<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Szinte az összes elemző egyetért abban, hogy kedden újabb kamatcsökkentést jelent be a jegybank monetáris tanácsa, a ciklus végére pedig bőven 1 százalék alatt lehet az irányadó ráta.
(Fotó: Kormany.hu)

Londoni pénzügyi elemzők egyöntetű előrejelzései szerint a monetáris tanács keddi kamatdöntő értekezletén további 0,15 százalékpontos kamatcsökkentéssel folytatódik a Magyar Nemzeti Bank (MNB) márciusban kezdődött újabb enyhítési ciklusa. A City elemzői közösségében egyre inkább konszenzusossá válik az a vélemény is, hogy az MNB alapkamata jóval 1,00 százalék alatt éri el mélypontját a ciklus végén.

Mindenkinek van véleménye

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzői hétfői prognózisukban az MNB-alapkamat 0,15 százalékpontos újabb csökkentése mellett azt is valószínűsítették, hogy a magyar jegybank az egynapos hitelezési rátát 1,45 százalékról 1,30 százalékra, az egyhetes repokamatot 1,35 százalékról 1,20 százalékra csökkenti.

A JP Morgan elemzői ugyanakkor nem számolnak a mínusz 0,05 százalékos betéti kamat módosításával. Ezt azzal a véleményükkel indokolták, hogy a negatív ráták hatékonysága "általánosságban is megkérdőjelezhető", másrészt ezt a betéti eszközt a kereskedelmi bankok alig használják, és így csekély a hatása a piaci kamatokra.

A ház elemzői szerint az is valószínűtlen, hogy az enyhítési ciklus jelenlegi szakaszában az MNB a kamatcsökkentésekhez új, nem konvencionális enyhítési eszközöket társít, de ez változhat a kamatcsökkentési sorozata vége felé, vagy befejeződése után. A JP Morgan londoni közgazdászainak várakozása az, hogy az MNB monetáris tanácsa a keddi kamatdöntő ülés utáni közleményében további kamatcsökkentési szándékot jelez a piacnak.

A cég jelenlegi előrejelzése szerint az MNB 0,50 százalékig, vagy még alacsonyabbra csökkenti irányadó kamatát a mostani enyhítési ciklusban. A JP Morgan elemzői augusztusra várják az utolsó kamatcsökkentést, amely prognózisuk szerint 0,10 vagy 0,15 százalékpontos lesz.

A Morgan Stanley pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzői szerint a márciusi 0,15 százalékpontos MNB-kamatcsökkentés "nem volt elszigetelt jelenség", és a ház ennek megfelelően keddre is újabb, hasonló mértékű enyhítést vár. A cég várakozása szerint a kamatfolyosó is lejjebb kerül, mivel az MNB valószínűleg az egynapos hitelezési rátát is csökkenti.

A Morgan Stanley londoni elemzői közölték: számításaik szerint - teljes átszűrődést feltételezve - 0,8 százalékponttal csökkentheti az éves összevetésű magyar inflációs ütemet a baromfihús, a tojás és a tej, valamint a vendéglátóipari és az internetszolgáltatások forgalmi adójának tervezett csökkentése. A ház becslése szerint az előbbi termékcsoport együtt 2,7 százalékos, a utóbbi szolgáltatáscsoport 4 százalék körüli súllyal szerepel a magyar inflációs termékkosárban.

A Morgan Stanley elemzői szerint mindez az általuk eddig vártnál hosszabb ideig biztosíthat kedvező inflációs környezetet az MNB számára. A ház szerint mindez, és az MNB "ultraenyhe" alapállása együtt felveti annak lehetőségét, hogy a magyar jegybank jóval a Morgan Stanley által jelenleg 1,00 százalékon valószínűsített mélypont alá csökkenti alapkamatát. A cég közölte, hogy a keddi kamatdöntés és az utána esedékes közlemény ismeretében újraértékeli az MNB további kamatpályájára szóló előrejelzését.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) közgazdászai is azt hangsúlyozták előrejelzésükben, hogy ezúttal nem elsősorban a keddi kamatdöntő ülés eredménye a fontos - hiszen az MNB már jelezte a piacnak, hogy újabb 0,15 százalékpontos kamatcsökkentés valószínű -, hanem az ülésről kiadott közlemény. A ház szerint ugyanis a piac figyelme most arra összpontosul, hogy mennyi ideig folytatódik a magyar jegybank újabb enyhítési ciklusa.

A Bank of America-Merrill Lynch elemzőinek jelenlegi várakozása az, hogy az MNB 0,90 százalékig csökkenti - és 2017-ben is ezen a szinten tartja - alapkamatát. A Cityben vannak ennél agresszívabb - jóllehet feltételes - előrejelzések is az MNB várható kamatpolitikájára.

A Commerzbank londoni befektetési részlegének európai feltörekvő piacokkal foglalkozó elemzői azt sem zárják ki, hogy a jelenlegi magyarországi inflációs és külső monetáris környezetben az MNB zéróra csökkenti alapkamatát.     A ház szerint azonban ennek feltételei között lenne egyebek mellett az, hogy az euróövezeti jegybank (EKB) még további enyhítési lépéseket tegyen.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Putyin megbolygatta Svájcot – A védelmi miniszter már Washingtonban tárgyal
Káncz Csaba | 2022. május 22. 17:46
A svájci védelmi miniszter a múlt héten az USA-ban tárgyalt a "még szorosabb biztonsági együttműködés lehetőségéről." Az ukrajnai háború a NATO-val való szorosabb együttműködés támogatottságát 37-ről 56 százalékra emelte. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Magyarország nélkül is meglépné az olajembargót az EP alelnöke
Privátbankár.hu | 2022. május 22. 15:14
Szerinte ez nem ideális, de nem szabad több pénzt adni az Orbán-kormánynak.
Makro / Külgazdaság A nap képe: megtaláltuk Magyarország legolcsóbb lángosát
Wéber Balázs | 2022. május 22. 13:31
Természetesen nem Budapesten. És nem is a Balatonon.   
Makro / Külgazdaság Papíron több mint félmilliót keresünk havonta – új adatok jönnek a héten
Privátbankár.hu | 2022. május 22. 11:16
Az államháztartás április végi helyzetéről, valamint a keresetekről és a foglalkoztatottságról is érkeznek a héten új adatok. Februárban a bruttó átlagkereset 546 ezer forint volt Magyarországon – legalábbis hivatalosan.
Makro / Külgazdaság Üzent az éjjel Zelenszkij, letörné a magyar vétót – reggeli összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. május 22. 08:46
Ez történt az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan este, éjjel és reggel.
Makro / Külgazdaság NATO: fontos hívást kapott a svéd és a finn kormányfő
Privátbankár.hu | 2022. május 22. 07:44
Erdogan hívta őket, aki megvétózná a NATO-csatlakozásukat.
Makro / Külgazdaság Nagyon fájna Putyinnak az EU olaj- és gázembargója
Wéber Balázs | 2022. május 22. 05:48
Az orosz energiahordozók legnagyobb vevője továbbra is az EU, tehát egy teljes uniós embargó nagyon rosszul érintené az orosz gazdaságot. Brüsszel az orosz szént augusztustól már kitiltja az EU-ból, az olajembargó pedig csak a magyar ellenállás miatt nem valósulhat meg egyelőre. Egyedül a gázembargó nincs még napirenden, de az import már jelentősen csökken. Gázembargót persze az EU még nem engedhet meg magának, mint ahogy az orosz olaj kitiltása is nagy áldozatokat kívánna meg egyes tagországoktól, köztük hazánktól.
Makro / Külgazdaság Hírösszefoglaló: hatalmas amerikai segélyt kap Ukrajna, Oroszország kitiltotta Joe Bident
Privátbankár.hu | 2022. május 21. 18:35
Joe Biden kitiltása, és egy újabb orosz milliárdos elleni szankciók is szerepelnek a szombati legfontosabb orosz-ukrán háborús hírek között. 
Makro / Külgazdaság Joe Biden munkában: komoly tétje van az elnök körútjának
Kollár Dóra | 2022. május 21. 18:18
Joe Biden Ázsiában turnézik a következő napokban, és miközben meg kell próbálnia teljesen helyreállítania Amerika szavahihetőségét; regionális viták, valamint biztonsági és gazdasági aggodalmak közt is lavíroznia kell.
Makro / Külgazdaság Nagy fordulat Ausztráliában: közel egy évtized után megbuknak a liberálisok
Privátbankár.hu | 2022. május 21. 16:57
Ausztráliában választásokat tartottak, amelyen megbukott a jelenlegi kormány.
hírlevél
Ingatlantájoló