet pontosabb következtetést levonni.

A külkereskedelmi többlet nőtt, ugyanakkor az export-import növekedése közötti különbség az év hátralévő részében egy százalék körül alakulhat. A K&H elemzője nem számít jelentős mérlegtöbblet növekedésre, ez éves szinten 7,3 milliárd euró lehet, ami a GDP-nek nagyjából a 7,3 százaléka. A szakértő kitért arra, hogy a második félévben a gazdasági növekedést nagy valószínűséggel nem az export, hanem a belső fogyasztás és a beruházások fogják húzni.

Makro / Külgazdaság A béke elérésének leggyorsabb útja: adjunk fegyvert Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2023. február 5. 18:18
Miközben nemcsak a nyugati, de a magyar politikusok is arról beszélnek, hogy tiszteletben kell tartani Ukrajna területi integritását. Ennek ellenére egészen más módon látják a békéhez vezető utat, Orbán Viktorék égi csodába bíznak, hiszen ők sem hiszik, hogy az oroszok kivonulnának Ukrajnából, miközben mások szerint az lehet a megoldás, ha segítenek Kijevnek.
Makro / Külgazdaság A megszállott, aki Trump alelnöke akar lenni 2024-ben
Káncz Csaba | 2023. február 5. 16:31
A mérsékelt amerikai polgár egyelőre kineveti Greene-t, de a republikánus párton belül nagyon is komolyan veszik. Bár ambíciói óriásiak, nem lesz alkalmas szélesebb választói csoportok megszólítására, mivel alig változott meg radikális, összeesküvés-elméletektől dominált világképe. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Vitatott kínai területekről szeretnének megállapodás egy mostani tanácskozáson
Király Béla | 2023. február 5. 16:10
Véglegesíteni akarják Kínával a vitatott Dél-kínai-tengeri területekre vonatkozó és az esetleges konfliktusok megelőzéséről szóló megállapodásukat a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) külügyminiszterei.
Makro / Külgazdaság A német kancellár kimondta amire Orbán Viktor képtelen
Privátbankár.hu | 2023. február 5. 12:11
A magyar kormány az ukrajnai háború kapcsán folyamatosan az áldozatot hibáztatja. Ezzel szemben Olaf Scholz német kancellár egy vasárnapi lapinterjúban azt mondta, Oroszország ok nélkül rontott rá Ukrajnára, és egyedül viseli a felelősséget a háborúért.
Makro / Külgazdaság Száműzetésben halt meg a korábbi pakisztáni elnök
Privátbankár.hu | 2023. február 5. 10:51
Hetvenkilenc éves korában elhunyt Pervez Musarraf volt pakisztáni elnök Dubajban - jelentette be vasárnap a pakisztáni hadsereg és az Egyesült Arab Emírségek pakisztáni konzulátusa.
Makro / Külgazdaság Lakóépületet támadtak rakétával Harkivban az oroszok
Privátbankár.hu | 2023. február 5. 10:28
Hárman megsebesültek egy orosz rakétacsapásban, amely egy lakóépületet ért vasárnap Harkiv városában - közölte Telegramon a kelet-ukrajnai Harkiv megye kormányzója.
Makro / Külgazdaság Máris komoly gondjai vannak Meloninak?
Király Béla | 2023. február 5. 10:10
Giorgia Meloni miniszterelnök a feszültséget keltő belpolitikai viták azonnali enyhítésére szólította fel a kormány- és ellenzéki pártokat szombaton közölt nyílt levelében, miközben Rómában és Milánóban az anarchista mozgalom csoportjai vonultak utcára.
Makro / Külgazdaság A vérszivattyú sem érdekli az oroszokat, folytatódik a nyomás
Privátbankár.hu | 2023. február 5. 08:58
Az oroszok kegyetlen anyagháborút folytatnak, a veszteségektől függetlenül próbálják növelni a katonák számát a frontokon. Emiatt folyamatosan nagyon sok embert veszítenek, miközben jelképes eredményeket érnek el a fronton. Vasárnap reggeli háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Peking tiltakozik, Amerika hajthatatlan – a kémbotrány folytatódik
Privátbankár.hu | 2023. február 5. 08:32
A kínai külügyminisztérium vasárnap tiltakozott Washingtonnál, amiért az amerikai haderő megsemmisítette az Egyesült Államok légterében a hét közepén felfedezett kínai léggömböt.
Makro / Külgazdaság A világ nincs felkészülve a hosszú őrlődésre – pedig az jöhet!
Tiszóczi Roland | 2023. február 5. 05:39
A demográfiai hanyatlás és a deglobalizáció miatt az infláció magasabb maradhat, mint amihez a döntéshozók a járvány előtt hozzászoktak. Ez mind a jegybankok, mind a kormányzatok beavatkozási lehetőségét erősen korlátozza majd, így pedig hosszú recesszió jöhet.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG