1p
A kormány eddigi működésének legnagyobb eredménye, hogy sikerült megállítani a lejtőn lévő gazdaságot – közölte Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója a Duna Televízió Hattól Nyolcig című reggeli műsorában.
A kormány eddigi működésének legnagyobb eredménye, hogy sikerült megállítani a lejtőn lévő gazdaságot – közölte Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója a Duna Televízió Hattól Nyolcig című reggeli műsorában. Hozzátette: korábban több elemző is 6,7 százalékos államháztartási hiányt valószínűsített erre az évre, és ebből 3 százalék lett. Sok jó intézkedést hoztunk – tette hozzá.

Kubatov szerint többféle lehetőség előtt állt az ország. Ezek egyike volt, hogy hazánk csődbe megy, egy másik pedig, hogy olyan intézkedéseket vezetnek be, mint Románia, és elveszik az emberek pénzét. A kormány azonban úgy vélte, hogy Magyarországon nem lehet további megszorításokat tenni. Ezért vetették ki például a válságadót is.

Hiányszámok
2010-re 6,7%-os hiányprognózist nem találtunk az év első feléből, ehhez hasonló mértékű adatra a Fidesz mögött akkor felsorakozott "29 közgazdász" tett utalást. Az éve eleji prognózisok amúgy is óvatosak voltak, lévén 2010 választási év, és nagy kérdés volt, hogy milyen gazdaságpolitikát folytat majd az új kormány. A januári londoni visszhangok igen optimisták voltak, 3,8-3,9%-os hiányszámot vetítettek előre.
Ennél borúlátóbb volt a választások előtti utolsó prognózisával a Kopint-Tárki, mely változatlan feltételek esetén 4,5%-os szintet várt, míg az Ecostat 4,1%-ot.
Az ősszel a kormány azonban egyértelműsítette, hogy Magyarország tartja magát a hiánycél teljesítéséhez, és a fent idézett  várakozásokat mind túlszárnyalta végül.
A jövő évi keresetekre vonatkozó kérdésre válaszolva elmondta: abban reménykednek, hogy azokat a vállalkozói szférában dolgozó alacsony keresetű alkalmazottakat, akiket kedvezőtlenül érinthet a 16 százalékos szja, kompenzálja majd a minimálbér megemelt összege, így ugyanakkora jövedelemhez juthatnak majd, mint egy évvel korábban. A közalkalmazottak keresetét pedig kiegészítik, így ők sem kapnak kevesebbet. Senki sem járhat rosszabbul – mondta. Az kétségtelen tény azonban, ha Magyarország gazdasági motorjai nem indulnak be, akkor az egész intézkedéssorozatnak és a kivetett adóknak nem volt semmi értelme - tette hozzá.

Az alkotmányozásra vonatkozó kérdésre válaszolva elmondta: "Eltelt 20 év, a dolgok így nem mehetnek tovább. Ott tartunk, ahol tartunk. Én csak 8 éve foglalkozom politikával, de aki 20 éve teszi ezt, nem lehet maradéktalanul elégetett - mondta. - A dolgokat alapvetően meg kell változtatni, és ha meg kell változtatni, akkor ezért mindent meg kell tenni. Ez alapvetően át fogja rajzolni az ország működését, amihez kell egy vadonatúj alkotmány." Ugyanakkor nem akart arról véleményt mondani, hogy szükségesnek tartja-e népszavazásra bocsátani a parlament elé kerülő tervezetet.

Mi lesz a Fradival?

A FTC elnökségi tagjaként elmondta: egy-két kivételtől eltekintve a magyar sportban jelenleg nincs pénz. Kiutat jelenthet majd, hogy júniusban várhatóan életbe lép a sporttörvény. Eszerint a cégek társasági adójuk 70 százalékát sportcélokra fordíthatják. Ezt az összeget nem fizetik be adóként, hanem át tudják majd adni a sportegyesületeknek – foglalta össze Kubatov Gábor. Ez öt sportot érint: a kosárlabdát, a kézilabdát, a futballt, a jégkorongot és a vízilabdát. Ehhez azonban az kell, hogy átlátható viszonyok alakuljanak ki. Jelenleg viszont döntően nem ez a helyzet, és így van ezzel a Ferencváros csapata is - mondta. Van egy régi reflex, mely szerint a Fradit mindig megmentik - vélekedett. Eddig úgy zajlott az élet, hogy bejött egy adott szakosztály vezetője a Ferencvároshoz, és pénzt kért. Az ilyen "régi reflexeknek" köszönhető, hogy míg 2,5 évvel ezelőtt 600 millió forintja volt a klubnak, most alig 190 millió. „Ha nem állítják át a régi beidegződéseket, akkor egy éven belül tönkremegy a Fradi.”

Mit szól ahhoz, hogy a labdarúgócsapat tulajdonosa, McCabe külföldön keres befektetőt? – hangzott a kérdés. „Egy hazai befektetőnek örülnék leginkább” – reagált Kubatov, majd hozzátette: itt sem kellően átlátható rendszer működik. A labdarúgócsapatot a mellette működő ingatlanbefektetéstől nem lehet elválasztani. A kettő sikere összefonódik. A mostani tulajdonosok azonban komolyan veszik annak a lehetőségét, hogy egy jövőbeni befektető a reptéri folyosó mellett valósítson meg egy beruházást – jelentette ki Kubatov Gábor, aki saját bevallása szerint évek óta bérletesként jár ki a Fradi meccseire.

Privátbankár - Zsiborás Gergő

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG