BUX
35 589.60
-0.53%
-191.00
OTP
10 760.00
-0.46%
-50.00
MOL
1 834.00
-1.66%
-31.00
RICHTER
6 700.00
+0.37%
+25.00
MTELEKOM
381.00
-0.78%
-3.00
 
2017. szeptember 15. 15:00

A nők szívesebben választják a konzervatív pártokat, azokat, akik a centrumban vannak, azokat, akik biztonságot, kiszámíthatóságot ígérnek. Vagy amelyek vallásosak – derült ki a német kampány során. Nagy-Britanniában is vannak erre utaló adatok,de nincs ez mindig kőbe vésve.

Gyűlölet, szeretet (Pixabay)

A Der Spiegel online azt a kérdést teszi fel, miért van a nőknél előnye az „Uniónak”, azaz a Merkel-féle CDU/CSU-nak, miközben a programjukban csak fél oldal foglalkozik a nőkkel. Más lenne a választás eredménye, ha csak a nők, vagy csak a férfiak választanának? Az USA-ban például egyértelműen Clinton győzött volna tavaly a nők körében, és Trump sokkal nagyobb előnnyel nyert volna csak a férfiak szavazatait figyelembe véve.

Németországban a nők évtizedes távlatokban is inkább a CDU/CSU támogatói, nemcsak azóta, amióta Angela Merkel kancellár asszony kormányoz. Az interjúban megszólaló szakértő szerint a nők az egész világon hajlamosak egyrészt olyan pártokat választani, amelyek középre pozicionálják magukat (a bal és jobboldal között, az úgynevezett centrum felé – a szerk.). Vonzalmat éreznek az olyan pártok iránt is, amelyek neve az egyházra utal.

Maradt 39:35

A CDU egyik vezető politikusa, Julia Klöckner szerint a nők hajlamosak a biztonságot, megbízhatóságot választani. Programjukban azért szól csak egy rövid szakasz kifejezetten a nőkről, mert a teljes programban, például a családpolitikában vagy az oktatásban végig ott vannak a középpontban, az ő érdekeiket végig messzemenően figyelembe veszik.

Pedig a CDU tagjainak csak mintegy negyede nő, aláhúzva azt a közhelyet, hogy a férfiak aktívabbak a politikában – derül ki a Der Spiegel másik cikkéből. A nők körében januárban 39, a férfiaknál 35 százalék volt a konzervatívok szavazóinak tábora, és ez augusztus közepére sem változott.

A nők többen vannak

A férfiak körében inkább az SPD-re (szociáldemokraták) és az FDP-re (jobboldali liberálisok) szavazók aránya magasabb. A szélsőséges AfD-nél valamivel nagyobb volt a nők tábora (13,4 százalék a férfiak 13,0 százalékával szemben.)

Németországban ráadásul, mint általában, abszolút számban is jóval többen vannak a női szavazók (hiszen a férfiak korábban halnak). A különbség nem kevés, majdnem kétmillió fő: a 61,5 millió választásra jogosultból ugyanis hivatalos adatok szerint 31,7 millió a nő és 29,8 millió a férfi.

A briteknél is konzervatívok a nők?

Úgy látszik, a nők konzervativizmusa nem pusztán német jelenség, legalábbis az Ipsos MORI 1974-től 2010-ig tartó nagy-britanniai adatsora ezt mutatja. Sokszor itt is a nők voltak a konzervatívok szorgalmasabb szavazói, ám nem mindig, 1997-től 2005-ig a férfiak pártolták őket jobban. (A grafikonon a halványkék vonal az élénkpiros fölé került.) A 2010-es eredményeknél megint a nők szavaztak nagyobb arányban a konzervatívokra.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Újabb szigorítás jön? Itt nézheti élőben a bejelentést!
Privátbankár.hu | 2020. július 12. 10:57
Vasárnap 11 órakor Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter bejeneltést tesz a kormány döntéseiről a koronavírus járvány terjedésének megelőzésére.
Makro / Külgazdaság Futótűzként terjed a koronavírus - már Donald Trump is maszkot húzott
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 12. 09:23
Egy nap alatt több mint 218 ezerrel nőtt az igazolt koronavírusos esetek száma a világban - még Trump elnök is maszkot húzott, pedig korábban inkább kigúnyolta azt, aki így tett.
Makro / Külgazdaság Nyoma sincs a második hullámnak nálunk: nagyot esett az aktív fertőzöttek száma
Privátbankár.hu | 2020. július 12. 09:04
5 új fertőzöttet találtak, új áldozat nincs, 62-en meggyógyultak - nagyot esett az aktív fertőzöttek száma. 3000 fölé emelkedett a gyógyultak száma
Makro / Külgazdaság Elképesztő izgalmakkal folytatódik ma a lengyel elnökválasztás
MTI | 2020. július 12. 08:05
Megnyíltak vasárnap a szavazóhelyiségek a lengyelországi elnökválasztás második fordulójában - megjósolhatatlan, hogy a hivatalban lévő Duda vagy kihívója, Rafal Trzaskowski nyer.
Makro / Külgazdaság Ott valósulhatnak most meg a legoptimistább forgatókönyvek, ahol a legnagyobbat pusztította a koronavírus
Székely Sarolta | 2020. július 11. 19:42
A vártnál gyorsabbnak tűnik a gazdaság visszaépülése azokban a szektorokban, ahol nagyon sokan veszítették el a munkájukat.
Makro / Külgazdaság Horvátország: hétfőtől kötelező a zárt téri maszkviselés
Privátbankár.hu | 2020. július 11. 16:58
Az emelkedő koronavírus-esetszámok miatt.
Makro / Külgazdaság Közel 12,5 millió koronavírus-fertőzöttet azonosítottak globálisan
MTI | 2020. július 11. 09:57
Egy nap alatt több mint 220 ezerrel nőtt a betegek száma.
Makro / Külgazdaság Tizedével esett vissza az ország áramtermelése májusban a koronavírus miatt
MTI | 2020. július 11. 09:25
A járvány mellett az is hozzájárult a csökkenéshez, hogy kettővel kevesebb munkanap volt a hónapban, mint egy évvel korábban.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor a jövő héten jelenthet be szigorításokat
MTI | 2020. július 10. 20:17
Orbán Viktor a hétvégén áttanulmányozza a szakértők által készített javaslatcsomagot és a jövő héten jelenthet be újabb intézkedéseket a koronavírus-járvány elleni védekezéshez.
Makro / Külgazdaság Híven tükrözik az Orbán-rendszer lényegét a milliárdos Kisfaludy-pályázatok - A hét videója
Izsó Márton - Vég Márton | 2020. július 10. 20:01
Számtalan cikk jelent meg a Magyar Turisztikai Ügynökség által kiírt Kisfaludy-pályázatokról, amelyekből kiderült, hogy Mészáros Lőrinctől Hernádi Zsoltig ki hány milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást nyert el szállodafejlesztésre. Arról viszont kevesebbet lehetett olvasni, hogy alapvetően mi a probléma ezekkel a pályázatokkal, amelyek pedig tökéletesen leképezik az Orbán-rendszer gazdaságpolitikáját. E problémákát járta körül munkatársunk, Vég Márton.
hírlevél