4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A gazdasági aktivitás általában mérsékelten javult az Egyesült Államokban az elmúlt két hónapban, de viszonylag széles eltérést mutatott mind regionális, mind szektoronkénti bontásban és megjelentek a gyengélkedés első jelei is - állapította meg az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) szerdán kiadott szubjektív gazdasági helyzetjelentésében, a Bézs Könyvben.
Forrás: Wikimedia Commons

A Fed évente nyolc alkalommal állítja össze gazdasági hangulatjelentését a 12 regionális Fed illetékeseinek a mértékadó helyi gazdasági szereplőkkel lefolytatott interjúi alapján. A januártól február végéig terjedő időszakot lefedő mostani jelentést a Kansas City Fed állította össze.

Mást, mást látnak

A régiók többségében folytatódott a gazdasági növekedés, két régióban mérsékelt ütemben, négy régióban csekély és egy régióban szerény ütemben. Vegyes növekedési eredményről számolt be két régió, Boston és St. Louis.

Az előző jelentésben, amit a Richmond Fed állított össze és január közepén tettek közzé, a 12 körzetből tíz számolt be a gazdasági aktivitás szerény, mérsékelt vagy egyenletes ütemű javulásáról. Akkor a New York-i régió változatlan, a bostoni pedig "valamivel lassabb növekedést jelzett.

A gazdasági aktivitás New Yorkban most is stagnált, csakúgy, mint Dallas körzetében és visszaesett kissé Kansas City régióban. 

A gazdasági növekedés - ahol volt - a korábbi jelentésekhez hasonlóan most is elsősorban a lakossági kiadásokra, a javuló foglalkoztatási helyzetre és az ingatlanpiaci fellendülésre támaszkodva jött létre. 

A mostani és az előző felmérés közötti legszembetűnőbb eltérés az, hogy míg az előző vegyes, de általában véve kedvező képest festett a gazdaság helyzetéről, a mostani már nagyobb szóródást mutatott regionális és szektoriális bontásban is.

A felmérésbe bevont gazdasági szereplők azonban most is "általában bizakodónak" bizonyultak a kilátásokat illetően. 

Nőtt a fogyasztás

Az amerikai GDP mintegy kétharmadát adó lakossági fogyasztás növekedett a régiók többségében, de ebben a tekintetben is akadtak gyenge pontok. Egyes régiókban a fogyasztók viszonylag alacsony kiadási hajlandóságot mutattak, feltehetően a pénzpiaci volatilitás erősödése, a gazdasági kilátások bizonytalansága miatt

Az üzemanyagárak csökkenésének a beszámolók szerint összességében "vegyes hatása" volt a fogyasztási kiadásokra. Az autóeladások például többségében növekedtek, de az is régiónként eltérő kondíciók közepette. 

A régiók többsége a foglalkoztatás általában véve mérsékelt javulásáról számolt be. A béremelési nyomás az esetek többségében a "mérsékelttől az erőteljesig" terjedt, ami nagy előrelépést jelent az előző felméréshez képest, amelyben még jellemzően gyenge bérnövekedési nyomásról számoltak be. St. Louis régióban az új munkaszerződéseknek például már 56 százalékát kötötték meg az egy évvel korábbinál magasabb bérrel. 

Az árszínvonal a mostani elemzésben is stabilnak bizonyult az előzőhöz hasonlóan. 

A nem pénzügyi szolgáltatások terén az aktivitás viszonylag visszafogott ütemben növekedett. A feldolgozóipari aktivitás viszont általában stagnált. Nyolc régióban az energiaipari visszaesés miatt a feldolgozóiparban is nehézségekről számoltak be. Négy régió viszont pozitív eredményeket jelentett a feldolgozóiparból. 

A belföldi orientáltságú szektorok inkább mutattak stabilitást, mint a külföldi piacoknak kiett szektorok, amelyek jobban ki vannak téve az alacsony nyersanyagárak, a külföldi gazdasági lassulás és a dollár árfolyama erősödésének.

A lakáseladások a régiók többségében növekedtek és az előző jelentéshez hasonlóan a hiteligénylésekben is mérsékelt növekedés volt tapasztalható.

A mezőgazdásági termelési kondíciók vagy nem változtak, vagy kissé romlottak. 

Az energiaipari szektorban folytatódott a teljesítménycsökkenés. Egyrészt a széntermelés visszaesése, másrészt az olajárak csökkenése miatt. 

A turizmusban a régiók többsége fejlődésről számolt be, New York szállodakihasználtsága azonban elmaradt az egy évvel ezelőtti szinttől. 

A Bézs Könyv mostani megállapításai alapján a Fed valószínűleg a következő, március 15-16-i kamatdöntő ülésén is tartózkodik majd az alapkamat újabb megemelésétől, miután az infláció célnak megfelelő alakulását jelölték meg az egyik kulcsfontosságú döntési tényezőként.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
Makro / Külgazdaság Most London mutatott fityiszt a Karmelitának
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 08:42
Egy hellyel hátrébb került Magyarország lapunk szerda reggel kiadott európai inflációs rangsorában, miután a britek is nyilvánosságra hozták a maguk rátáját.
Makro / Külgazdaság Ennek láttán aligha emeli meg a kalapját Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 08:16
A magyarok több mint háromnegyede előnyösnek tartja az EU-tagságot.
Makro / Külgazdaság Lecsapja Magyar Péter az Orbán Viktor által feladott magas labdát?
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 05:43
Az éves infláció márciusban tovább csökkent, ám az előző havinál mindössze 0,1 százalékponttal alacsonyabb érték nem indokolja Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kommentárját. Hiszen még így is több európai ország fogyasztóiár-indexe lett alacsonyabb, mint ahányé magasabb. Hogy pontosan hol is áll Magyarország e rangsorban, valamint a jegybanki alapkamatok és a reálkamatok összevetésében, az kiderül lapunk legfrissebb Privátbanki Európai Inflációs Körképéből.
Makro / Külgazdaság Megszólalt Bóka János az uniós pénzekről
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 13:46
Az Európai Bizottság (EB) és az Európai Parlament (EP) nyers politikai nyomásgyakorlásra használják a Magyarország elleni uniós eljárásokat, amihez a magyar baloldal tevőlegesen hozzájárult - közölte az Országgyűlés európai ügyek bizottsága keddi ülésén az európai uniós ügyekért felelős miniszter.
Makro / Külgazdaság Vaskos meglepetést okozott az óriás
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 09:02
A várt 4,8 százalékkal szemben 5,3 százalékos pluszt ért el a kínai gazdaság. 
Makro / Külgazdaság Fontos üzenet jött Németországból
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 08:28
Az Európai Unió ugyan finomabban próbálja lazítani tagországai függését a kínai gazdaságtól, mint az USA kormánya, ám a német vállalati vezetők úgy látják, hogy nem kéne elkapkodni ezt a dolgot.
Makro / Külgazdaság A legérzékenyebb ponton támadhatja Oroszországot az ukrán sereg?
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 07:55
Egy neves brit Kelet-Európa-szakértő szerint Vlagyimir Putyin rezsimje egyre inkább egy náci rendszerre emlékeztet, amit nem lehet szabályos keretek között legyőzni.
Makro / Külgazdaság A város, ahol bárki nyer, mindig elmarad a felvirágzás
Vég Márton | 2024. április 16. 07:07
A közlekedés romokban, rossz a közbiztonság, nagyobb beruházásról nem hallani. A lakosság pedig egyre fogy. Új polgármestert keres a megyeszékhely.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG