<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Meddig tart még a háború, és mi vár Magyarországra? Jól helyezkedik a kormány? Meddig bírja anyagilag Oroszország? Hogyan és miből lehet majd újjáépíteni Ukrajnát?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Káncz Csabával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. december 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A török elnök most kurdok lakta települések vezetőitől szabadult meg.

A török kormány vasárnap eltávolított tisztségéből huszonnégy önkormányzati vezetőt, a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű szeparatista szervezetet állítólagos támogatóit, és újakat jelölt ki a helyükre - jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

Leszámol a kurdokkal?

A változások túlnyomó többségben a főként kurdok lakta kelet- és délkelet-törökországi régiót érintik. További négy önkormányzati vezetőt, köztük három kormánypárti és egy nacionalista ellenzéki elöljárót a július 15-i puccskísérletet követő tisztogatások keretében cseréltek le vasárnap, ők feltehetőleg a Gülen-mozgalomnak nyújtottak segítséget. Ankara az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen török muzulmán hitszónokot és hálózatát teszi felelőssé az erőszakos hatalomátvételi incidensért.

Mehmet Özhaseki török környezetvédelmi és városfejlesztési miniszter vasárnap a döntést indokolva arról beszélt, hogy a kormány megbízottjai az Ankarából érkező pénzt a lakosság valós szolgálatába fogják állítani. A tárcavezető kiemelte: még ha választott képviselő is volt az illető, nem azért szavazták meg, hogy a terrorizmust támogassa. Az infrastrukturális fejlesztéseket hamarosan az emberek maguk is látják - hangoztatta.

A török vezetés szerint a Népek Demokratikus Pártja (HDP) a PKK politikai szárnya és az érintett önkormányzatok járműveiket egyebek mellett lövészárkok, barikádok kialakításához, valamint fegyveres támadások elkövetéséhez bocsátották a terrorszervezet rendelkezésére. A párt tagadja a kapcsolatot és minden további vádat.

Recep Tayyip Erdogan török elnök vasárnap, a hétfőn kezdődő muzulmán áldozati ünnepet megelőző üzenetében arról beszélt, hogy a PKK a puccskísérlet óta fokozta merényleteit, amivel zavart próbál kelteni az augusztus 24-én indított Eufráteszi Pajzs fedőnevű szíriai török hadműveletben. Az államfő hangoztatta: Ankara elsődleges kötelessége, hogy elpusztítsa az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezetet Szíriában és megelőzze a szélsőségesek Törökország-ellenes támadásait. Jelezte: az Eufráteszi Pajzs csak az első lépés volt az erre irányuló törekvésben.

Erdogan korábban arról beszélt, hogy Törökország történelmének legnagyobb szabású harcát vívja a kurd autonómiáért 1984 óta küzdő PKK ellen. Hangsúlyozta, hogy a kurd szeparatizmushoz köthető közalkalmazottak eltávolítása is fontos részét képezi a küzdelemnek. Az államfő egyúttal bejelentette: a Délkelet-Törökországban folytatott katonai beavatkozás mellett a PKK esetében is elkezdik azt a tisztogatási folyamatot, amely a puccskísérlet óta Gülen hálózata ellen zajlik.

A török biztonsági erők és a PKK között két és fél év fegyverszünet után 2015 júliusában újultak ki a harcok Délkelet-Törökországban, a konfliktusban azóta a biztonsági erők legalább 600 tagja és több mint 7000 kurd felkelő vesztette életét.

Törökországban a puccskísérlet után három hónapos rendkívüli állapotot hirdettek, amely során törvény erejű rendeletekkel irányítják az országot.

Egyre többen szólalnak fel

Az önkormányzati vezetők leváltása miatt több délkelet-törökországi helyszínen tiltakozások voltak. A rendőrök könnygázt és vízágyút vetettek be, néhány tüntetőt őrizetbe vettek.

Az Egyesült Államok ankarai nagykövetsége a Twitteren aggodalmát fejezte ki a tisztogatásokról szóló hírek miatt. A képviselet hangsúlyozta: Törökországnak jogában áll megvédenie magát a terrorizmustól, ugyanakkor tiszteletben kell tartania a tisztességes eljáráshoz és a békés tiltakozáshoz való jogot. "Reméljük, hogy a kijelölések átmenetiek és a helyi lakosság hamarosan új képviselőket választhat a török törvényeknek megfelelően" - olvasható az üzenetben.

A török haderő vasárnap közölte: harci gépeik szombaton az IÁ 20 dzsihadistájával végeztek egy észak-szíriai légicsapás során. A vezérkari főnök hivatala arról számolt be, hogy a terrorszervezet három épületét is lerombolták. A támadást két nappal azelőtt hajtották végre, hogy szeptember 12-én naplementétől életbe léphet Szíriában az orosz-amerikai általános fegyvernyugvási megállapodás.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Putyin szerint a Nyugat gyarmattá tette Ukrajnát, majd visszaszólt Merkelnek
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 19:44
Az orosz-ukrán háború 289. napjának összefoglalója.
Makro / Külgazdaság Hogy érezték magukat a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2022 győztesei? A hét videója
Izsó Márton - Csabai Károly | 2022. december 9. 19:31
Rendkívüli izgalmak közepette dőlt el a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2022 őszi évadjának első helye. Az immár ötödik alkalommal, ezúttal technikumok és szakképző iskolák számára meghirdetett, több mint 4 ezer tanulót megmozgató vetélkedőt egy tolna megyei csapat nyerte. A paksi Energetikai Technikum és Kollégium diákjaiból álló ANNOLAZO tagjaival és felkészítő tanárukkal a döntő után közvetlenül beszélgettünk. 
Makro / Külgazdaság Oroszország évek óta nem fizet, miközben legalább 1500 embernek tartoznak
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 18:51
Az orszoknak továbbra is végre kell hajtaniuk az Emberi Jogok Európai Bíróságnak ítéleteit, annak ellenére, hogy kizárták az Európa Tanácsból.
Makro / Külgazdaság A nap képe: Lázár János a makói Mekiben
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 17:21
Egy gyors kávé tejszínnel, öltönyben = kilógott a többi vendég közül. 
Makro / Külgazdaság Magyarország pocsékul áll „üzemanyag-paritásban”
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 16:11
Az EU egészét tekintve átlagbérből negyedik legkevesebb, a minimálbérrel számolva pedig második legkevesebb üzemanyag vásárolható a magyar fizetésekből.
Makro / Külgazdaság Japán felpörgeti a védelmi kiadásokat
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 15:48
A kormány jövőre 7,3 milliárd dollárral többet akar költeni védelmi célokra, mint az idén, és a következő öt évben mindig körülbelül ennyivel növelné a védelmi büdzsét.
Makro / Külgazdaság Putyin mesterterve a téli hadjáratra
Káncz Csaba | 2022. december 9. 15:28
Oroszország továbbra is főként védekező stratégiát folytat Ukrajnában a védelmi vonalak megszilárdításával és az ukrán katonai műveletek költségeinek emelésével. Ukrajna meg akarja indítani a következő ellentámadást, miközben a talaj még fagyos – és az orosz csapatok morálja a mélyponton van. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Keményen odacsapna az EU a háborús bűnök elkövetőinek
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 13:59
Az unió igazságügyi minisztereit tömörítő tanácsa az Oroszország Ukrajna ellen indított háborújával összefüggésben azt javasolta a tagállamoknak, hogy fogadjanak el intézkedéseket a legsúlyosabb nemzetközi bűncselekmények elszámoltathatóságára.
Makro / Külgazdaság Putyin is bevallotta, fájnak a szankciók az országának
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 13:15
Idén és jövőre is GDP-csökkenéssel számol az orosz elnök.
Makro / Külgazdaság Együtt védi digitális pénzünket a jegybank és a nemzetbiztonság
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 11:29
A cél a kiberkockázatok csökkentése az online piactérben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG