1p
Továbbra is kedvezőek a közép- és kelet-európai régió kilátásai. Rövid távon még nőhet a volatilitás, a befektetők ugyanis nagyon érzékenyen reagálnak a makrogazdasági adatokra – derül ki a Pioneer Investments osztrák cégének elemzéséből.

Magyarország végképp kikerült az IMF-megállapodás kényszeréből, de a forint akár egész évben gyengébben teljesíthet a régiós devizáknál, ha a kormány és a jegybank a növekedésnek rendeli alá politikáját.

Továbbra is kedvezőek a közép- és kelet-európai térség kilátásai. Különösen Oroszországban és Törökországban lehet erős részvénypiaci rallyra számítani, mert ott a legjobbak a növekedés esélyei (3,6, illetve 3,4 százalék 2013 egészére). A térségből Lengyelország és Bulgária várható növekedése megközelíti a 2 százalékot, a többi országé azonban egy százalék alatt marad, vagy alig haladja meg ezt az értéket. Az osztrák elemzők szerint azonban negatív növekedési kilátásokkal sehol sem kell számolni, és ez a konszolidáció, illetve a pénzpiacok bőséges likviditása miatt vonzó lehet a magasabb hozamot kereső befektetők számára.

Magyarország jól teljesített a forint kötvények terén

A régió egészét tekintve ugyanakkor rövid távon még nőhet a volatilitás, amit jól mutatott a piacok januári megingása is. Ennek hátterében az áll, hogy a befektetők tavaly a pénzcsapok megnyílása miatt magasabb hozamokat keresve öntötték a pénzt a feltörekvő piacokra, az év hátralevő részében viszont feltehetőleg egyre jobban megválogatják befektetési célpontjaikat aszerint, hogy a laza monetáris politika eredményei mikor jelennek meg a makrogazdasági mutatók, elsősorban a GDP növekedésében. Éppen ezért a makrogazdasági adatok mostanában jelentős részvényárfolyam- és hozamingadozásokat képesek kiváltani – állítják a Pioneer Investments bécsi elemzői.

A januári korrekció után a február már barátságosabbnak mutatkozott a közép- és kelet-európai kötvénypiacokon. Leginkább a helyi fizetőeszközben kibocsátott kötvények tudtak jól érvényesülni, ezen belül Magyarország, Oroszország és Törökország nyújtotta a legjobb teljesítményt (EUR-ban számolva). Oroszország és Törökország esetében ez leginkább az euróval szembeni erős árfolyamra volt visszavezethető. Az EUR-ban és USD-ban jegyzett kötvényeknél ezzel szemben már nőtt a kockázati felár, és enyhe árfolyamveszteség lépett fel, a „kemény devizás” alapokba irányuló pénzbeáramlás ugyanis visszaesett.

Nincs inflációs nyomás, erősödnek a kötvénypiacok

Mindemellett figyelemre méltó volt az új kötvénykibocsátások kedvező fogadtatása. Magyarország például két év szünet után jelent meg újból a dollárkötvénypiacon, amikor jelentős túljegyzés mellett 3,25 milliárd dollár forrásbevonást hajtott végre. Ezzel az IMF-finanszírozás témája Magyarországon végleg lekerülhet a napirendről – állítják az ausztriai elemzők. Szerintük Magyarországon 2013-ban minimális (0,2 százalékos) gazdasági növekedés várható, a kormányzatnak pedig várhatóan sikerül az államháztartás hiányát a GDP 3 százaléka alatt tartani.

Egyetért osztrák kollégáival Forián Szabó Gergely, a Pioneer Investments magyarországi befektetési igazgatója abban, hogy a régió kötvénypiacai továbbra is erősödni fognak, hiszen egyelőre nem látszik inflációs nyomás, így a világ nagyobb részéhez hasonlóan ebben a térségben is a növekedés élénkítése lesz a prioritás. A helyi kamatok ezért alacsonyak maradhatnak, illetve egyes országokban – például Magyarországon – tovább csökkenhetnek, ami elsősorban a nemzeti devizában kibocsátott kötvényeknek lehet kedvező.

Begyűrűzik a devizaháború

Az év további részében érdekes jelenség lehet a globális devizaháború begyűrűzése a közép- és kelet-európai régióba: a világ fejlett nagyhatalmaihoz hasonlóan ebben a térségben is lesznek olyan országok, amelyek saját devizájuk gyengítéséből próbálnak gazdasági előnyt kovácsolni. Magyarországon ez a politika ugyanakkor még rövid távon sem működőképes, hiszen a még mindig nagyon magas devizaadósság miatt a jelenleginél érdemben gyengébb forintárfolyam inkább rombolná, mintsem javítaná az amúgy is nagyon szerény növekedési kilátásokat – figyelmeztet Forián Szabó Gergely.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Nagyon nyomnak az oroszok Avgyijivkánál, újabb irányokból támadják a várost
Privátbankár.hu | 2023. december 4. 19:52
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Váratlanul a Közel-Keletre utazik Putyin
Privátbankár.hu | 2023. december 4. 19:07
Az  orosz elnök az Egyesült Arab Emirátusokba és Szaúd-Arábiába látogat el ezen a héten.
Makro / Külgazdaság Különleges hadgyakorlat kezdődött a Balti-tengeren
Privátbankár.hu | 2023. december 4. 18:48
Brit, finn és észt haditengerészeti egységek, valamint a finn határőrség a Balti-tenger vízfelszín alatti infrastruktúrájának védelmét gyakorolták hétfőn közösen - közölte a finn védelmi minisztérium.
Makro / Külgazdaság Továbbra sem mond le Lengyelországról Szijjártó Péter
Privátbankár.hu | 2023. december 4. 17:44
A magyar-lengyel testvériség fenntartása ezentúl is központi eleme lesz a külpolitikai stratégiának, még ha bizonyos kérdésekben a felek eltérő állásponton is vannak - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten.
Makro / Külgazdaság Ez az ország még Magyarországot is simán lekörözi inflációban
Privátbankár.hu | 2023. december 4. 16:51
Törökországban gyorsult az éves infláció novemberben.
Makro / Külgazdaság Meghallja az Orbán-kormány? Sokkoló üzenetet küldött az Unicef Gázából
Wéber Balázs | 2023. december 4. 16:01
Az ENSZ Gyermekalapjának (Unicef) szóvivője, James Elder a Gázai övezet déli részén fekvő városból, Khan Younisból tudósít a folyamatos izraeli bombázások pusztító hatásairól.
Makro / Külgazdaság A költségvetési szigor a köztévére nem vonatkozik: 140 milliárd forintból kellene nézett műsort készíteni
Vég Márton | 2023. december 4. 15:01
Már jelenleg is annyi pénzből gazdálkodhat a közmédia, hogy alig bírja elkölteni. De jövőre tovább hízik a büdzsé. Mire megy el a pénz, ha közben alig nézik a csatornákat? A magyar válogatott sikerének pedig gazdasági haszna is lehet. Ezekről a témákról beszélt újságírónk, Vég Márton a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság Bemondta a brit hírszerzés: ennyi orosz katona halt meg Ukrajnában
Privátbankár.hu | 2023. december 4. 14:46
Valószínűleg elérte a 70 ezret az ukrajnai hadszíntéren elesett orosz katonák száma a háború tavaly februári kezdete óta - áll a brit katonai hírszerzés hétfőn ismertetett helyzetértékelésében.
Makro / Külgazdaság Elidegenedésről beszélt Magyarország berlini nagykövete a magyar-német évfordulón
Privátbankár.hu | 2023. december 4. 13:44
Györkös Péter a magyar-német diplomáciai kapcsolatok felvételének 50. évfordulója alkalmából rendezett konferencián szólalt fel hétfőn Budapesten.
Makro / Külgazdaság Egyre kiterjedtebbek a harcok a Közel-Keleten
Privátbankár.hu | 2023. december 4. 12:25
Az izraeli hadsereg az egész Gázai övezetet támadja.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG