3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A héten kerül a Moody's asztalára a magyar államadósság besorolása: talán a kilátás javítása már beleférhet, még ha a felminősítés továbbra is csak álom is marad.

Lesz-e tűzijáték július 4-én?

A világ legnagyobb nemzetközi hitelminősítő és gazdaságelemző csoportja az európai uniós előírásoknak megfelelően - a többi hitelminősítőhöz hasonlóan - előre összeállította a szuverén adósbesorolások áttekintésének idei menetrendjét. A Moody's listáján a magyar szuverén osztályzat következő felülvizsgálata július 4-én, pénteken esedékes.

Ha most nem...

A Moody's a pénteki időpont után november 7-én vizsgálja felül újból a magyar adósosztályzatokat.

A pénzügyi válság után életbe léptetett EU-szabályozás alapján - hacsak azonnali minősítési lépést igénylő rendkívüli fejlemény nem történik - a hitelminősítők az általuk előre meghatározott időpontban hajthatnak csak végre adósosztályzati lépéseket európai uniós államadósok esetében. A kialakult gyakorlatnak megfelelően ezt általában péntekenként teszik, vagy hajnalban, az európai piaci nyitások előtt, vagy éjszaka, a londoni és a New York-i piaci zárások után. A Moody's rendszerint az éjjeli időpontban jelenti be, hogy az aznapra jelzett esedékes felülvizsgálatok milyen eredménnyel jártak.

A kijelölt felülvizsgálati dátum mindazonáltal nem jelenti azt, hogy az adott hitelminősítő a menetrendben meghatározott napon mindenképpen bejelent valamely minősítési lépést az érintett szuverén adós esetében. Az időpont előzetes meghatározása csak a potenciális hitelminősítési döntések dátumát mutatja, de nem kötelezi a hitelminősítőket arra, hogy az adott napon tényleges osztályzat- vagy kilátás-módosítási lépéseket jelentsenek be.

Egyelőre még a kilátásunk sem utal felminősítésre

Egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Standard & Poor's március végén már végrehajtott egy felülvizsgálatot; akkor stabilra javította a magyar besorolás kilátását az addigi negatívról. Az S&P következő értékelése pedig szeptember 19-én várható.

A harmadik nagy hitelminősítő, a Fitch Ratings június 6-án végezte el legutóbbi magyar értékelését; a cég megerősítette Magyarország államadós-osztályzatait stabil kilátással. Ez kisebb csalódás volt, mivel a kilátásokat sem javította a cég.

Szakértők akkor azt mondták: azért maradt el a felminősítés, mert Magyarországon jelentős az államadósság és a hasonló besorolású országokénál kisebb ütemű a gazdasági növekedés.

A hitelminősítők az osztályzat mellett azt is jelölik, hogy milyen lépés várható a következőkben: a negatív kilátás leminősítést valószínűsít, a stabil szinten tartást, a pozitív kilátás pedig a felminősítés jó esélyére utal. A Moody's az egyetlen cég, ahol még negatív a kilátásunk - jó eséllyel ezt legalább javítja majd a hitelminősítő.

Magyarország hosszú lejáratú adósságának minősítése

Hitelminősítő Besorolás Kilátás
Moody's 
Ba1 Negatív
Standard & Poor's 
BB Stabil
Fitch Ratings 
BB+ 
Stabil
Japan Credit Rating Agency BBB
Stabil
Rating and Investment 
BBB- Stabil

Ha nem most, akkor mikor?

A magyar gazdaság meglepően gyorsan nő, a külső sebezhetőség csökken, ebből még idén felminősítés lesz - írta a JP Morgan friss elemzésében.

Palotai Dániel, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója nemrég szintén úgy nyilatkozott, idén javíthatnak Magyarország hitelminősítői besorolásán. Részletek >>>

Az S&P szeptember 19-én foglalkozik újra a magyar adósság minősítésével. Részletek >>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – Miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
Makro / Külgazdaság Négy évig felhőtlen lesz az ég a gazdaság felett, legalábbis a Pénzügyminisztérium szerint
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 19:35
Ezt ígérte a kormány a Brüsszelhez elküldött Konvergencia Programban.
Makro / Külgazdaság Erre senki nem számított a pénzügyi világban!
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 16:34
Noel Quinn, a HSBC csoport vezérigazgatója öt év után váratlanul bejelentette, távozik a bank vezérigazgatói székéből.
Makro / Külgazdaság A fogyasztás fellendülése lehet a gazdasági növekedés alapja
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 15:22
Az MBH Bank értékeli az első negyedéves GDP-adatokat.
Makro / Külgazdaság Földön, vízen, levegőben: megújítják az ukránok az európai közlekedési kapcsolataikat
Mester Nándor | 2024. április 30. 15:01
Ukrajna számára létfontosságú, hogy minden lehetséges módon eljuttassa mezőgazdasági terményeit az export célországaiba Európában és azon kívül is, felhasználva a közúti kapcsolatrendszert, valamint a folyami és a tengeri kikötőket is. A közvetlen személyforgalom vasúton fejlődhet, de új buszjáratok is megjelenhetnek a nyugat-ukrajnai városok és Kijev bevonásával. Mindehhez persze pénz kell, apróbb részletekben már sikerült is szerezniük.
Makro / Külgazdaság "Befagyott" a német munkaerőpiac
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 12:55
Majdnem 6 százalékos a munkanélküliség Németországban. 
Makro / Külgazdaság Rombolásra készül Trump, ha megválasztják
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 12:01
Donald Trump hatalomra kerülése a novemberi elnökválasztás nyomán egyértelműen több lenne kormányváltásnál – derül ki amerikai elnök ígéreteiből. 
Makro / Külgazdaság Olcsóbban jönnek az élelmiszerek
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 08:51
A magyar ipar termelői árai lejjebb mentek éves szinten. Az élelmiszereknél majdnem 7 százalékos a csökkenés. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG