1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Miért annyira fontos az eurózóna Németországnak? Mikor unják meg, hogy finanszírozzák a bajban lévőket?
Németország a makroadatok alapján nagy profitra tett szert az euróövezet létrejöttével, exportjának növekedése és a vállalatainak eredményessége a duplájára nőtt. Az euróövezet kudarca azonban nagy bajba sodorná a német exportot, ami a gazdaság vesztét okozná.

Mit adott az EU Németországnak

Németország teljes exportja 1990-től 1997-re 30,5 százalékkal nőtt a német statisztikai hivatal szerint. Utána, 2000 és 2007 között a német kivitel 62 százalékkal 965 milliárd euróra gyarapodott. Vagyis az export növekedésének üteme kétszeresére gyorsult ahhoz képest, amit az utolsó euróövezet nélküli évtizedben produkált. A behozatal növekedése mindkét korszakban elmaradt az exportétól, de a német külkereskedelem többlete 1990 és 1997 között csak 8,5 százalékkal nőtt, ám 2007-ben a 195,4 milliárd eurós többlet már több mint a háromszorosa volt a 2000-esnek.

A Németország és a világ közti kereskedelem ilyen alakulásának sok oka van, de az euróövezet létével való összefüggés szembeötlő. A döntő mozzanatnak azonban mégis az tűnik, hogy a német export a felvevőpiacok számára olcsóbbá vált, miközben azok termékeinek német piacra juttatása megdrágult, vagyis megnehezült.


Forrás: Eurostat/Privátbankár

Abban az esetben ugyanis ha nem lenne euró, akkor a német márka bizonyára drágább lenne más valutákhoz képest, mint a gyengébb euróövezeti tagok teljesítményével terhelt euró.  A német márka sokkal drágább lenne, mint a drachma vagy az escudo, de ehelyett ma a német, a görög és a portugál valuta egy és ugyanaz: az euró. Más szóval: az euróövezet olcsóbbá teszi a német exportot általában a külvilágba és duplán olcsóbbá a "periféria" országaiba, és drágábbá teszi a "periféria" exportját az ellenkező irányba.

Ugyanezért a német cégek meglévő külföldi működőtőke-beruházásai 1990-ben a német GDP 8,9 százalékával voltak egyenértékűek, az elmúlt évtized második felére viszont meghaladták a 35 százalékát. Ezenközben a világátlag 9 százalékról csak 26 százalékra nőtt. A német külföldi beruházások 1990 és 2000 között 360 milliárd euróval, 2000 és 2009 között viszont már majdnem 500 milliárd euróval nőttek, elérve a 985 milliárd eurót a Bundesbank adatai szerint. Így Németország munkahelyeket is exportálhat, amelyeknek a költsége kisebb a hazaiakénál.

Az eredmény: a német vállalatok összes adózott eredménye 1997 és 2007 között több mint a kétszeresére nőtt, aránya a nemzeti jövedelemhez képest 27 százalékról 34 százalékra nőtt. A frankfurti értéktőzsde összesítése szerint a fő mutatóban, a DAX-30-ban lévő cégek 2001-ben 11,6 milliárd euró, 2007-ben 28,1 milliárd euró osztalékot fizettek ki, ez 2009-ben 20 milliárdra csökkent, de idén várhatóan ismét eléri a 2007-es szintet. A német cégek összes profitja 1997-ben a forgalom 3,5 százalékát, a mérlegfőösszeg 7,2 százalékát érte el, 2007-re az arány 5,1 százalékra, illetve 9 százalékra javult.

Németországnak is szüksége van az unióra

A majdnem 82 millió lakosú Németországban évente 300 ezerrel kevesebb gyerek születik, mint amennyi a népesség stabilitásához kellene. Németország öregszik: a tőke hosszú távon nem számíthat a hazai piacra. Ezért a német gazdaság minden tétjét az exportra tette. Ehhez viszont erős versenyképesség kell.

A német áruk minősége méltán tekintélyes világszerte, azonban egyebek közt éppen a népesség szerkezetének változása, a fiatal szakemberek növekvő hiánya miatt a német export nem a legfejlettebb technológiákból, hanem az úgynevezett közepesen fejlett technológiájú cikkekből igazán erős, vagyis azokból, amelyek piacán mind nagyobb a felzárkózó gazdaságú országok versenye. A német gazdaság a versenyelőnyt tehát költségcsökkentéssel tarthatja meg, amelynek egyik pillére az euró árfolyama, a másik a hazai munkaköltség.


Forrás: Eurostat/Privátbankár

Németországban az egy főre jutó átlagos kereset vásárlóértéke tavaly közel 5 százalékkal kisebb volt, mint 2000-ben. Ez nem a válság következménye: 2001 óta már majdnem minden évben csökkent a reálkereset évi 0,2-1,7 százalék közötti ütemben. Az osztozkodás megváltozott a tőke és a munka között a munka kárára: a német nemzeti jövedelemhez képest a nominális bérek aránya 2000-ben 72,9 százalék volt, tavaly 67,6 százalék a német szakszervezetek kutatóintézete szerint.

Ehhez járul az elkölthető, azaz nettó jövedelem relatív csökkenése elsősorban a kisebb jövedelműeknél az adó- és járulékreformok miatt, továbbá - következésképp - az állami jóléti gondoskodás korlátozása miatt, plusz az infláció. A lakosság legszegényebb 10 százalékának jövedelme 1992 óta 12 százalékkal csökkent, a leggazdagabb 10 százalék jövedelme 31 százalékkal nőtt, a középosztály aránya 2000 óta a lakosság 54 százalékára csökkent 62 százalékról. Többet kell dolgozni kevesebb pénzért: a hazai lakossági fogyasztás egy évtizede gyakorlatilag stagnál, hogy az export szárnyalhasson. Így azonban, ha az export bajba kerülne az euróövezet kudarca miatt, akkor a német gazdaság menthetetlenné válhatna.

 

 


MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Komoly mellékhatása van az eltévedt orosz rakétáknak
Privátbankár.hu | 2024. április 28. 16:42
Kerülik a turisták, különösen a külföldi látogatók a Duna deltájában lévő településeket, amelyek környékén korábban eltévedt orosz rakéták csapódtak be.
Makro / Külgazdaság Világmárkákra tenyereltek rá az oroszok
Privátbankár.hu | 2024. április 28. 12:12
Az Ariston, valamint Bosch márkájú gépeket forgalmazó cégek oroszországi leányvállalatai kerülnek a Gazprom fennhatósága alá. 
Makro / Külgazdaság Mindenki villanyautózni fog?
Privátbankár.hu | 2024. április 28. 11:26
Az elektromos autók a vártnál lassabban, de egyre nagyobb szerelet kérnek maguknak. Persze van egy csomó kihívás, elég csak a magas árra és a finanszírozásra, az áramkutak hiányára, a hatótáv-félelmekre gondolni. Egyebek mellett ezek a kérdések lesznek terítéken a Privátbankár, az Mfor és a piac és Profit kiadója, a Klasszis Lapcsoport által szervezett hiánypótló,  "E" mint energia című május 16-án sorra kerülő konferencia villanyautó-szekciójában. 
Makro / Külgazdaság Széteshet Oroszország, ha elveszti a háborút? Kína visszavenné Mandzsúria egy részét?
Privátbankár.hu | 2024. április 28. 06:58
Az amerikai szakértők azt találgatják, hogy az Ukrajna elleni háborúban lerongyolódó Oroszországot, amely 11 időzónán nyúlik keresztül, egyben lehet-e tartani.
Makro / Külgazdaság Mégis lehet tűzszünet a Közel-Keleten?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 14:12
A Hamász megfontolja az izraeli ajánlatot.
Makro / Külgazdaság Tényleg megoldották Orbán Viktorék az üzemanyagkérdést?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 10:01
Laptársunk, az Mfor Üzemanyagár-figyelő legfrissebb cikke a kormány heti döntését is górcső alá vette.
Makro / Külgazdaság Még a 2,5 százalékot sem fogja elérni az idei bővülés?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 06:42
Az S&P megerősítette hazánk forintban és devizában fennálló államadósságát, és érvényben hagyta annak stabil kilátását is, azaz sem további fel-, sem pedig leminősítésre nem kell számítani. A hitelminősítő az idei választásokat követően „konszolidációs programra” számít a kormánytól, és 2024-re – a kabinet várakozásainál alacsonyabb – mindössze 2,2 százalékos növekedésre számít.
Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG