1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Valószínűleg a tizenhárom éve ellenzékben politizáló Konzervatív Párt nyerte a brit parlamenti választásokat, de nem lesz meg az abszolút többsége
A tizenhárom éve ellenzékben politizáló Konzervatív Párt nyerte a várható parlamenti mandátumok alapján a csütörtökön tartott nagy-britanniai parlamenti választásokat, de valószínűleg nem lesz meg az abszolút többsége - erre utal a BBC által péntek hajnalban közölt exit poll-becslés. Gordon Brown munkáspárti kormányfő nem hivatalos nyilatkozatok szerint megpróbálkozna egy koalíciós kormány összeállításával, és péntek hajnalban erre Brown személyesen is erős utalást tett.

A 130 szavazókörzetben, csaknem 18 ezer választó megkérdezésén alapuló előzetes számítás szerint a toryk 305 mandátumot szereztek a 650 fős londoni alsóházban. A hagyományos brit parlamenti berendezkedésre jellemző, biztos egypárti többségi hátterű, külső támogatási kényszer nélküli kormány megalakításához legalább 326 képviselői hely kellene.

Ehhez a konzervatívoknak 116 fővel kellett volna növelniük képviselőik számát, ám ha az exit poll helytállónak bizonyul, akkor mandátumnyereségük eddigi frakciólétszámukhoz képest csak 95.    

A Munkáspárt az előzetes becslés szerint 94 fős veszteséggel 255 fős frakciót alkothat az új összetételű alsóházban. A közvélemény-kutatások már hetekkel a választások előtt jelezték, hogy várhatóan egyik párt sem szerez abszolút többséget az alsóházban.

Kintrekedtek: botrányos brit választás
A választóhelyiségek zárása után közölt exit poll-becslések a legutóbbi három brit parlamenti választás során pontosan jelezték a várható erőviszonyokat, bár azokon a választásokon jóval a hibahatár feletti többséggel nyert a jelenleg is kormányzó Munkáspárt.

Legutóbb 1974-ben, Edward Heath konzervatív kormányának idején fordult elő, hogy a választások után egyik pártnak sem volt többsége az összes alsóházi frakció együttes létszámához képest. Akkor még ugyanabban az évben újabb választást írtak ki, amelyet hajszálvékony többséggel a Harold Wilson vezette Munkáspárt nyert meg.

Ha a péntekre várható végleges eredmények igazolják az előzetes becslést, akkor egyelőre Gordon Brown, az 1997 óta kormányzó Munkáspárt miniszterelnöke marad a kormány élén, egészen addig, amíg valamilyen koalíciós vagy külső támogatási egyezség alapján akár a Munkáspárt, akár a konzervatívok el nem jutnak a kormányalakítás lehetőségéig.

Downing Street-i források péntek hajnalban közölték, hogy ha valóban egyik pártnak sem lesz abszolút többsége, akkor Brown megpróbálkozik egy koalíciós kormány összehozásával.

A miniszterelnök - miután skóciai választókörzetében bejelentették, hogy ismét parlamenti mandátumot nyert - képviselői újjáválasztását megköszönő beszédében kijelentette: az ő kötelessége annak biztosítása, hogy Nagy-Britanniának "erős és stabil" kormánya legyen.

A brit politikai konvenció alapján ha egyik párt sem szerez abszolút többséget, a hivatalban lévő miniszterelnököt illeti az első kormányalakítási kísérlet joga. Konzervatív politikusok szerint azonban a Labour - ha helytálló az előrejelzés a mandátumok megoszlásáról - nem maradhat kormányon, miután a második helyre szorult.

Ezt gyakorlatilag elismerte a Munkáspárt egyik veteránja, David Blunkett volt belügyminiszter is, aki a BBC-nek kijelentette, hogy a Labour "elvesztette a választásokat". Ebben a helyzetben az örök harmadik Liberális Demokratákra kritikus szerep hárulhat. A liberálisoknak az exit poll alapján 61 képviselői helyük lehet az új parlamentben, eggyel kevesebb, mint eddig.

Ez komoly meglepetés lenne, mivel ez az eredmény távolról sem tükrözné azt a támogatottsági megugrást, amelyet a közvélemény-kutatások a liberális pártnak a választások előtt kimutattak. A liberális frakció valószínűsített létszáma azonban ahhoz bőségesen elegendő lenne, hogy például egy konzervatív-liberális koalíció révén kényelmes többséggel bíró kormány alakulhasson.

Nick Clegg, a Liberális Demokraták vezére a választások előtt egyértelműen értésre adta, hogy véleménye szerint a legtöbb mandátumot szerző pártot illeti majd meg a kormányalakítás joga, jóllehet a politikus nyíltan nem kötelezte el magát sem a konzervatívokkal, sem a Munkáspárttal alakítandó koalíció mellett.

Elképesztően izgalmas a brit választási hajrá
Most majd az EU-ban is észrevesznek minket?
IMF-hitelre kényszerülhetnek a britek
Május 6-án választanak a britek

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – Miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
Makro / Külgazdaság Négy évig felhőtlen lesz az ég a gazdaság felett, legalábbis a Pénzügyminisztérium szerint
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 19:35
Ezt ígérte a kormány a Brüsszelhez elküldött Konvergencia Programban.
Makro / Külgazdaság Erre senki nem számított a pénzügyi világban!
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 16:34
Noel Quinn, a HSBC csoport vezérigazgatója öt év után váratlanul bejelentette, távozik a bank vezérigazgatói székéből.
Makro / Külgazdaság A fogyasztás fellendülése lehet a gazdasági növekedés alapja
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 15:22
Az MBH Bank értékeli az első negyedéves GDP-adatokat.
Makro / Külgazdaság Földön, vízen, levegőben: megújítják az ukránok az európai közlekedési kapcsolataikat
Mester Nándor | 2024. április 30. 15:01
Ukrajna számára létfontosságú, hogy minden lehetséges módon eljuttassa mezőgazdasági terményeit az export célországaiba Európában és azon kívül is, felhasználva a közúti kapcsolatrendszert, valamint a folyami és a tengeri kikötőket is. A közvetlen személyforgalom vasúton fejlődhet, de új buszjáratok is megjelenhetnek a nyugat-ukrajnai városok és Kijev bevonásával. Mindehhez persze pénz kell, apróbb részletekben már sikerült is szerezniük.
Makro / Külgazdaság "Befagyott" a német munkaerőpiac
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 12:55
Majdnem 6 százalékos a munkanélküliség Németországban. 
Makro / Külgazdaság Rombolásra készül Trump, ha megválasztják
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 12:01
Donald Trump hatalomra kerülése a novemberi elnökválasztás nyomán egyértelműen több lenne kormányváltásnál – derül ki amerikai elnök ígéreteiből. 
Makro / Külgazdaság Olcsóbban jönnek az élelmiszerek
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 08:51
A magyar ipar termelői árai lejjebb mentek éves szinten. Az élelmiszereknél majdnem 7 százalékos a csökkenés. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG