3p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Londoni elemzők úgy vélik, kissé gyorsulhatott februárban az infláció, de a 3 százaléktól messze elmarad.

Kissé gyorsulhatott februárban az éves összevetésű magyarországi infláció, elsősorban a belépő bázishatások miatt, de továbbra is messze elmarad a 3 százalékos jegybanki inflációs céltól - jósolták a keddi adatismertetés előtt londoni pénzügyi elemzők.

Az MTI felmérésébe bevont citybeli házak felzárkózó piaci közgazdászai széles sávban mozgó, 0,2-0,6 százalék közötti előrejelzéseket adtak a tizenkét havi februári inflációra. Januárban nulla volt az éves összevetésben mért infláció Magyarországon.

Az alja és a teteje

A februárra szóló előrejelzési sáv alsó szélén a Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) prognózisa áll, 0,2 százalékkal. A ház elemzőinek várakozása szerint a magyarországi infláció az idén fokozatosan gyorsul ugyan, de egész évi átlagos üteme nem fogja meghaladni a 0,8 százalékot.

A sáv felső szélén a Goldman Sachs bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői állnak 0,6 százalékos februári tizenkét havi inflációs prognózisukkal. Előrejelzésükben kiemelték az utóbbi hetek gyors forintgyengülését, és azt jósolták, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) változatlan kamatcsökkentő alapállása miatt a forint egyelőre nem is fogja ledolgozni ezeket az árfolyamveszteségeket.

Év végéig 2 fölé megy

A Morgan Stanley bankcsoport londoni közgazdászai 0,5 százalékos éves inflációt várnak a múlt hónapról, és a fokozatosan belépő bázishatások miatt az éves összevetésű inflációs ütem folyamatos további gyorsulásával számolnak az év hátralévő részében. Prognózisuk szerint a tizenkét havi infláció 2014 végére meghaladja a 2 százalékot.

A cég elemzői azt várják, hogy az MNB monetáris enyhítési ciklusa 2,50 százalékos alapkamat eléréséig folytatódik, de az idei év végén kamatemelés kezdődik, tekintettel a gazdasági növekedés és az infláció várható egyidejű gyorsulására.

0,3 vagy 0,4?

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének szakértői 0,4 százalékos tizenkét havi magyarországi inflációt várnak februárról, elsősorban a már belépő bázishatásoknak tulajdonítva a gyorsulást. A ház elemzői szerint ugyanakkor az utóbbi időszak forintgyengülése egyelőre csak mérsékelten szűrődhetett át az energiahordozókon kívüli termékcsoportok fogyasztói árába; ez a hatás jelenleg elsősorban a magasabb üzemanyagárakban mutatkozik meg.

A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzői szerint az infláció a januári zéró százalékkal elérte a mélypontját, és februárban valószínűleg 0,3 százalékra gyorsult az éves ütem. A ház szakértői szerint a januárig tartó dezinflációs folyamatot egyidejűleg segítették a közműdíj-csökkentések és a kedvező bázishatások, ez utóbbiak azonban februártól már kiesnek a bázisból, emellett az élelmiszerárak is valószínűleg felhajtóerőt jelentettek a múlt havi éves inflációra.

A 4cast nevű pénzügyi-gazdasági elemzőcsoport szakértői 0,4 százalékos éves inflációt várnak a múlt hónapra, szintén elsősorban a negatívra forduló bázishatásokkal indokolva a gyorsulásról szóló előrejelzést. Hozzátették, hogy várakozásuk szerint az üzemanyagárak havi összevetésben 1,1 százalékkal növekedhettek februárban, bár ezt részben ellentételezhette a díjmentes készpénzfelvétel. Mindazonáltal egyelőre kérdéses, hogy a bankok milyen mértékben ellensúlyozzák ezt más díjak emelésével - hangsúlyozták a 4cast elemzői.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Háborús hatás: szétszakadt a világ, hatalmas összegek mentek át az egyik térfélről a másikra
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 24. 11:44
Könnyen két szék közt a pad alá eshet az az ország, amely a bizonytalanná vált világgazdasági környezetben halászgatni akar a zavarosban. 
Makro / Külgazdaság Megjelent 520 forintos "mesterséges" benzinár: el is indultak a cseh benzinturisták a lengyel kutakra
Buksza blog | 2023. szeptember 24. 10:56
Benzinturizmus kezdődött a cseh-lengyel határon, miután Lengyelországban sokkal olcsóbbak az üzemanyagok. Az olaj drágulása ellenére ugyanis a lengyel kutakon csökkent a benzinár. 
Makro / Külgazdaság Újabb fronton támad a home office, kiütheti a metrózást New Yorkban
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 24. 10:10
A home office lehetőségének egyik sajátos mellékhatását tapasztalják a New York-i metró üzemeltetői. A jegyárbevétel csökkenése már a működést veszélyeztetheti. 
Makro / Külgazdaság Az osztrák fővárosban jártak a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny dobogósai
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 24. 10:00
Az előző két évhez hasonlóan a verseny egyik támogatója, az Erste ezúttal is azzal díjazta a 2022-23-as tanévben megrendezett két diákverseny 1-3. helyezettjeit, hogy ellátogathattak a bank bécsi anyacégének pénzügyi edukációs központjába, ahol játékos gyakorlatokat hajthattak végre.
Makro / Külgazdaság Az orosz titkosszolgálat új szövetségesre talált
Káncz Csaba | 2023. szeptember 24. 09:36
Az Emírségek felpörgeti titkosszolgálati és pénzügyi kapcsolatait Moszkvával. Ahogy Amerika befolyása gyengül az Arab-öbölben, intenzív hatalmi lökdösődés kezdődött a régióban a szaúdiak és az Emirátusok között. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Így vezethet a szakadék felé a nyugdíjasokra bazírozó politika a briteknél
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 24. 09:03
Rishi Sunak brit miniszterelnök bejelentése, miszerint 2030 helyett 2035-ben szüntetnék meg a belső égésű motoros új autók értékesítését, csak tünete a konzervatívok múltba révedésének.
Makro / Külgazdaság Ez a válasz a kemény ukrán csapásokra - Problémák az orosz elit alakulnál?
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 24. 08:25
Az ukrán hadsereg a Krímen lévő orosz katonai bázisok elleni sikeres csapásai ellenére nem készül a félsziget megtámadására. A fő cél a Fekete-tenger nyugati medencéje feletti ellenőrzés megszerzése. 
Makro / Külgazdaság “Néha elkapják a karomat az utcán” – sokkoló eredményeket hozott egy brit tinédzserfelmérés
Wéber Balázs | 2023. szeptember 24. 05:54
A brit tinédzserlányok csaknem fele nem érzi magát biztonságban az utcán, több mint negyedüket pedig már zaklatták szexuálisan, derül ki egy friss brit felmérésből. Félelemről számolt be a tizenéves fiúk negyede is. A brit médiában évek óta téma a fiatalok közötti erőszak, a késes támadások magas száma.
Makro / Külgazdaság Sokan aggódnak a bimbódzó orosz és észak-koreai barátság miatt
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 23. 17:46
A Norvégiában menedékjogot kért volt Wagner parancsnok állítólag vissza akart térni Oroszországba, Navalnij Vilniusba tett át alapítványa központját. Háborús összefoglaló este.
Makro / Külgazdaság Új emberi fajt fedeztek fel?
Kormos Olga | 2023. szeptember 23. 17:13
Rejtély övezi azt a 300 ezer éves kövületet, amelyet Kelet-Kínában fedeztek fel. Az áll nélküli állcsont, amely modern és archaikus vonásokat is mutat, az emberi családfa új ágát képviselheti.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG