Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Egyszerűen nincs kellő erő a magyar rendőrségben, hogy a nyugati határszéleket is őrizze - év eleje óta mindössze 3032 fő tiltott határátlépést megkisérlő menekültet fogtak el a magyar szervek az osztrák határszakaszon.

A múlt heti M1-esen történt menekült-tragédia, valamint a tegnapi nap kaotikus történései - az osztrákok által elrendelt szigorított közúti ellenőrzés, valamint a Németország felé indított menekült-különvonatok - kérdése még inkább előtérbe helyezi azt a kérdést, hogy – azon túl, hogy védjük a schengeni övezet külső határait -, vajon hogyan működik a belső uniós országhatár védelme – merthogy tiltott határátlépést nem csak az követ el, aki jogosulatlanul Magyarország területére lép, hanem az is, aki elhagyja az országot.

Az igazságügyi tárcánál érdeklődtünk arról, hogy vajon a mostani migráns-hullám kapcsán, vajon mekkora az a menekült-létszám, akiket a nyugati határokon fogtak el. Kérdéseinkre az Országos Rendőr-Főkapitányságról (ORFK) érkezett válasz.

 

 

Eszerint az osztrák határterületen 2015. január 1. és augusztus 27. között a rendőrök 3032 főt fogtak el tiltott határátlépés miatt. (Ebben tehát benne vannak az év eleji koszovói-menekülthullám tagjai is.) A szám annak fényében döbbenetesen kevés, ha azt tudjuk, hogy a becslések szerint az év eleje óta folyamatosan jönnek a menekültek Magyarországra, augusztus elején már 110 ezer felett volt a menedékkérők száma hazánkban, s csak a múlt hét végén, péntektől-vasárnapig 8792 határsértőt fogott el a rendőrség a déli határainkon.

A számot az sem szépíti teljesen, hogy az ORFK közlése szerint a határterületeken kívül, mélységi ellenőrzések keretében Ausztria irányába tartó vonatokon, vasútállomásokon, gépjárművekben (Ausztriába szóló menetjeggyel vagy bizonyítható osztrák úti céllal) 2015. január 1. és augusztus 27. között további 8453 fő került elfogásra. (Ezek zöme vélhetően a vasúti kocsikból leszállított menekültek voltak.)

A zöldhatár eszerint itt tényleg zöld határként viselkedik, hiszen arról senki nem nyilatkozott hivatalosan, hogy több százezer migráns továbbra is az országban tartózkodik. Azt, hogy Ausztria felé szabadon távozott a többség az is erősíti, hogy a magyar kormányzat igazi aggodalma az, hogy a dublini egyezmény okán az uniós országok (Ausztria, Németország) elvben megtehetik, hogy a területükön elfogott migránsokat abba az országba küldik vissza, ahol először az Unió területére léptek. A becslések szerint ezen a jogcímen bőven 200 ezer felett lehetne azon migránsok száma, akiket Magyarországra kellene visszaküldeni. Az más kérdés, hogy az érintettek zöme nem Magyarországon, hanem Görögországban lépett először az EU-területére, ám Hellász elé meglehetősen macerás balkáni társasutazás keretében lehetne a menekülteket visszaküldeni – bár az is furcsa, hogy ezt eleddig egyetlen magyar illetékes sem kezdte el hangoztatni.

Mindenesetre a számok azt mutatják, hogy a magyar hatóságok erejét szinte teljesen leköti a déli határszakasz védelme, érdemi határőrizetre ezek szerint legfeljebb a határátkelőhelyek szúrópróba-ellenőrzésein és a vasútállomásokon lehet számítani. A szárazföldi átkelés ugyanakkor úgy fest, lényegében akadálytalan.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Amerikai beutazási tilalom: Trump feloldotta volna, Biden fenntartja
MTI | 2021. január 19. 09:58
Január 26-tól ismét érkezhettek volna utasok Európából és Brazíliából is az USA-ba a leköszönő elnök tervei szerint. Utóda szerint viszont elhamarkodott lenne az enyhítés.
Makro / Külgazdaság Tovább drágult Hernádi Zsolt MOL-vezér milliárdokból épülő luxusszállodája
Vég Márton | 2021. január 18. 15:01
Közel egymilliárd forinttal drágább lett és több hónapot csúszik a Hernádi Zsolt MOL-vezér érdekeltségébe tartozó esztergomi luxusszálloda, amit Garancsi István cége épít, az alatta lévő mélygarázst pedig megvette az állam.
Makro / Külgazdaság Már nem jó akármilyen maszk – újabb szigorítás jöhet a németeknél
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 18. 14:47
Tovább szigoríthatják a járványügyi korlátozásokat Németországban a Covid-járvány tartósan gyors terjedése miatt.
Makro / Külgazdaság Összeállt a főosztály, amely a hálapénzt ellenőrzi
Privátbankár.hu | 2021. január 18. 13:46
Az Egészségügyi Szolgáltatók Védelmi Főosztályának feladata lesz a hálapénz ellenőrzése. A Nemzeti Védelmi Szolgálaton belül ez a főosztály ellenőrzi majd az egészségügyi dolgozókat, hogy megszegik-e az elfogadásának tiltásáról szóló kormányrendeletet.
Makro / Külgazdaság Müller Cecília megpróbálta eloszlatni a kínai vakcina körüli kételyeket
Privátbankár.hu | 2021. január 18. 12:53
A kedvező statisztikák ellenére sem lát okot a lazításra az országos tisztifőorvos - derült ki a hétfői tájékoztatón. Müller Cecília igyekezett eloszlatni a kételyeket a kínai vakcina kapcsán, aminek gyártását a helyszínen felügyelik a magyar szakemberek.
Makro / Külgazdaság Újra az amerikai külügy csúcsain az ukrán polgárháború kirobbantója
Káncz Csaba | 2021. január 18. 11:21
Az amerikai konzervatívok kétségbeesetten tapasztalják, hogy „az ukrán puccs és polgárháború kirobbantója”, Victoria Nuland a külügyminisztérium harmadik embere lesz. A magyar kormány semmi jóra nem számíthat. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság "Az orosz vakcinára látok esélyt, a kínaiból nem kér az unió" - mondja az EP-képviselő
Privátbankár.hu | 2021. január 18. 10:32
Interjút adott Peter Liese német képviselő, az Európai Néppárt EP képviselőcsoportjának egészségügyi kérdésekben illetékes szóvivője, amiben kifejti, hogy Európának nincs szüksége a kínai vakcinára, ám az orosz oltóanyagból még lehet komoly termék. 
Makro / Külgazdaság Fontos határ fölé drágul a gázolaj szerdán
Privátbankár.hu | 2021. január 18. 10:10
Január 20-ától a benzin literje átlagban bruttó 3, míg a gázoaljé 2 forinttal kerül többe.
Makro / Külgazdaság Szigorúbb intézkedéseket vezet be Szlovákia
MTI | 2021. január 18. 07:16
Szlovákiában újabb országos tesztelés kezdődik, egyúttal az eddigieknél szigorúbb korlátozásokat vezetnek be a koronavírus-járvány megfékezése érdekében - jelentette be vasárnap esti sajtóértekezletén Igor Matovic miniszterelnök.
Makro / Külgazdaság Negatív teszt, karanténkötelezettség: ezek nélkül nem lehet az Egyesült Királyságba utazni
MTI | 2021. január 18. 07:01
A brit kormány hétfőtől átmenetileg minden országból megszüntette a karanténkötelezettségtől mentes beutazás lehetőségét az Egyesült Királyságba. Ezzel egy időben érvénybe lépett az a rendelkezés is, amelynek értelmében csak negatív koronavírus-teszt felmutatásával lehet belépni az országba.
hírlevél