TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Tartható a jövő évi hiánycél, a kormány eltökélt az adósságcsökkentésben - van olyan elemző, aki már a következő rezsicsökkentést is kiolvassa a sorok közül. A nagy rendszerek reformja megint nem látszik viszont a számokban.
A 2016-os költségvetés Kövér László házelnök kezében. MTI Fotó: Kovács Tamás

Több lesz a bevétel, van miből költeni és nagyvonalúnak lenni

Balatoni András, az ING Bank vezető elemzője úgy véli, a GDP-hez mérten 2 százalékos deficitcél tartható jövőre, és mutatja, hogy a kormány eltökélt az adósságráta csökkentésében, amelyre az emelkedő adóbevételek adják a fedezetet, mint az áfa, a személyi jövedelemadó és a társadalombiztosítási hozzájárulás.

Az emelkedő adóbevételek és az adósságráta csökkentése mellett is van lehetőség ugyanakkor arra, hogy a kormány növelje kiadásait, vagy csökkentsen bizonyos adónemeket, mint a hús áfája - tette hozzá.

Balatoni szerint jobb is, hogy a 2016. évi költségvetési terv nem felel meg az adósságképletnek, mivel a jelenleg érvényben lévő képlet nagyon felerősíti a gazdasági ciklus hatásait, rosszul reagál bizonyos sokkokra, ezért fontos, hogy azt eltöröljék és helyettesítsék, vagy teljesen átírják. (A háttérről itt írtunk bővebben >>)

Megnéztük, mire költünk a legtöbbet és hol lesz a legnagyobb változás. Kiderült, mennyivel csökken a bankadó, mennyivel kaphat több pénzt a Klik és a közmédia, mennyiből gazdálkodhatnak a pártok. Ilyen lesz a 2016-os költségvetés >>

Jó, hogy kisebb lesz az állam - csak ne legyen baj a kapkodásból

Ürmössy Gergely, az Erste Bank Hungary elemzője pozitív fejleménynek tartja, hogy az idei költségvetéshez képest nagyságrenddel csökkennek a 2016. évi fő számok: a kiadási oldal több mint 600 milliárd forinttal, a bevételi több mint 500 milliárd forinttal kevesebb az idei előirányzatnál.

Hozzáfűzte: amennyiben később, az őszi tervezési időszakban a kormány mégis változtat a főszámokon, akkor inkább bizalomromboló hatása lesz a korai költségvetési tervezésnek.

A kormány által jövőre várt 1,6 százalékos inflációt az elemző túl alacsonynak tartja, az elemzői várakozások átlaga közel van a 3 százalékhoz. Ezzel kapcsolatban úgy vélekedett, elképzelhető, hogy várhatók olyan intézkedések - például újabb rezsicsökkentés -, amelyek az inflációt továbbra is a jelenlegi alacsony szinten tartják majd.

Kár, hogy nagy reformokba megint nem vágnak bele

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője alapvetően az elemzői konszenzussal összhangban lévőnek nevezte a makrogazdasági pályát, amelyre a 2016-os büdzsé épül.  Mély elemzésre még nem volt idő, de a 2,5 százalékos GDP előrejelzést és az 1,6 százalékos inflációs tervet is teljesíthetőnek nevezte, megjegyezve: az utóbbi évektől eltérően a kormányzat nem becsülte felül a várható pénzromlást.

A költségvetés szerinte arra épít, hogy ösztönözve a lakossági fogyasztást igyekszik fenntartani a gazdasági növekedés ütemét, amelynek idei fő ösztönzői az uniós pénzek dömpingje és a kormányzati kiadások is csak mérsékeltebbek lehetnek az elkövetkező évben.

"Látszik, hogy a költségvetési fegyelmen nem lazít a kormányzat" - tette hozzá, megjegyezve: az adócsökkentések fedezetét elsősorban a kamatkiadások csökkenése adja, az elsődleges egyenleg szinte változatlan. A tervezett 2 százalékos hiánycél is teljesíthető. Ugyanakkor hiányolta, hogy a költségvetésben nem jelennek meg nagyléptékű szerkezeti reformok. Ilyen lehetett volna szerinte az oktatás, illetve az egészségügy kiadásainak jelentős emelése, az egyéb kiadások terhére.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megvan, hol vívja a második csatát a vírussal szemben az Orbán-kormány
Székely Sarolta | 2020. augusztus 29. 13:10
Miközben az elmúlt napokban kedvezőtlenül kezdtek alakulni Magyarországon az esetszámok, még mindig több területen nyögi a társadalom az első hullám következményeit. Közben a kormány már látja, hol kell a következő csatát megvívni.
Makro / Külgazdaság A nagy korona-összecsapás: forró hétvégére számíthat Berlin
Wéber Balázs | 2020. augusztus 29. 11:20
Farkasszemet nézhetnek egymással a vírus miatti korlátozások ellen tiltakozók és az ellentüntetők ezen a hétvégén Berlinben. A megmozdulásokra több tízezer embert várnak, a rendet mintegy háromezer rendőr vigyázza.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: komoly intézkedéseket kellett hoznunk
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 29. 10:07
Szigorú határvédelmi intézkedések technikai részleteit tekintette át az operatív törzs határellenőrzési akciócsoportja szombat reggeli ülésén - közölte Orbán Viktor miniszterelnök az akciócsoport ülése utáni Facebook-videójában.
Makro / Külgazdaság Helyzet van: megint megugrott a fertőzöttek száma - így kanyarodunk rá az iskolakezdésre
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 29. 09:48
158 új fertőzöttet találtak, közülük 100-at Budapesten vagy Pest megyében.
Makro / Külgazdaság Két negatív teszttel mehetnek a külföldiek a budapesti szuperkupa döntőre - ha lesz
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 17:21
Zárt kapus is lehet végül a mérkőzés, de még az is lehet, hogy meg sem rendezik
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: Magyarország ismét bezárja határait a külföldiek előtt
Székely Sarolta | 2020. augusztus 28. 16:51
Péntek délután jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány döntéseit. 
Makro / Külgazdaság Elesett az Adria, nem enyhül a járvány déli szomszédainknál
MTI | 2020. augusztus 28. 16:09
Nem enyhül a fertőzés terjedése Horvátországban, Szlovéniában is nőtt az újonnan azonosított koronavírus-esetek száma - derült ki a válságstábok pénteki sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A koronavírus hatásai is bekerültek az új köznevelési stratégiába
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 15:45
Nyilvánossá vált a 2021-2030-as időszakra szóló köznevelési stratégia, benne a koronavírus közvetlen hatásaival. 
Makro / Külgazdaság Putyin drezdai rémálma - ezért támogatja szilárdan Lukasenkat
Káncz Csaba | 2020. augusztus 28. 09:47
Az idei év eddig rémálmok sorozata a Kreml ura számára, márpedig szeptember 13-án helyhatósági választások jönnek. Putyin a tüntetésekre úgy tekint, mint az instabilitás, az erőszak, sőt az állam összeomlásának előhírnökére. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Hivatalosan 218 ezer munkanélküli volt júliusban
MTI | 2020. augusztus 28. 09:27
A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai a munkaerőpiac további javulásáról árulkodnak.
hírlevél