1p
Januárban 0,5 százalékkal mérséklődött az ipari termelés az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A termelés kismértékű csökkenéséhez elsősorban a járműgyártás kibocsátásának visszaesése, valamint a tavalyinál enyhébb január miatti kisebb fűtésigény járult hozzá. A járműgyártás termelése 2008 októbere óta először nem haladta meg az előző év azonos hónapjának szintjét.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index – a decemberi 7,3 százalékos csökkenést követően – az előző hónaphoz képest januárban 2,1 százalékkal nőtt. Az előző év januárjához viszonyított, munkanaphatástól megtisztított index 2,7 százalékkal alacsonyabb volt. A Mercedes kecskeméti üzemének termelésbe állása várhatóan március végétől növelni tudja majd az ipari termelést, a kérdés csak az, hogy milyen mértékben adhat lendületet a termelésnek.

A belföldi eladások 0,8 százalékkal csökkentek

Az ipari export 2012 első hónapjában 0,8 százalékkal emelkedett 2011 azonos időszakához viszonyítva. Az exportértékesítés felét a feldolgozóipar két alága adta. Januárban a feldolgozóipar exportjának több mint egynegyedét képviselő járműgyártás kivitele 4,3 százalékkal bővült. Ezzel szemben a másik hasonló súlyú alág, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának exportvolumene 15,9 százalékkal visszaesett. Az ipar belföldi értékesítése januárban 1,2 százalékkal mérséklődött 2011 azonos hónapjához viszonyítva. A feldolgozóipar belföldi eladásai januárban 0,8 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól.

Az ipar nemzetgazdasági ágai közül 2012 januárjában az előző év azonos hónapjához képest a feldolgozóipar termelése gyakorlatilag stagnált, a csekély súlyú bányászaté 20,8 százalékkal nőtt. Az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 7,4 százalékkal csökkent, főként az előző évinél enyhébb időjárás hatására.

A járműgyártás termelése 2008 óta először csökkent havi összehasonlításban

Januárban a feldolgozóipar tizenhárom alága közül nyolcban regisztráltak termelésbővülést. A jelentősebb súlyú alágakból a feldolgozóipari termelés közel egyötödét képviselő járműgyártás termelése 2008 októbere óta először nem haladta meg az előző év azonos hónapjának szintjét. A kismértékű visszaesés (1,1%) elsősorban az iparág januári termelésleállásával függ össze. A másik hasonló súlyú alág, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása az alágak közül a legnagyobb mértékben, 17,8 százalékkal csökkent, nagyrészt a híradás-technikai berendezések és az elektronikus fogyasztási cikkek iránti exportkereslet visszaesése miatt.

A harmadik legnagyobb alág, a feldolgozóipari termelés több mint egytizedét kitevő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása számottevően, 13,2 százalékkal emelkedett, ehhez a hús- és baromfihús-feldolgozás és -tartósítás szakágazatok kiemelkedő teljesítménye is hozzájárult. Jelentős volumenbővülést regisztráltunk még a közepes súlyú gép, gépi berendezés gyártása (16,5%), valamint a gumi-, műanyag és nem fém ásványi termék gyártásában (14,1%) is, ahol mind a hazai és mind a külpiaci eladások kedvezően alakultak.

Az új rendelések is csökkentek

2012 januárjában a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése kismértékben, 0,6 százalékkal csökkent 2011 azonos hónapjához viszonyítva. Az új exportrendelések 0,5, az új belföldi rendelések 1,1 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól Az összes rendelésállomány 14,5 százalékkal emelkedett tavaly januárhoz képest.

2012 első hónapjában az egy alkalmazásban állóra jutó ipari termelés 0,7 százalékos bővülése a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében – a 2011. januári 5,2 százalékos létszámnövekedés után – 1,2 százalékos létszámcsökkenés mellett következett be. Idén januárban Magyarország területi egységei közül az ipari termelés három régióban – Dél-Alföldön (9,9%), Nyugat-Dunántúlon (3,8%), valamint Észak-Alföldön (0,9%) – nőtt az előző év azonos időszakához képest. A többi régióban 0,1 és 4,4 százalék közötti volumencsökkenést regisztráltunk.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG