4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Ma minden Putyinról szól - mondjuk önöknek a közlekedési híreket, a programot és a tárgyalás témáit is – de beszámolunk a sikertelen görög tárgyalásokról is.

Ma kezdődik a közlekedési káosz, az egész főváros a feje tetejére áll Vlagyimir Putyin orosz elnök érkezésére. Mondom, merre ne menjenek az ideiglenes forgalomkorlátozások miatt: az Országház környékét, illetve a rakpart egy részét teljesen lezárja a Terrorelhárítási Központ. Délután kerüljék a Hősök terét és a Fiumei úti sírkert környékét, később pedig a Sándor-palota környékét érdemes hanyagolni. Déltől egyébként szakaszos lezárások lesznek a Budapest Liszt Ferenc Repülőtér 2-es terminál "E" portájánál, a 4-es és a 6-os főúton, az M0-ás autóúton, az M0-ás hídon, az M3-as és az M5-ös bevezetőjén, a Kacsóh Pongrác úti felüljárón, az Erzsébet hídon, a Margit hídon, a Lánchídon, több rakparti szakaszon, a Hősök tere, a Kossuth tér, a Sándor-palota, a Fiumei úti temető környékén és további forgalmas útszakaszokon, például az Üllői úton, a Széchenyi téren, az Andrássy úton, a Bajcsy-Zsilinszky úton és a Váci úton.

-

Ma egyébként szinte minden a látogatásról körül forog majd: tegnap derült ki az orosz elnök pontos menetrendje hazánkban: kettőkor érkezik, majd koszorúz a Hősök terén. Ezt újabb koszorúzás követi a Fiumei úti temetőben,  innen megy tárgyalni Orbán Viktor miniszterelnökkel, majd közös sajtótájékoztatót tartanak. Este fél hétkor Áder János köztársasági elnök fogadja majd Putyint a Sándor-palotában.

-

Az Orbán Viktorral folytatandó rövid tárgyalás témái is ismertek. Az egyik legfontosabb az új gázmegállapodás lesz, mivel augusztusban lejár az 1996-ban kötött hosszú távú gázszerződésünk az országgal. Orbán Viktor erről korábban azt nyilatkozta a 180 percnek, hogy egyelőre nincs biztosítva az ország gázellátása 2015 utánra, hazánk szükségleteinek 90 százalékát pedig az orosz szállítások fedezik. Szó lesz tehát az energiabiztonságról is: a Déli Áramlat kiesése miatt Európának új megoldások után kell néznie, így az esetleges lehetőségekről tárgyalhatnak Putyinék. Téma lesz még az Oroszországot érintő szankciók: Orbán Viktor elmondta, nem tesz jót Magyarország érdekeinek a gazdasági szankciók fenntartás, de mint EU tagország, alkalmazkodunk a döntéshez.  Az Oroszországba irányuló export több mint 13 százalékkal csökkent az elmúlt időszakban. Komolyabb tárgyalás nem lesz, de említés szinten biztos előkerül még az ukrán-orosz helyzet is. Sajtóértesülések szerint a felek aláírnak egy oktatási és egészségügyi tárcaközi egyezményt, és megegyeznek egy diplomáciai naptárról. Az orosz elnök ezen kívül aláírja a kazanyi  magyar főkonzulátus megnyitásáról szóló szerződést is.

-

Ismét nem sikerült megegyeznie az athéni kormánynak és az Európai Unió küldöttségének, Görögország hitelállományával kapcsolatban. Hétfőn Jeroen Dijsselbloem, holland pénzügyminiszter ismét azt javasolta, hogy hosszabbítsák meg a jelenlegi hitelnyújtási programot addig, amíg nem jutnak dűlőre. Az eurócsoport vezetője szerint ez rugalmasságot adna Alekszisz Ciprasz kormányának az ügy további kezeléséhez, de legfőképp lehetőséget, hogy elkerüljék az egyre inkább közeledő államcsődöt. Az országnak már csak ez a hét áll rendelkezésére, hogy döntsön, viszont ha nem fogadják el a segítséget március egytől  – amikor lejár a jelenlegi mentőprogram – az országnak annyi – ahogy Jeroen Dijsselbloem fogalmazott. Eközben Janusz Varufakisz görög pénzügyminiszter még mindig optimista egy mindkét fél számára előnyös megállapodással kapcsolatban. Korábban már elfogadtak egy tervezetet, ám az utolsó pillanatban az unió képviselői visszavonták az ajánlatot. Ebben Görögország vállalta volna, hogy nem tesz egyoldalú lépéseket cserébe azért, hogy megtarthassa a növekedést generáló intézkedéseket.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Négy évig felhőtlen lesz az ég a gazdaság felett, legalábbis a Pénzügyminisztérium szerint
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 19:35
Ezt ígérte a kormány a Brüsszelhez elküldött Konvergencia Programban.
Makro / Külgazdaság Erre senki nem számított a pénzügyi világban!
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 16:34
Noel Quinn, a HSBC csoport vezérigazgatója öt év után váratlanul bejelentette, távozik a bank vezérigazgatói székéből.
Makro / Külgazdaság A fogyasztás fellendülése lehet a gazdasági növekedés alapja
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 15:22
Az MBH Bank értékeli az első negyedéves GDP-adatokat.
Makro / Külgazdaság Földön, vízen, levegőben: megújítják az ukránok az európai közlekedési kapcsolataikat
Mester Nándor | 2024. április 30. 15:01
Ukrajna számára létfontosságú, hogy minden lehetséges módon eljuttassa mezőgazdasági terményeit az export célországaiba Európában és azon kívül is, felhasználva a közúti kapcsolatrendszert, valamint a folyami és a tengeri kikötőket is. A közvetlen személyforgalom vasúton fejlődhet, de új buszjáratok is megjelenhetnek a nyugat-ukrajnai városok és Kijev bevonásával. Mindehhez persze pénz kell, apróbb részletekben már sikerült is szerezniük.
Makro / Külgazdaság "Befagyott" a német munkaerőpiac
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 12:55
Majdnem 6 százalékos a munkanélküliség Németországban. 
Makro / Külgazdaság Rombolásra készül Trump, ha megválasztják
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 12:01
Donald Trump hatalomra kerülése a novemberi elnökválasztás nyomán egyértelműen több lenne kormányváltásnál – derül ki amerikai elnök ígéreteiből. 
Makro / Külgazdaság Olcsóbban jönnek az élelmiszerek
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 08:51
A magyar ipar termelői árai lejjebb mentek éves szinten. Az élelmiszereknél majdnem 7 százalékos a csökkenés. 
Makro / Külgazdaság Csalóka számok a turizmusban: csak a tavalyi padlónál jobb a helyzet
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 08:41
A vendégéjszakák száma 25, a vendégeké 30 százalékkal nőtt 2023 márciusához képest.
Makro / Külgazdaság Kulcsjátékos fogta vissza Magyarországot
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 08:30
Bár bővült a magyar gazdaság, az ipar teljesítménye rosszul alakult. 
Makro / Külgazdaság Hoppá! Hirtelen olcsóbb lett az üzemanyag a Mol-kutakon
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 07:49
Jelentősen csökkentette az árakat a Mol a saját töltőállomásain. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG