1p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Elsősorban oktatási és egészségügyi feladatokat adhatnának át az önkormányzatok az államnak. Kósa Lajos szerint ideje megszűntetni a párhuzamosságokat
Elsősorban oktatási és egészségügyi feladatokat adhatnának át az önkormányzatok az államnak az MTI-nek nyilatkozó polgármesterek szerint. Az önkormányzati vezetők elmondták, hogy a konkrét tárgyalások még nem kezdődtek meg; a megyei jogú városok vezetői kedden találkoznak az oktatási államtitkárral, s a feladatmegosztás kiemelt téma lesz a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) novemberi első ülésén is.

A miniszterelnök egy hete a parlamentben jelentette be, hogy napokon belül megkezdődnek a tárgyalások a kormány és az önkormányzatok között a közszolgáltatásokról. Orbán Viktor szeptember 28-án a Magyar Televíziónak azt mondta: kész megfontolni olyan javaslatokat, amelyek szerint a kormány visszavenne néhány, korábban állami feladatot. Példaként említette a népegészségügyi ellátást, az egészségszolgáltatásokat és az oktatás területét.

Kósa Lajos, Debrecen fideszes polgármestere, az MJVSZ elnöke az MTI-nek azt mondta, meg kell szüntetni a párhuzamosságokat. Hozzátette, a szövetség összegyűjti a szerinte tarthatatlan jogszabályokat, s kezdeményezi, tekintsék át és szüntessék meg azokat. Ilyenekre számos példa akad az egészségügy, a szociális rendszer és az oktatás terén is - közölte, jelezve: másfél év alatt rendet lehet tenni ezen a területen.

"Régiós összehasonlításban is hihetetlenül túlburjánzott Magyarországon a közszféra és az önkormányzati rendszer, mely évente a GDP 0,5%-ának megfelelő összeget visz el, ezen mindenképpen változtatni kell" - mondta tegnap Christoph Rosenberg, az IMF delgációvezetője, a Valutaalap éves, rendes felülvizsgálata kapcsán. Részletek >>>
Szita Károly, Kaposvár fideszes polgármestere, az MJVSZ ügyvezető alelnöke kiemelte: a települések, így Kaposvár számára is a legnagyobb terhet az oktatási intézmények működtetése, az állami normatíván túli "irgalmatlan mennyiségű pénz előteremtése" jelenti, ugyanis az állami támogatás még a pedagógusok bérére sem elég. Megoldás lehetne, ha az önkormányzatok biztosítanák az épületet, a technikai eszközöket, a rezsiköltséget és a dologi kiadásokat, az állam pedig átvállalná a pedagógusok bérének kifizetését.

A feladatmegosztás az újjáalakuló MJVSZ novemberi első ülésének kiemelt témája lesz - jelezte Szita Károly, aki úgy véli: a változások először a 2012-es költségvetésben jelenhetnek meg.

Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP), Szombathely polgármestere közölte: az oktatás és az egészségügy elviselhetetlenül nagy terheket ró az önkormányzatra. Úgy látja, igazságtalan, hogy az ország különböző szegleteiben különböző bérért végzik a pedagógusok ugyanazt a feladatot, ha az állam fizetné a bérüket, akkor jobban megbecsülhetnék a munkájukat. Véleménye szerint az egészségügy egész rendszerének az átgondolására szükség van.

Kovács Ferenc (Fidesz-KDNP), a Vas Megyei Közgyűlés elnöke szerint a problémát elsősorban nem a feladatok nagy száma, hanem a finanszírozás elégtelensége okozza. Hozzátette, nem szívesen mondanának le egyetlen intézményükről sem, de ha mégis átveszi valamelyik működtetését az állam, az újabb problémákat vet fel, hiszen az épületek önkormányzati tulajdonban maradnak, azokra eddig is erejükön felül költöttek.

A Tolna Megyei Közgyűlés elnöke, Puskás Imre (Fidesz-KDNP) úgy véli, a szekszárdi Balassa János Kórház átadása előnyös lenne, mert az önkormányzat a több száz millió forintos adósságért nem tud helytállni. Szekszárd polgármestere, Horváth István (Fidesz-KDNP) kiemelte: az önkormányzat nyitott arra, hogy a közoktatás finanszírozásában az állam nagyobb felelősséget vállaljon.         

Manninger Jenő (Fidesz-KDNP), a Zala Megyei Közgyűlés elnöke is fontosnak tartja, hogy ésszerűbb legyen a fenntartói struktúra, szerinte sok esetben "az önkormányzatok szerepe nem feltétlenül indokolt". Cseresnyés Péter, Nagykanizsa fideszes polgármestere azt mondta, a tárgyalások még nem kezdődtek meg, s csak két területen várható változtatás: a kórház fenntartását illetően és az oktatás bizonyos szegmenseiben.

Székyné Sztrémi Melinda (Fidesz-KDNP), Salgótarján polgármestere közölte: az alapfokú oktatást finanszírozási és tartalmi szempontból is át kellene vennie az államnak. Az általános iskolák és a középiskolák esetében azt tartaná jó megoldásnak, ha az állam átvállalná a pedagógusok bérének kifizetését. Úgy véli, állami feladat az egészségügyi alapellátás finanszírozásának megoldása is. Kitért a jegyzői hatáskörbe utalt feladatokra is, jelezve, az elmúlt nyolc évben 800 feladatot telepítettek ide úgy, hogy azokhoz az állam nem vagy csak részben adott finanszírozást.

Eger fideszes polgármestere a klasszikus, jelenleg a jegyzők által végzett államigazgatási feladatok átadását tartja elsősorban szükségesnek. Habis László, aki a város országgyűlési képviselője is, az oktatás és az egészségügy területén elképzelhetőnek tartja a feladatmegosztást. Közlése szerint kedden találkoznak a megyei jogú városok polgármesterei az oktatási államtitkárral, Hoffmann Rózsával.

Popovics György (Fidesz-KDNP), a Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés elnöke azt mondta, abban érdekeltek, hogy az ellátások - egészségügy, oktatás - a legmagasabb szintűek legyenek és azokhoz mindenki hozzájuthasson; "ezeket a kérdéseket nem lehet pusztán finanszírozási kérdésként kezelni".

Kecskemét polgármestere azt mondta, önkormányzatuk el tudja látni kötelező feladatait, nincs olyan, amit át akarnának adni. Zombor Gábor (Fidesz-KDNP) megjegyezte, a kormány és az önkormányzat közötti tárgyalásokat természetesen befolyásolja a 2011-es költségvetés ismerete.

Békéscsaba polgármestere a legfontosabbnak a párhuzamosságok megszüntetését nevezte. Vantara Gyula (Fidesz) azt mondta: a hatáskörök tisztázása után kell hozzálátni a feladatok csökkentéséhez, így például az oktatás területén, ahol jelenleg nagyjából fele-fele arányban vesz részt a finanszírozásban a központi kormányzat és a település.
Orosz Gábor önkormányzati szóvivő tájékoztatása szerint Miskolcon még nem tárgyaltak erről, de a kérdés hamarosan napirendre kerül.
Nácsa János, a pécsi polgármesteri hivatal sajtóreferense közölte, még vizsgálják, hogy a város, hogyan tudna élni a lehetőséggel.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kihúz-e minket a csávából Nagy Márton új elképzelése?
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 11:29
A Klasszis Média Lapcsoport állandó szerzője, Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, egyetemi tanár, közgazdász a nemzetgazdasági miniszter által jegyzett versenyképességi stratégiát elemzi.
Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG