<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Az MNB Monetáris Tanácsa végleg kivezeti a kéthetes jegybanki betétet április végéig. A cél a monetáris lazítás és az önfinanszírozási program támogatása. A lépésnek köszönhetően a bankok újabb 400-800 milliárd forintot tehetnek át állampapírba. A kamatcsere-tendereket is felpörgetik.

Ez hát az egyik nem szokványos eszköz

A Monetáris Tanács 2015. december 15-ei kamatdöntő ülését követő közleményében jelezte, hogy kiemelten vizsgálja a potenciálisan alkalmazható nem-konvencionális eszközök körét.

Ennek eredményeképp a 2014-ben elindított és 2015-ben kiterjesztett Önfinanszírozási program további támogatása, valamint a monetáris kondíciók enyhítése és a külső sérülékenység további mérséklése érdekében az MNB Monetáris Tanácsa 2016. január 12-ei ülésén a likviditáskezelési célú kéthetes jegybanki betét kivezetéséről döntött.

A kéthetes betéti eszköz jelenlegi 1000 milliárd forintos kerete 2016. március végéig marad fenn, majd 2016. április végére az aukcionált állomány fokozatosan nullára süllyed. Ezt követően, azaz 2016. májustól kezdve az MNB egyetlen hosszabb lejáratú sterilizációs eszköze a három hónapos irányadó betét lesz - jelentették be a keddi háttérbeszélgetésen.

 

Felpörgetik a kamatcsere-eszközt is

 

A 2014 júniusa óta meghirdetett jegybanki kamatcsere-eszköz (IRS) kihasználtsága folyamatosan emelkedik. Az utóbbi másfél évben a bankok több mint 1300 milliárd forint értékben kötöttek IRS-ügyletet az MNB-vel, amivel párhuzamosan több mint 2000 milliárd forinttal nőtt a banki állampapír-állomány. (Az MNB ezzel az eszközzel nemcsak az állampapírpiac felé tereli a pénzintézeteket, de arra is van esélye, hogy a bankok hosszabb futamidejű kötvényeket vegyenek - itt írtunk róla bővebben >>)

 

Az Önfinanszírozási program további támogatása érdekében az MNB ötödével megemeli a tendereken meghirdetett IRS mennyiségét, illetve az eszköz árazásában is érvényesíteni fogja a banki források állampapír-piacra terelésének kiemelt, stratégiai jelentőségét.

 

A bankok újabb százmilliárdjait irányítják állampapírba

A kéthetes betét kivezetése a bankok további alkalmazkodását váltja ki, ami a bankrendszer egészét tekintve 400-800 milliárd forintos állampapír vásárlást jelenthet, támogatva az Önfinanszírozási programot, az ÁKK forintkibocsátási tervének biztonságosabb megvalósulását, illetve a devizaadósság államadósságon belüli részarányának további csökkenését. A banki állampapír-kereslet túlnyomó része 2016. április végéig jelentkezhet és hozzájárulhat a hosszabb lejáratú állampapír hozamok további mérséklődéséhez, ami lazább monetáris kondíciókat eredményezhet a hozamgörbe reálgazdaság szempontjából kiemelten fontos hosszú végén.

A kéthetes betét kivezetése és az Önfinanszírozási program folytatódása következtében 2016-ban tovább szűkülhet az MNB mérlege, apadhat a sterilizációs állomány (azaz a bankoknak a jegybanknál tartott 2 hetes illetve 3 hónapos betéteinek összege), miközben a bankközi piac hatékonysága javulhat, forgalma élénkülhet.

Az MNB sterilizációs eszköztárának 1999 tavasza óta része a kéthetes betét, illetve 2006 és 2014 között a kéthetes kötvény. A kéthetes eszköz 17 év utáni kivezetésével kiteljesedik a jegybank 2014-ben elkezdett eszköztár-fordulata és kialakul a jegybankmérleg jelenlegi mérete és szerkezete mellett optimálisnak tekinthető monetáris politikai eszköztár - közölte a jegybank.

A sterilizációs állomány jelenleg 4000 milliárd forint körül van, egy korábbi tájékoztató alapján 2 év alatt 3000 milliárd forint kereshet magának új helyet - ennek a folyamatnak az egyik lépése a mostani.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Mit gondolnak az oroszok a mozgósításról? Videó
Wéber Balázs | 2022. szeptember 25. 13:01
Erre kereste a választ az 1420 nevű orosz YouTube-csatorna a főváros, Moszkva és a dél-uráli Cseljabinszk utcáin.
Makro / Külgazdaság Az Airbnb-ből élő nők jóval kevesebbet keresnek, mint a férfiak
Kormos Olga | 2022. szeptember 25. 12:01
Egy széleskörű felmérésből az az érdekesség derült ki, hogy a női tulajdonosok átlagosan 30 dollárral olcsóbban adják ki egy éjszakára az ingatlanjaikat, mint a férfi lakástulajok.
Makro / Külgazdaság Lázongásoktól tartanak Németországban a brutális drágulás miatt
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 25. 10:46
A koronavírus-járvány kezelése elleni radikális tüntetések sorozatához hasonló tiltakozó mozgalom indulhat el Németországban az energiaválság és az általános drágulás miatt.
Makro / Külgazdaság Elárulta Szijjártó Péter, miért találkozott Lavrovval
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 25. 08:48
Magyarország energiaellátásának biztosításáról és a paksi atomerőmű bővítéséről is egyeztettek. Szerinte fontos a párbeszéd.
Makro / Külgazdaság Orosz rakétaeső zúdult ukrán városokra
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 25. 07:59
Ez történt az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Moszkva nem hisz a könnyeknek – hisztéria lenne csupán a mozgósításra adott reakció?
Elek Lenke | 2022. szeptember 25. 05:44
Dmitrij Peszkovnak, az orosz elnök sajtótitkárának szavait idézi a Kommerszant című népszerű orosz online napilap, miszerint "józannak és megfontoltnak kell lenni" a mozgósítás kérdéseivel kapcsolatban.
Makro / Külgazdaság Charles Michel: Európának nyitnia kell a menekülő oroszok előtt
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 17:16
Az Oroszország és Grúzia közötti határon mintegy 10 kilométeres sor áll, ahol az embereknek több mint 20 órán át kell várakozniuk az átkelésre.
Makro / Külgazdaság ENSZ-főtitkár: Teherán tartózkodjon a szükségtelen erő alkalmazásától! Legalább 50 ember vesztette életét
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 15:26
António Guterres ENSZ-főtitkár felszólította az iráni biztonsági erőket, hogy tartózkodjanak "a szükségtelen és aránytalan erő" alkalmazásától a kormányellenes tüntetéseken. A tüntetések kezdete óta legalább 50 ember vesztette életét.
Makro / Külgazdaság Katar jelentősen növeli LNG-termelését
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 13:50
Katar 126 millió tonnára kívánja növelni cseppfolyósítottföldgáz-termelését az északi mező déli szakaszának (NFS) fejlesztésével, amit részben a TotalEnergiest francia céggel valósít meg.
Makro / Külgazdaság Vírus: terjed az ebola
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 13:15
Ugandában 11-re emelkedett az ebolajarványban elhunytak száma, és további 11 ebolagyanús esetet kezelnek kórházban.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG