5p
Londoni pénzügyi elemzők szerint a Magyar Nemzeti Banknak (MNB) az infláció gyorsulása ellenére is maradt mozgástere a további monetáris enyhítésre.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) felzárkózó piacokkal foglalkozó közgazdászai Budapesten tettek tájékozódó látogatást. Tapasztalataikról összeállított, hétfőn Londonban ismertetett beszámolójukban kiemelték: tárgyalásaik megerősítették azt a várakozásukat, hogy az MNB folytatja a monetáris enyhítési ciklust. A cég változatlan előrejelzése szerint a magyar jegybanki alapkamat az év végére valószínűleg 1,35 százalékig csökken a jelenlegi 1,65 százalékról.



A Bank of America-Merrill Lynch elemzői hangsúlyozzák, hogy jóllehet a teljes kosárra számolt éves összevetésű infláció kilenc hónap után először pozitív volt májusban, a maginfláció két éve stabilan az 1-1,5 százalékos sávban mozog, vagyis hosszú ideje jóval elmarad a 3 százalékos céltól.

A ház szerint ez a folyamat valószínűsíthetően erősítette az MNB aggályait azzal a második körös hatással kapcsolatban, amelyet az alacsony infláció gyakorol az inflációs várakozásra. A cég londoni elemzői ezzel kapcsolatban kiemelik, hogy a magyarországi inflációs várakozás is az MNB 3 százalékos inflációs célszintje alatt rögzült.


Az MNB számításai szerint a háztartások inflációs várakozása 2 százalék környékén mozog. Az Európai Bizottság felmérései azt mutatják, hogy az áremelkedésre és az árcsökkenésre számító fogyasztók arányának egyenlege - bár pozitív - továbbra is mélységi rekordokon jár, az ipar esetében pedig ez a várakozási egyenleg december óta negatív - hangsúlyozzák budapesti tárgyalásaikat összegző beszámolójukban a Bank of America-Merrill Lynch londoni elemzői.

Kiemelték azt is, hogy a magánszektorban a 3,5 százalékos éves ütem körül stabilizálódott béremelkedés és a termelékenység 1,5 százalékos idei első negyedévi emelkedési üteme az egységnyi termékértékre jutó munkaköltség 2 százalék körüli növekedésének felel meg, ami szintén lefelé ható kockázatot jelent az MNB 3 százalékos inflációs céljának teljesülésére.

Mindemellett nyilvánvaló, hogy az alacsony inflációval jellemzett környezet és a magyar gazdaságban ezzel egyidejűleg érvényesülő negatív kibocsátási rés kombinációja sem előnyös a bérek szempontjából - áll a Bank of America-Merrill Lynch elemzőinek hétfői összegzésében.

Ha jönne a meglepő lépés

A ház számításai szerint az MNB monetáris eszköztárának tervezett átalakítása nyomán a következő egy évben várhatóan 500-900 milliárd forintnyi pótlólagos állampapír-kereslet jelenik meg a piacon a hazai bankok részéről. Ez fontos védelmet teremt a magyar gazdaság számára arra az esetre, ha az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve monetáris szigorítási ciklusának hamarosan várható indulása után a külföldi portfolió-befektetők tőkekivonásba kezdenének, és ez a védelem elősegítheti, hogy az MNB ilyen helyzetben is a kamatcsökkentésekre összpontosíthasson inflációkövető mandátumának teljesítése végett - hangsúlyozzák beszámolójukban a Bank of America-Merrill Lynch londoni elemzői.

Hozzátették: a magyar kormány kötelezettségvállalása a bankokkal fenntartott viszony normalizálására, valamint a cég által 2,3-2,4 százalék körül valószínűsített idei és jövő évi GDP-arányos államháztartási hiány alátámasztja a Bank of America-Merrill Lynch azon várakozását, hogy a magyar szuverén adósosztályzatot a hitelminősítők még az idén visszaemelik a befektetési ajánlású kategóriába.

Mások is látják

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői az MNB monetáris eszköztárának tervezett átalakításáról összeállított értékelésükben annak a véleményüknek adtak hangot, hogy az intézkedés javítani fogja az MNB monetáris politikájának transzmissziós mechanizmusát, és várhatóan felgyorsítja a külső adóssághányad csökkenését.

A ház elemzői szerint ebben a környezetben - ha a 2016-ra szóló magyar költségvetés konzervatív alapállású lesz, ha a bankadó a terveknek megfelelően csökken és ha folytatódik a külső adósságállomány csökkenése -, a Fitch Ratings hitelminősítő már a november 20-án esedékes következő felülvizsgálaton visszaemelheti Magyarországot a befektetésre ajánlott kategóriába.

A Fitch a magyar adósbesorolás idei első felülvizsgálatának eredményeként a múlt hónapban felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította a magyar államadós-osztályzatok kilátását az addigi stabilról.

Jöhet a felminősítés

A Morgan Stanley londoni elemzői szerint a másik két nagy nemzetközi hitelminősítő, a Moody's Investors Service és a Standard & Poor's is pozitívra javíthatja az idén a magyar szuverén adósosztályzatokra érvényes kilátást, amely jelenleg mindkét cég listáján stabil.

A Moody's felülvizsgálati menetrendjében Magyarország legközelebb július 10-én kerül sorra, a Standard & Poor's szeptember 14-én vizsgálja a magyar adósosztályzatot. A magyar államadós-besorolás jelenleg mindhárom cég listáján egy fokozattal elmarad a befektetési ajánlású sávtól.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG