1p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Agresszív mértékben, egyszerre három fokozattal mélyen a spekulatív adóskockázati kategóriába minősítette vissza Ciprus államkötvény-osztályzatát a Moody's, arra hivatkozva, hogy a bankrendszer feltőkésítési igényéből eredő adósságtöbblet valószínűleg fenntarthatatlan, és emiatt egyre nagyobb az esélye Ciprus törlesztésképtelenné válásának.

A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja az európai és az amerikai piaci zárások után bejelentette, hogy Ciprus szuverén kötvényadósságának besorolását az eddigi "B3"-ról - a köztes "Caa1" és "Caa2" fokozat kihagyásával - "Caa3"-ra rontotta. A cég az új ciprusi besoroláson is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben. Európában Görögországon kívül más államadósnak nincs ilyen rossz besorolása. A "Caa" kategória - amely más hitelminősítők módszertanában a "CCC" sávnak felel meg - már rendkívüli hitelkockázatokra figyelmezteti az adott ország adósságának befektetőit.

A leminősítéshez fűzött elemzésében a Moody's közölte, hogy felülvizsgált stresszteszt-analízise szerint a három legnagyobb ciprusi bank feltőkésítése és a hitelszövetkezeti szektor valószínűsíthető tőkeigénye hozzávetőleg 10 milliárd eurós rendszerszintű tőkepótlási költséget jelent, ami több mint a fele Ciprus éves hazai össztermékének. A Moody's erre alapuló jelenlegi becslése szerint a ciprusi pénzügyi szektor feltőkésítési igénye az idén várhatóan a GDP-érték 150 százalékára emeli Ciprus GDP-arányos államadósság-rátáját, ami a legmagasabb szuverén adósságráták egyike lenne a Moody's által besorolással nyilvántartott összes ország között. A hitelminősítő ráadásul azt is valószínűsíti, hogy a ciprusi államadósság-ráta még tovább növekszik, és 2015-re a GDP-érték 154 százaléka fölé emelkedhet.

Mindezek alapján a Moody's úgy ítéli meg, hogy megnövekedett Ciprus törlesztésképtelenné válásának esélye, tekintettel arra, hogy valószínűtlen az ilyen adósságteher fenntarthatósága egy kis ország esetében, amelynek nagyon gyenge a várható nominális GDP-növekedési üteme.

Több nagy londoni ház is számol Ciprus törlesztésképtelenné válásának lehetőségével

A City egyik legnagyobb pénzügyi-gazdasági elemzőháza, a Capital Economics szakelemzői befektetők számára nemrégiben összeállított forgatókönyvükben felvetették annak a kockázatát, hogy Ciprus lehet az első euróövezeti tagállam, amelyik nem szabályozott körülmények közepette törlesztésképtelenné válik, és ez valószínűsíthetően eurótagságának megszűnésével is járna. A ház szerint ennek csekély közvetlen gazdasági hatása lenne, tekintettel arra, hogy az euróövezeti bankok ciprusi kitettségei nem érik el a valutauniós GDP-érték 0,1 százalékát. Mégis, egy ilyen fejlemény megmutatná, hogy lehetséges a távozás az euróövezetből, és az ennek nyomán felerősödő piaci nyomás további eurótagállamokat késztethet az eurótagság feladására - állt a Capital Economics londoni elemzésében.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Furcsa eltűnések rázzák meg Kínát, és ez egy vészjósló üzenet a világ számára is
Kollár Dóra | 2023. szeptember 27. 15:57
A védelmi tárca vezetőjének eltűnése nemcsak a nemzetközi megfigyelőket tartja lázban, hiszen ez már nem az első alkalom.
Makro / Külgazdaság Lengyelország megpályázza a 2036-os olimpia megrendezését
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 15:31
Andrzej Duda államfő szerdai bejelentése szerint Lengyelország megpályázza a 2036-os nyári olimpia megrendezését.
Makro / Külgazdaság Nem sikerült új kormányfőt választani az EU egyik legnagyobb országában
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 14:51
Nem választotta miniszterelnökké a konzervatív Néppárt (PP) jelöltjét a spanyol parlament a szerdán megtartott első szavazáson Madridban.
Makro / Külgazdaság Új uniós kormányfőt fogadott Von der Leyen
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 14:16
Az EU-nak jövőképet kell meghatároznia a sikeres bővítéshez, ezért az Európai Bizottság elkezdett dolgozni egy sor, a bővítést megelőző politikai felülvizsgálaton - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán Brüsszelben.
Makro / Külgazdaság NATO-segítséggel támadhatta Szevasztopolt az ukrán hadsereg
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 13:31
A Szevasztopol elleni pénteki támadást az ukrán hadsereg amerikai és brit szakemberekkel szoros koordinációban hajtotta végre - jelentette ki Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője szerdai sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság Tízezrével menekülnek az örmények az azeriek elől
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 12:46
Már meghaladta a 47 ezret szerda délig (közép-európai idő szerint) Hegyi-Karabahból (az örmény többségű azerbajdzsáni enklávéból) Örményországba menekülők száma - közölte Nazeli Bagdaszárján, az örmény miniszterelnök szóvivője.
Makro / Külgazdaság Csökkentik az árakat a benzinkutak
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 11:37
Csökkenő üzemanyagárakat tapasztalhatunk a héten a benzinkutakon.
Makro / Külgazdaság Azerbajdzsán győzött a villámháborúban, de nagy árat fizetett érte
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 11:20
Az azerbajdzsáni fegyveres erők 192 katonája meghalt, és 511 megsebesült a szeptember 19-20-i hegyi-karabahi "terrorellenes művelet" során - közölte a bakui egészségügyi minisztérium szerdán.
Makro / Külgazdaság Betiltottak egy neonáci csoportot Németországban
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 10:47
Németországban szerdán ismét betiltottak egy, a német belügyminisztérium szerint szélsőjobboldali, elsősorban gyerekek és fiatal felnőttek befolyásolását célzó szervezetet, a hatóságok házkutatást tartottak a csoport több tagjánál.
Makro / Külgazdaság Brüsszel postázta kérdéseit a kormánynak, jó válasz esetén jöhet egy kis pénz
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 10:14
Főleg az igazságügyi reform végrehajtásáról érdeklődnek Brüsszelből.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG