<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Londoni elemzők úgy vélik, kissé gyorsulhatott februárban az infláció, de a 3 százaléktól messze elmarad.

Kissé gyorsulhatott februárban az éves összevetésű magyarországi infláció, elsősorban a belépő bázishatások miatt, de továbbra is messze elmarad a 3 százalékos jegybanki inflációs céltól - jósolták a keddi adatismertetés előtt londoni pénzügyi elemzők.

Az MTI felmérésébe bevont citybeli házak felzárkózó piaci közgazdászai széles sávban mozgó, 0,2-0,6 százalék közötti előrejelzéseket adtak a tizenkét havi februári inflációra. Januárban nulla volt az éves összevetésben mért infláció Magyarországon.

Az alja és a teteje

A februárra szóló előrejelzési sáv alsó szélén a Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) prognózisa áll, 0,2 százalékkal. A ház elemzőinek várakozása szerint a magyarországi infláció az idén fokozatosan gyorsul ugyan, de egész évi átlagos üteme nem fogja meghaladni a 0,8 százalékot.

A sáv felső szélén a Goldman Sachs bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői állnak 0,6 százalékos februári tizenkét havi inflációs prognózisukkal. Előrejelzésükben kiemelték az utóbbi hetek gyors forintgyengülését, és azt jósolták, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) változatlan kamatcsökkentő alapállása miatt a forint egyelőre nem is fogja ledolgozni ezeket az árfolyamveszteségeket.

Év végéig 2 fölé megy

A Morgan Stanley bankcsoport londoni közgazdászai 0,5 százalékos éves inflációt várnak a múlt hónapról, és a fokozatosan belépő bázishatások miatt az éves összevetésű inflációs ütem folyamatos további gyorsulásával számolnak az év hátralévő részében. Prognózisuk szerint a tizenkét havi infláció 2014 végére meghaladja a 2 százalékot.

A cég elemzői azt várják, hogy az MNB monetáris enyhítési ciklusa 2,50 százalékos alapkamat eléréséig folytatódik, de az idei év végén kamatemelés kezdődik, tekintettel a gazdasági növekedés és az infláció várható egyidejű gyorsulására.

0,3 vagy 0,4?

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének szakértői 0,4 százalékos tizenkét havi magyarországi inflációt várnak februárról, elsősorban a már belépő bázishatásoknak tulajdonítva a gyorsulást. A ház elemzői szerint ugyanakkor az utóbbi időszak forintgyengülése egyelőre csak mérsékelten szűrődhetett át az energiahordozókon kívüli termékcsoportok fogyasztói árába; ez a hatás jelenleg elsősorban a magasabb üzemanyagárakban mutatkozik meg.

A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzői szerint az infláció a januári zéró százalékkal elérte a mélypontját, és februárban valószínűleg 0,3 százalékra gyorsult az éves ütem. A ház szakértői szerint a januárig tartó dezinflációs folyamatot egyidejűleg segítették a közműdíj-csökkentések és a kedvező bázishatások, ez utóbbiak azonban februártól már kiesnek a bázisból, emellett az élelmiszerárak is valószínűleg felhajtóerőt jelentettek a múlt havi éves inflációra.

A 4cast nevű pénzügyi-gazdasági elemzőcsoport szakértői 0,4 százalékos éves inflációt várnak a múlt hónapra, szintén elsősorban a negatívra forduló bázishatásokkal indokolva a gyorsulásról szóló előrejelzést. Hozzátették, hogy várakozásuk szerint az üzemanyagárak havi összevetésben 1,1 százalékkal növekedhettek februárban, bár ezt részben ellentételezhette a díjmentes készpénzfelvétel. Mindazonáltal egyelőre kérdéses, hogy a bankok milyen mértékben ellensúlyozzák ezt más díjak emelésével - hangsúlyozták a 4cast elemzői.

Makro / Külgazdaság Javul a japán gazdaság
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 16:53
A vártnál jobban nőtt a japán GDP az első negyedévben.
Makro / Külgazdaság Bukarest hazaküld 40 orosz követségi embert
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 16:28
Mélyponton vannak a román-orosz kapcsolatok Putyin háborúja miatt.
Makro / Külgazdaság Putyin erősen löveti Herszon belvárosi körzeteit
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 15:58
Az orosz erők ágyútűz alá vették csütörtökön az árvíz sújtotta Herszon városát - közölte Olekszandr Prokugyin, a herszoni régió kormányzója a Telegramon.
Makro / Külgazdaság Megint rákaptak a kínaiak az új autókra
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 14:11
Májusban 7,3 százalékkal, 1,76 millióra emelkedett az eladott új személygépkocsik száma az előző hónaphoz képest - közölte a kínai személyautók szövetsége (CPCA) csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Az olcsóbbá vált energiahordozók jót tettek a külkereskedelemnek
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 13:39
Javultak a cserearányok. 
Makro / Külgazdaság Így fogadták Novák Katalint a svájci parlamentnél - videó
Wéber Balázs | 2023. június 8. 12:20
A köztársasági elnök kétnapos látogatáson jár Liechtensteinben és Svájcban.
Makro / Külgazdaság Ismét példát mutattak a románok nekünk egy fontos ügyben
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 12:10
A román kormány a pedagógusok társadalmi megbecsülésének javításáról fogadott el szándéknyilatkozatot.  
Makro / Külgazdaság Ez lenne az a bizonyos tüdőlövés? Recesszióban maradt az eurózóna gazdasága
Litván Dániel | 2023. június 8. 11:56
A legfrissebb adatok szerint a várakozásokat alulteljesítve az idei első negyedévben is tovább csökkent az eurózóna GDP-je.
Makro / Külgazdaság Matolcsy Györgyéket is lépéskényszerbe hozta a mai inflációs adat
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 10:57
Az infláció mérséklődése a következő hónapokban is folytatódhat az alapanyagárak és a termelési költségek csökkenése miatt.
Makro / Külgazdaság Mi történik? Közel 10 százalékkal drágult a gáz két nap alatt
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 10:22
Nem csillapodik a gázár-emelkedés, a tegnapi 6 százalék után ma is 3 százalék feletti pluszban cserél gazdát az irányadó TTF-típus a rotterdami árutőzsdén.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG