1p
Az MSZP szerint miközben a kormány látszólag igyekszik megfelelni az Európai Bizottság elvárásainak, módosító javaslatával egyes pontokon még szigorítaná is a médiatörvényt
Az MSZP szerint miközben a kormány látszólag igyekszik megfelelni az Európai Bizottság elvárásainak, módosító javaslatával egyes pontokon még szigorítaná is a médiatörvényt. Mandur László országgyűlési képviselő csütörtökön sajtótájékoztatón elmondta, hogy országgyűlési határozati javaslatot nyújtanak be egy új médiaszabályozás kidolgozása érdekében.

A szocialista politikus kifejtette: a kormány módosító indítványa - amely a médiaalkotmány és a médiatörvény egyes, az Európai Bizottság által kifogásolt rendelkezéseit változtatná meg - nem tekinthető valódi megoldásnak, inkább megtévesztés. Példaként hozta, hogy a kabinet bár pontosítaná a regisztrációs szabályokat, egyúttal lehetőséget adna arra, hogy a médiahatóság egymillió forintos bírsággal sújtsa az azokat megszegő médiumokat.

Mandur László arról is szólt, hogy az MSZP határozati javaslatot nyújt be az Országgyűlésnek, kezdeményezve: a parlamenti pártok, a kormány és a szakmai érdekképviseletek részvételével működő eseti bizottság fél év alatt dolgozzon ki egy új, az európai uniós és alkotmányos jogelveknek megfelelő médiaszabályozási javaslatot. Hozzátette: bár a kormány igyekszik mielőbb elfogadtatni javaslatait a parlamenttel, a vitát ez nem zárja le, a szocialisták továbbra sem fogják szó nélkül hagyni a sajtószabadság csorbítását, és véleménye szerint a nemzetközi szervezetek sem.

Az MSZP-s politikus kiemelte, hogy a médiatörvényt csak az uniós joggal való összhang szempontjából vizsgáló Európai Bizottság mellett más nemzetközi szervezetek, így az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet, továbbá a szakmai érdekképviseletek véleményét is figyelembe kellett volna venni a jogszabály módosításakor.

Vele egyetértésben Lendvai Ildikó a sajtótájékoztatón kifejtette: noha a kormány által beterjesztett változtatások az Európai Bizottság aggályait részben orvosolják, a médiatörvény a Magyarországon élők tájékozódási szabadságát továbbra is sérti. Mint mondta: "ezen a területen a kormány kísérletet sem tett a problémák megszüntetésére, a közmédiumok felszabadítására, a médiatestület egyoldalúságának feloldására, a gumiparagrafusok egyértelművé tételére."

A kabinet szerdán benyújtott javaslatát úgy értékelte: "az olyan, mintha csak kifestenék egy súlyos beteg körmeit, ahelyett hogy meggyógyítanák őt." Kifogásolta, hogy a médiahatóság utólag törölhet a nyilvántartásából sajtótermékeket, valamint hogy a módosítás értelmében a kiegyensúlyozott tájékoztatás követelményével kapcsolatos részletszabályokat az arányosságnak és a demokratikus közvélemény biztosításának megfelelően törvényben kell megállapítani. Lendvai Ildikó szerint azonban a magyar médiaszabályozásnak "eddig sem az volt a baja, hogy túl kevés regula van, hanem hogy túl sok, erre most még egyet ígérnek", ami véleménye szerint már a szerkesztői szabadságot veszélyezteti.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Bécs? Budapest? Vagy Bukarest? Érdekes rangsor készült
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 11:12
A világ nagyvárosai éles versenyt vívnak azért, hogy magukhoz vonzzák a kezdő vállalkozásokat, amelyek nagyra nőve országaik gazdaságának jelentős szereplői és nem mellesleg adóalanyai lehetnek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG