1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Mind Oroszországnak, mind Venezuelának érdeke, hogy világosan demonstrálja a Fehér Háznak: elmúltak azok az idők, amikor Washington uralta Latin-Amerikát.
Mind Oroszországnak, mind Venezuelának érdeke, hogy világosan demonstrálja a Fehér Háznak: elmúltak azok az idők, amikor Washington uralta Latin-Amerikát.

Az orosz stratégiai légierő gépeinek venezuelai látogatását az orosz sajtó úgy értékeli, hogy ez arányos válasz a rakétapajzs-elemek kelet-európai telepítésére és arra, hogy az Egyesült Államok kitartóan törekszik Grúzia és Ukrajna bevonására a NATO-ba. A húzás egyben világosan jelzi, hogy Moszkva igyekszik növelni latin-amerikai befolyását.

Az RBK Daily című üzleti lap hétvégi számában rámutatott: Latin-Amerikában Venezuelával az élen kialakult egy katonai-politikai szövetség, amely fel akarja számolni a térségben az Egyesült Államok hegemóniáját. Ebben az összefüggésben logikusnak tűnik a Caracas és Moszkva közötti haditechnikai együttműködés aktivizálása. Mind Oroszországnak, mind Venezuelának érdeke, hogy világosan demonstrálja a Fehér Háznak: elmúltak azok az idők, amikor Washington uralta Latin-Amerikát.

A tömbhöz sorolható Venezuela mellett Kuba, Bolívia, Nicaragua és még több más állam, amelyek mind véget akarnak vetni az amerikai dominanciának. Az Amerikával szembeni ellensúlyt Moszkva jelenthetné a térségben, amely szintén érdekelt a latin-amerikai országokkal való haditechnikai együttműködés elmélyítésében. Nem csupán azért, mert így új piacokat tárna fel az orosz haditechnikának, hanem mert ez egyúttal válasz Amerika barátságtalan politikájára, amellyel Ukrajnát és Grúziát be akarja vonni a NATO-ba, valamint az amerikai rakétapajzs-elemek kelet-európai telepítésére.

Ilyen értelemben a lap szerint jó döntés a Venezuelával való stratégiai szövetség. Caracas ugyanis már régen törekszik a Moszkvával való együttműködés szorosabbra fonására mind katonai, mind gazdasági téren. E politika egyik eleme a novemberben a Karib-tengeren tartandó közös haditengerészeti gyakorlat.

"Moszkva azonban úgy döntött, hogy Latin-Amerikával kapcsolatos szándékainak komolyságát már most demonstrálja: a venezuelai légierő Libertador repülőterén leszállt két Tu-160 típusú orosz hadászati bombázó" - írta a lap, hozzátéve, hogy a gépek nukleáris töltetű, manőverező robotrepülőgépek hordozására alkalmasak, de atomfegyverek nélkül érkeztek. A két gép néhány napig gyakorló repüléseket végez semleges vizek felett, s az RBK Daily tudomása szerint hétfőn érkezik vissza hazai támaszpontjára.

Anatolij Ciganok, a Katonai Prognózisok Központjának vezetője a lapnak kijelentette: elmondható, hogy Oroszország stratégiai szövetséget alakít ki Latin-Amerika országaival, elsősorban Venezuelával, s ez természetes válasz a NATO Oroszország határai felé való bővítésére. A nukleáris fegyverek hordozására alkalmas eszközök jelenléte pedig megmutatja Washingtonnak, milyen választ képes adni Moszkva a rakétapajzs-elemeknek az orosz határok mentén való elhelyezésére.


Gondban az USA


Az Egyesült Államok kormányára új fejfájás tört rá, ezúttal Dél-Amerikában, ahol két baloldali kormányzat is kiutasította az amerikai nagykövetet.

George W. Bush és bolíviai meg venezuelai kollégája, Evo Morales és Hugo Chávez közötti régóta lappang az ideológiai feszültség. Az ellentétek a múlt héten törtek a felszínre a nagykövetek kiutasításával. Az ütésváltás veszélybe sodorja a kábítószer-termelés ellen vívott washingtoni hadjáratot és esetleg még az Egyesült Államok energiaellátását is.

Az amerikai kormányzat azt állítja, hogy dűlőre akar jutni a nyugati félteke növekvő számú baloldali vezetőjével, ám Chávez és Morales ebből semmit nem érzékel. Válaszuk lényege a patinás jelszóban foglalható össze: "Yankee, go home!"

Az amerikai nagykövet, Philip Goldberg szerdai kiutasítását Morales azzal indokolta, hogy a diplomata összeesküvést szőtt Bolívia konzervatív ellenzékével abból a célból, hogy őt megbuktassa. A bolíviai ellenzék hetek óta tüntetéseket szervez az államfő alkotmányreformja ellen. Egyúttal meg akarja torpedózni az elnöknek azt a tervét, hogy a földgázexport bevételeiből nagyobb hányadot juttasson az ország indián őslakosainak. (Morales maga is indián származású, korábban a kokacserjét - a kokain alapanyagát - termesztő parasztok szakszervezetének volt az elnöke.)

Washington alaptalannak nevezte az állítást, Goldberg kiutasítását olyan "súlyos hibának" minősítve, amely komoly kárt okozhat a bolíviai-amerikai kapcsolatoknak. Nem sokkal később a State Department nemkívánatos személynek minősítette Gustavo Guzmánt, Bolívia washingtoni misszióvezetőjét.

Egy nappal később tovább romlott a helyzet, ugyanis Venezuela követte Bolívia példáját. Chávez elnök távozásra szólította fel az amerikai nagykövetet, egyúttal hazarendelve hazája washingtoni nagykövetét. A lobbanékony venezuelai elnök azzal vádolta meg az általa csak "a birodalom"-nak nevezett Egyesült Államok kormányát, hogy (a 2002. évi próbálkozás után) újabb kísérletet tett a megdöntésére. "Elegünk van belőletek, jenkikből!" - harsogta egy, az állami televízióban is közvetített nagygyűlés résztvevői előtt.

A kölcsönös kiutasításokat hasonló lépések követhetik Latin-Amerikában, például Nicaragua részéről. Az ottani államfő, az egykori sandinista forradalmi vezér Daniel Ortega hajlamos szolidaritást vállalni baloldali kollégáival. Ezáltal csapást mérhetne az amerikai külpolitikára, s tovább csökkenthetné Washington befolyását Latin-Amerikában.

Washingtonnak ez aligha hiányzik, hiszen már amúgy is elég gondja van az egyre jobban felbátorodó Moralesszel és Chávezzel, valamint a térség többi problémájával. Jóllehet több milliárd dollárt fektetett be kábítószer-ellenes programokba az Andok országaiban, ennek gyümölcsei eddig meglehetősen szerények. Az egyetlen kivételt talán Kolumbia képezi. Az ottani konzervatív elnök szembeúszik a regionális politikai áramlattal, és támogatja Busht.

Kolumbia és Peru mögött Bolívia a Föld harmadik legnagyobb kokacserje-termesztője, ezért kulcsfontosságú tényező az Egyesült Államok kábítószer-ellenes stratégiája szempontjából. Egyúttal jelentős földgázkinccsel is rendelkezik, ebből a szénhidrogénből tetemes mennyiséget exportál a szomszédos országokba, köztük Brazíliába. Az utóbbi élén szintén baloldali elnök áll, ám Inácio Lula da Silva mérsékeltebb hangot üt meg a Bush-kormánnyal szemben, amikor szóba kerülnek a kettejüket megosztó nézeteltérések.

Venezuela a földrész első számú olajexportőre, az Egyesült Államok olajbehozatala szempontjából a negyedik legfontosabb szállító. Csütörtöki beszédében Chávez elnök azzal fenyegetőzött, hogy leállítja az USA-ba irányuló olajszállítmányokat, amennyiben "agresszió történne Venezuela ellen".

Ez nem a gazdagok éve lesz
Minden spanyol bankó kokós
Új barátság: Chávez és Medvegyev?
Chávez csapelzárással fenyegetőzik

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG