3p
Az MNB Monetáris Tanácsa végleg kivezeti a kéthetes jegybanki betétet április végéig. A cél a monetáris lazítás és az önfinanszírozási program támogatása. A lépésnek köszönhetően a bankok újabb 400-800 milliárd forintot tehetnek át állampapírba. A kamatcsere-tendereket is felpörgetik.

Ez hát az egyik nem szokványos eszköz

A Monetáris Tanács 2015. december 15-ei kamatdöntő ülését követő közleményében jelezte, hogy kiemelten vizsgálja a potenciálisan alkalmazható nem-konvencionális eszközök körét.

Ennek eredményeképp a 2014-ben elindított és 2015-ben kiterjesztett Önfinanszírozási program további támogatása, valamint a monetáris kondíciók enyhítése és a külső sérülékenység további mérséklése érdekében az MNB Monetáris Tanácsa 2016. január 12-ei ülésén a likviditáskezelési célú kéthetes jegybanki betét kivezetéséről döntött.

A kéthetes betéti eszköz jelenlegi 1000 milliárd forintos kerete 2016. március végéig marad fenn, majd 2016. április végére az aukcionált állomány fokozatosan nullára süllyed. Ezt követően, azaz 2016. májustól kezdve az MNB egyetlen hosszabb lejáratú sterilizációs eszköze a három hónapos irányadó betét lesz - jelentették be a keddi háttérbeszélgetésen.

 

Felpörgetik a kamatcsere-eszközt is

 

A 2014 júniusa óta meghirdetett jegybanki kamatcsere-eszköz (IRS) kihasználtsága folyamatosan emelkedik. Az utóbbi másfél évben a bankok több mint 1300 milliárd forint értékben kötöttek IRS-ügyletet az MNB-vel, amivel párhuzamosan több mint 2000 milliárd forinttal nőtt a banki állampapír-állomány. (Az MNB ezzel az eszközzel nemcsak az állampapírpiac felé tereli a pénzintézeteket, de arra is van esélye, hogy a bankok hosszabb futamidejű kötvényeket vegyenek - itt írtunk róla bővebben >>)

 

Az Önfinanszírozási program további támogatása érdekében az MNB ötödével megemeli a tendereken meghirdetett IRS mennyiségét, illetve az eszköz árazásában is érvényesíteni fogja a banki források állampapír-piacra terelésének kiemelt, stratégiai jelentőségét.

 

A bankok újabb százmilliárdjait irányítják állampapírba

A kéthetes betét kivezetése a bankok további alkalmazkodását váltja ki, ami a bankrendszer egészét tekintve 400-800 milliárd forintos állampapír vásárlást jelenthet, támogatva az Önfinanszírozási programot, az ÁKK forintkibocsátási tervének biztonságosabb megvalósulását, illetve a devizaadósság államadósságon belüli részarányának további csökkenését. A banki állampapír-kereslet túlnyomó része 2016. április végéig jelentkezhet és hozzájárulhat a hosszabb lejáratú állampapír hozamok további mérséklődéséhez, ami lazább monetáris kondíciókat eredményezhet a hozamgörbe reálgazdaság szempontjából kiemelten fontos hosszú végén.

A kéthetes betét kivezetése és az Önfinanszírozási program folytatódása következtében 2016-ban tovább szűkülhet az MNB mérlege, apadhat a sterilizációs állomány (azaz a bankoknak a jegybanknál tartott 2 hetes illetve 3 hónapos betéteinek összege), miközben a bankközi piac hatékonysága javulhat, forgalma élénkülhet.

Az MNB sterilizációs eszköztárának 1999 tavasza óta része a kéthetes betét, illetve 2006 és 2014 között a kéthetes kötvény. A kéthetes eszköz 17 év utáni kivezetésével kiteljesedik a jegybank 2014-ben elkezdett eszköztár-fordulata és kialakul a jegybankmérleg jelenlegi mérete és szerkezete mellett optimálisnak tekinthető monetáris politikai eszköztár - közölte a jegybank.

A sterilizációs állomány jelenleg 4000 milliárd forint körül van, egy korábbi tájékoztató alapján 2 év alatt 3000 milliárd forint kereshet magának új helyet - ennek a folyamatnak az egyik lépése a mostani.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Mégis, mi van most a forinttal?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 10:40
Erősödést ért el a forint a hétfőhöz képest, de azért még van mit ledolgozni. 
Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG