<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Abe Sindzó annak ellenére nyerte meg újonnan a választásokat, hogy a japánok többsége elégedetlen a kormány tevékenységével. A gazdaságot továbbra is a monetáris politika eszközeivel óhajtja stimulálni és egyben inspirálná a lakosságot nagyobb fogyasztásra. Politikai célja a regionális marginalizálódás feltartóztatása és a keményvonalas értékek visszahozatala.
Abe Shindzó

A konzervatív Liberális Demokrata Párt és a buddhista-pacifista Új Komeitó koalíciója rekord-alacsony részvétel mellett elsöprő előnnyel nyerte meg az előrehozott választásokat, így a japán alsóházban megtartotta, sőt arányaiban tovább erősítette kétharmados többségét.

Abe Sindzó miniszterelnök november 21-én feloszlatta a parlament alsóházát és előre hozott választásokat írt ki. A kormányfő hivatalosan azzal indokolta lépését, hogy választói felhatalmazásra van szüksége a tervezett ÁFA-emelés elhalasztásához.

A 2012-ben megtartott előre hozott választások után hatalomra jutott Abe Sindzó radikális monetáris lazításból, fiskális élénkítésből és strukturális reformokból álló gazdaságpolitikát hirdetett meg. A kezdeti sikerek után azonban 2014-re a japán gazdaság ismét zsugorodni kezdett és a 2008-as válság óta már negyedszer csúszott recesszióba.

Abe annak ellenére nyerte meg újonnan a választásokat, hogy a japánok többsége elégedetlen a kormány tevékenységével. Bár a padlógázzal nyomott pénzpumpának és jengyengülésnek köszönhetően az exportáló vállalatok profitja és a részvénytőzsde szárnyalt, a reálgazdaság és a polgárok reáljövedelme hanyatlik.

Nem jó ómen Abe számára, hogy az elmúlt napok felmérése szerint a megkérdezettek 51,8 százaléka már nem hisz abban, hogy az ’Abenomics’ visszahozza a növekedést a Felkelő Nap országában és csupán 37,1 százaléka optimista ez ügyben.

Hogy nyerhette meg ezek ellenére mégis a választásokat a kormányfő?  Nos, az amúgy is gyengélkedő ellenzéket váratlanul érte a bejelentés és csak kapkodva tudták a jelöltjeiket csatasorba állítani.

Mire használja Abe az új mandátumát?

Sajnos az elemzői várakozások szerint most sem arra, hogy nekiálljon az államháztartás strukturális reformjához, a munkaerő-piaci restrikciók felszámolásához és a mezőgazdasági protekcionizmus enyhítéséhez. Ehelyett az elszálló adósság által nyomorgatott gazdaságot újra a monetáris politika eszközeivel óhajtja stimulálni és a lakosságot nagyobb fogyasztásra is szeretné inspirálni. Ez utóbbi egyik eszközeként most a törvényhozók fontolóra vették az alacsonyabb jövedelmű néprétegek számára vásárlási utalványok kiutalását. Talán a volt FED elnök ’Helikopter’ Ben Bernanke japán kormány-tanácsadó lett?!

Abe döntése az ÁFA-emelés elhalasztásáról 2017-ig egyben azt is jelenti, hogy a szinte lehetetlen a kormányzatnak az eredeti 2020-as fiskális célját elérnie, hogy addigra az adósságkiadásokat leszámítva kiegyensúlyozzák a költségvetést. Azzal, hogy ilyen magas szintű adósságállomány mellett – 245 százalék a GDP arányában – a kormányzat az adóemelés elhalasztása mellett dönt, az megoldásként újonnan infláció-gerjesztést jelent.

A hitelminősítők is megértették az üzenetet: miután a kormányfő bejelentette a halasztást, a Moody’s egy fokozattal leminősítette az ország adósságát, a Fitch Ratings pedig negatívra rontotta a kilátást.

’Gyarapítsd az országot, erősítsd a hadsereget!’

A XIX. század végi Meidzsi-korszak fenti jelmondata akár az Abe kormány mottója is lehetne. A jelen korszak bevallott politikai célja a regionális marginalizálódás feltartóztatása. Napjainkban a történelem szele söpör végig az országon, és erőteljes lobbi csoportok, mint a Nippon Kaigi (Japán Konferencia) és az ősi természetvallás értékeit követő Sintó Egyesülés sikeresen dolgoznak azon, hogy a régi patrióta - többször militáns .- értékek nagyobb súllyal szerepeljenek az alkotmányban, a közéletben, a közintézményekben és az iskolai tananyagban. A kormány tagjainak többsége is erőteljesen kapcsolódik ezen szervezetekhez.

Mivel ez a történelmi revíziós hullám a második világháború sokszor borzalmas fejezeteinek újraírására, relativizálására és elfogadhatóbbá tételére is törekszik, a politikai feszültség Kínával és Dél-Koreával a szigetország részéről fennmarad.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Hiába szívja a fogát a dráguló energia miatt Európa? Akad, aki optimista
Kollár Dóra | 2022. október 2. 19:23
Emmanuel Macron a múlt héten egyszerű üzenetet fogalmazott meg azon francia vállalkozások számára, amelyek méregdrága energiaszerződések aláírására készülnek: ne tegyék. Az elnök úgy véli, hogy a cégeknek el kell utasítaniuk a piacokon kínált őrült árakat, és ragaszkodott ahhoz, hogy az európai kormányok el fogják érni, hogy a költségeket ésszerű szintre csökkentsék. Nem mindenki ilyen optimista.
Makro / Külgazdaság A háború kezdete óta először szólt Putyinhoz a pápa - nincs már egy orosz sem Limanban
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 18:04
A mai az első alkalom, hogy a pápa közvetlenül az orosz vezetőhöz intézett beszédet. Limanból teljesen kitakarították a megszállókat, máshol még heves harcok dúlnak. Elállt a gázszivárgás a felrobbantott vezetékeken. 221 napja tart a háború - összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Az oroszok azt állítják: bizonyíték van arra, hogy a Nyugat robbantotta fel az Északi Áramlatot
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 16:12
Meg lehet javítani a felrobbantott gázvezetékeket, de sok idő és pénz kell hozzá az oroszok szerint. A kémfőnök azt állítja: közvetett bizonyítékokat látott arról, hogy a Nyugat hajtotta végre a terrorcselekményt.
Makro / Külgazdaság Szövetség Putyin ellen: szlovák nehézfegyvereket gyártanak Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 14:54
Németország, Dánia és Norvégia 16 darab szlovák Zuzana-2-es önjáró tarackot vásárol Ukrajna számára - közölte vasárnap a német védelmi minisztérium.
Makro / Külgazdaság Egy csapásra megrogyott a brit gazdaság - tényleg nem volt jó ötlet a masszív adócsökkentés
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 12:38
A semmiből jött az új brit miniszterelnök adócsökkentési csomagja, és azonnal megrogyasztotta a brit gazdaságot - Liz Truss elismeri, hogy talán nem így kellett volna csinálni. Nem csoda: pár hét után máris bukásra áll a felmérések szerint.
Makro / Külgazdaság Putyin jól benézte európai játszmáját
Káncz Csaba | 2022. október 2. 12:11
Oroszország szempontjából talán a legnagyobb csapás, hogy a Kreml mostantól elfelejtheti Európát mint energiaellátásának elsődleges piacát. A legjobb esetben egy évtizedbe telik, amíg Moszkva Ázsiában visszaszerzi azt, amit Európában elveszített – és ez azt feltételezi, hogy képes bevonzani a szükséges külföldi tőkét és technológiát a szükséges projektek elindításához. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Figyelem, harci helikopterek zaja veri fel a csendet Magyarországon
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 11:27
Intenzív hanghatásra kell számítani egy nemzetközi helikopteres harcászati oktatótanfolyam miatt hétfőtől október 21-ig Veszprém megyében és Somogy megye északi részén.
Makro / Külgazdaság Újra lesújt az orbáni átok? Trópusi barátja mellett kampányol a magyar miniszterelnök
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 10:35
Egész hosszú listája van azoknak a politikai vezetőknek, akik azután buktak meg, hogy Orbán Viktor támogatásáról biztosította őket. A magyar miniszterelnök most Jair Bolsonaro mellett kampányol, aki az előzetes felmérések szerint vesztésre áll - egy vereség pedig politikai karrierjének végét jelentheti. 
Makro / Külgazdaság Hamarosan egy magyar kamionos se teheti be a lábát Oroszországba
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 09:02
Oroszország megtiltja a belépést az ország területére az Európai Unió tagállamaiban regisztrált közúti fuvarozóknak - jelentették be Moszkvában.
Makro / Külgazdaság Megalázó orosz vereségről beszélnek a szakértők - nem ömlik már a gáz az egyik vezetékből
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 08:47
A stratégiai szempontból kulcsfontosságú Liman elvesztése után megalázó orosz vereségről beszélnek a szakértők. Egy orosz nukleáris támadás magukat az oroszokat is hátráltatná; nem ömlik tovább a gáz az Északi Áramlat 2-ből. A háromnaposra tervezett invázió 221. napja kezdődött el - összefoglaló.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG