3p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az ukrán nemzeti bank megtiltotta keddtől a bankkártyás valutafelvételt, kötelezővé tette a pénzküldemények hrivnyában történő kifizetését, és új elszámolási rendszer bevezetésével lassítja a bankközi devizapiaci ügyleteket.

Ukrán sajtóértesülések szerint a vonatkozó rendeletet augusztus 29-én fogadta el a jegybank, és szeptember 2-től lépteti hatályba az új szabályokat.

Eszerint "Ukrajna területén úgy a rezidens, mint a nem rezidens kibocsátók elektronikus fizetési eszközeivel hrivnyában" vehető fel készpénz. A magánszemélyek kizárólag hrivnyában kaphatják meg a számukra külföldről átutalt devizát, ha az nem devizaszámlára érkezik.

Tovább korlátozzák a felvehető összeget

Emellett a jegybank bevezeti a T+2 napos elszámolási rendszert a bankközi devizapiacon. Ez azt jelenti, hogy a bankok az ügyfeleiktől származó megbízásaikat úgy teljesíthetik, hogy egy analitikus számlára előre átutalnak bizonyos mennyiségű hrivnyát, majd erről a számláról legkorábban az átutalástól számított harmadik munkanapon hajthatnak végre devizavásárlást a bankközi piacon.

A rendeletben szereplő egyéb korlátozások értelmében a nem rezidens ügyfelek nem törleszthetik előre devizában hitel-, illetve kölcsönszerződéseiket, és fedezet nélküli műveletek nem hajthatóak végre a bankközi devizapiacon. A jegybank a következő három hónapra meghosszabbította azt az előírást, miszerint egy személy naponta legfeljebb 15 ezer hrivnya (276 150 forint) értékben vásárolhat valutát, illetve vehet ki pénzt devizaszámlájáról.

Ezzel magyarázzák a döntést

A jegybank a korlátozások bevezetésével a társadalmi-politikai feszültségre, bizonyos kockázatokra és a helyzet bizonytalanságára, valamint az "Ukrajna területén folyó terrorellenes művelettel" - ez a kelet-ukrajnai harci cselekményeket takarja hivatalos szóhasználatban - összefüggő gazdasági problémákra reagált.

A bank szerint az új mechanizmusok bevezetésével ezentúl nem lehet pénzmosásra és a terrorizmus finanszírozására használni az ukrán pénzügyi rendszert, illetve az segítheti a devizapiaci helyzet normalizálását.

Az előző hetekhez képest hétfőn jól teljesített a hrivnya a bankközi piacon. Az ukrán jegybank csaknem 50 kopijkával - 13,6057-ről 13,1141-re - erősítette a nemzeti fizetőeszköz dollárhoz viszonyított hivatalos árfolyamát, a középárfolyam délutánra 13,1328 hrivnya/euróra javult a reggeli 13,6058-ról. Piaci szereplők szerint a hrivnya a legnagyobb pénzintézetekkel előre egyeztetett jegybanki rendeletnek, illetve annak köszönhetően erősödött, hogy a Nemzetközi Valutaalap a múlt héten pénteken jóváhagyta az Ukrajnának nyújtott stand-by hitel második részletének kifizetését.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Milyen irányt vesz az elektromos járművek gyártása, forgalmazása, töltése és finanszírozása?
Szirmai S. Péter | 2024. május 22. 15:01
Merre tart az e-mobilitás? Erről is kérdeztük a Klasszis Média által szervezett E, mint energia konferencia kerekasztal-beszélgetésén szakértő vendégeinket: Balogh Szabolcsot, az MVM Mobiliti Kft. ügyvezetőjét, Lévai Gábort, a PhenoGyde Kft. ügyvezetőjét, Fekete Csabát, a CIB Lízing vezérigazgatóját, Antalóczy Tibort, a villanyautosok.hu ügyvezetőjét, Kovács Ákost, a Porsche Hungaria Moon Brand managerét. 
Makro / Külgazdaság Vége a jó világnak, fordulat jön a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 10:46
A héten pénteken ismét változást tapasztalhatunk a benzinkutakon. 
Makro / Külgazdaság Budapesten nyit Renault és Dacia márkakereskedést az AutoWallis
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 09:15
Tovább folytatja a gépjármű-kiskereskedelemben terjeszkedését az AutoWallis Csoport, miután portugál partnerével, a Salvador Caetano Csoporttal közösen nyitnak Budapesten Renault és Dacia márkakereskedést. 
Makro / Külgazdaság Tömött sorok lehetnek a pénzváltóknál, ha meglátják, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 07:43
Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Makro / Külgazdaság Az év második felében visszavehetik a tempót Matolcsy Györgyék
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 17:22
A Monetáris Tanács keddi ülésén a várakozásnak megfelelően 50 bázisponttal, 7,25 százalékra csökkentette az alapkamatot. Elemzők júniusra is ekkora vágással számolnak. 
Makro / Külgazdaság Itt a meglepetés: már csak egyet léphetnek Matolcsy Györgyék?
Dobos Zoltán | 2024. május 21. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása káros folyamat, fékezi a dezinflációt. A jegybanki cél 2025-re érhető el. Júniusban még jön egy alapkamat-csökkentés, aztán beszűkülnek a lehetőségek. Ez volt a Magyar Nemzeti Bank kamatdöntést követő sajtótájékoztatója.
Makro / Külgazdaság Erre a döntésre várt az ország, íme, Matolcsy Györgyék legfrissebb lépése
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 14:01
Ismét csökkentették a jegybanki alapkamatot.
Makro / Külgazdaság Szlovákiába tart a kapszulás kávézás portugál királya
Buksza blog | 2024. május 21. 12:12
Szlovákia lakói hamarosan másként kávézhatnak, mint korábban
Makro / Külgazdaság Hiába utálják egyre jobban országuk urait az irániak, lemondhatnak a változásról
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 12:02
Hiába remélnek az irániak javulást az életükben, a szakértők egyetértenek abban, hogy az elnök váratlan halála kicsit sem fog enyhíteni a keményvonalas a teheráni rezsim barátságtalan természetén.
Makro / Külgazdaság Nekimentek a Volkswagennek és a BMW-nek
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 11:44
Egy amerikai szenátor szerint több autógyártó nem tett eleget a szabályoknak. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG