<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Hiába került a dollárral és a svájci frankkal szemben is soha nem látott mélységbe a hazai fizetőeszköz árfolyama, s az euróval szemben is megközelítette a történelmi negatív szintjét, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) nem emelte meg az egyhetes betétei kamatát.

Az MNB ma délután 1 óra és fél 2 között 10,75 százalékon fogad be betéteket egy hetes időtartamra a hazai kereskedelmi bankoktól - tette közzé a jegybank a honlapján. Vagyis ugyanannyiért, mint az előző négy alkalommal.

Most jóval gyengébb a forint, mint amikor az MNB kétszer is megemelte az egyhetes betéti kamatát, ezúttal ez mégis elmaradt. Fotó: MTI
Most jóval gyengébb a forint, mint amikor az MNB kétszer is megemelte az egyhetes betéti kamatát, ezúttal ez mégis elmaradt. Fotó: MTI

Pedig a legutóbbi, július 28-ai emelés - amikor az egyhetes betétek kamata 100 bázisponttal ment feljebb - jelentősen megváltoztak a körülmények. Előbb, augusztus 9-én a Központi Statisztikai Hivatal tette közzé, hogy júliusban még a korábbinál is magasabb fokozatba kapcsolt az infláció, hiszen annak 13,7 százalékos éves mértéke 2 százalékponttal haladta meg az egy hónappal korábbi szintet.

Az utóbbi napokban pedig az egy ideig az inflációs adat ellenére is magát jól tartott forint - az euróval szembeni árfolyama például a 392-es szint alá is benézett - az utóbbi napokban szabadesésbe kezdett. Amiben az az újdonság, hogy ezúttal nem az uniós pénzzel szemben gyengült el, hanem a dollárban és a svájci frankban kifejezett értéke került soha nem látott mélységekbe. 

Ennek csak részben az oka, hogy az említett két deviza erősödött az euróval szemben - a zöldhasú például áttörte a paritást is, azaz az 1:1-es átváltási arányt -, vastagon belejátszott az is, hogy nem csökkent a bizonytalanság atekintetben, az Orbán-kormánynak sikerül-e év végéig meggyőznie az Európai Bizottságot (EB) arról, hogy kiérdemli a Helyreállítási Alap - a magyar gazdaság számára túlzás nélkül életmentőnek minősíthető - forrásait. Annak ellenére sem tisztult a kép, hogy a kabinet a hétfő éjféli határidőig elküldte az EB jogállamisági aggályaira vonatkozó kérdésekre adott válaszait.

Bár a forint ma erősödik, az euróért és a dollárért is 409-nél kevesebbet kell fizetni a hazai bankközi devizapiacon, ezek még mindig magas szintek. Igaz, az MNB a 2013 márciusától tartó Matolcsy-érában már számtalanszor hangoztatta, hogy nincs árfolyamcélja, azért amikor a forint nagyot gyengült, akkor az egyhetes betétek kamatát azonnal megemelte, még a jegybanki alapkamatnál is magasabb szintre. Ez az eszköz szolgál ugyanis deklaráltan a rövid távú piaci mozgások kezelésére.

Árfolyamok és grafikonok

Most azonban ezek szerint a jegybank nem lát okot hasonló beavatkozásra. Az azonban már jókora meglepetés lenne, ha ugyanígy tenne jövő kedden, majd két nappal később, csütörtökön is. Augusztus 30-án tartja ugyanis szokásos, havi kamatdöntő ülését a Monetáris Tanács, amelyen a piaci várakozások szerint legalább az egy hónappal korábbi mértékben, azaz 100 bázisponttal megemeli a jegybanki alapkamatot, de elemzők nem zárják ki a 150 bázispontos szigorítást sem. Két nappal később pedig az MNB - a tanács összetételével erős személyi átfedést mutató - igazgatósága már tényleg feljebb srófolhatja az egyhetes betétek kamatát, pontosan ugyanannyival, mint a jegybanki alapkamatot, miután a bankok bankja a nyár elején kilátásba helyezte, hogy az egy ideig külön szinteken volt két mutató - az egyhetes betéti kamat volt magasabb - ezentúl összezárja.

Makro / Külgazdaság Ha egyre olcsóbb a piacon a gáz, miért nem csökkennek a lakossági tarifák?
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 16:18
A vártnál kedvezőbb májusi inflációs adat hátteréről kérdezték az ATV Start műsorában munkatársunkat. Gáspár András lapigazgató arról is beszélt: egy kedvező adat alapján nem várható, hogy az MNB változtatna kamatcsökkentési stratégiáján. Ez persze nagy terhet ró a kamatkiadások növekedésén keresztül a költségvetésre, amelynek finanszírozása uniós pénzek híján egyébként is meglehetősen drága.
Makro / Külgazdaság Hatalmas hitelt kap az ukrán vasúttársaság
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 14:58
Kétszázmillió euró hitelt folyósít az ukrán vasúttársaságnak (UZ) az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) Ukrajna és az Európai Unió vasúti szállítási összeköttetéseinek fejlesztésére.
Makro / Külgazdaság 11 ukrán hadifoglyot küldött Moszkva Magyarországra
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 14:32
Ezt a miniszterelnök-helyettes, Semjén Zsolt erősítette meg.
Makro / Külgazdaság Rossz hír jött az olasz iparról
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 14:16
Áprilisban a várt növekedés helyett csökkent az ipari termelés Olaszországban az előző hónaphoz képest - derült ki az olasz statisztikai hivatal, az Istat pénteken közzétett adataiból.
Makro / Külgazdaság Megvan, mikor lesz Szlovákia nagy napja
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 13:58
Szeptember 30-ra tűzte ki Szlovákiában az előrehozott parlamenti választások időpontját Boris Kollár, a törvényhozás elnöke pénteken, s ezzel kezdetét vette a hivatalos kampányidőszak.
Makro / Külgazdaság A magyar bankrendszerről áradozott Varga Mihály
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 13:36
A magyarországi pénzintézetek a háborús időkben is megőrizték stabilitásukat, több területen az uniós átlag felett teljesítenek - jelentette ki a Pénzügyminisztérium közleménye szerint Varga Mihály miután hivatalában fogadta a KBC bankcsoport vezetőségét.
Makro / Külgazdaság Már Orbán Viktor egyik példaképe is engedményt tesz a Nyugatnak, hogy megfékezze az inflációt
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 13:11
Elkerülhetetlen a visszatérés a racionális, és kiszámítható gazdaságpolitika irányába, mondta az új török jegybankelnök, aki amerikai tapasztalatokkal érkezik, ráadásul nő.
Makro / Külgazdaság Elfogott telefonbeszélgetés is mutat az orosz bűnösség és hozzá nem értés felé a gátrobbantás ügyében
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 10:49
Az ukrán titkosszolgálat osztott meg egy lehallgatott beszélgetést.
Makro / Külgazdaság Soha még ilyen drága rubint nem látott a világ
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 10:19
Majdnem 12 milliárd forintnak megfelelő dollárt fizetett az árverés győztese.
Makro / Külgazdaság Miről tárgyal ma Orbán Viktor Türkmenisztánban?
Káncz Csaba | 2023. június 9. 09:47
A tavalyi év végén Törökország, Türkmenisztán és Azerbajdzsán egy csúcstalálkozón megállapodott abban, hogy együttműködnek a türkmenisztáni gáz európai ellátásához szükséges infrastruktúra fejlesztésében. Izrael és az USA biztonságpolitikai érdeklődését is fölkeltette az ország, amelynek fővárosa csupán 17 kilométerre fekszik az iráni határtól. Káncz Csaba jegyzete  
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG