<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Négy konkrét javaslatot ismertetett az európai stabilitási paktum felülvizsgálatára Francois Hollande, a francia elnökválasztás esélyesének számító szocialista jelölt. Ezek fő vonulata a gazdaság élénkítése, a beruházási lehetőségek növelése, ám élesen szemben áll az eddigi, leginkább az eddig kormányzó „Merkozy”-párossal fémjelezhető politikával.

"A (május 6-i második) forduló másnapján, ha mandátumot kapok, memorandumot fogok intézni az (uniós) államfőkhöz a paktum újratárgyalásáról" - erősítette meg sajtótájékoztatóján Hollande. Ennek négy fő pontja eurókötvények létrehozása infrastrukturális ipari projektek finanszírozásához, az Európai Beruházási Bank finanszírozási lehetőségeinek felszabadítása, pénzügyi tranzakciós adó bevezetése, valamint az európai strukturális alapok fel nem használt maradványainak mozgósítása különböző projektekhez.

Felül kell vizsgálni a paktumot

A szocialista jelölt üdvözölte Mario Draghinak, az Európai Központi Bank (EKB) elnökének (jobbra a képen) brüsszeli nyilatkozatát, aki "maga is azt mondta, hogy a pénzügyi paktumot ki kellene egészíteni növekedési paktummal" – írja az MTI. Hollande szerint több európai vezető is elfogadta, hogy az általa javasolt elképzelés végleges formájában hatékonyabb eszköz lehet az adósság- és a deficitcsökkentés céljának eléréshez is. Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök, az eurózóna vezetője is "a növekedési stratégiáért" emelt szót az európai gazdaság beindítása érdekében.

"A dolgok jól haladnak előre... az ötletek teret nyernek, és ebben kétségtelenül nagy szerepe van a franciák szavazatának" - vélte a szocialista jelölt. Hollande már az első forduló előtt bejelentette, hogy megválasztása esetén felülvizsgálná a költségvetési fegyelemről uniós szinten márciusban elfogadott pénzügyi paktumot, amelyet a francia parlament még nem ratifikált. Egy tv-interjúban a baloldali politikus azt mondta, hogy megválasztása után első útja Berlinbe fog vezetni "egy új Európa" építése érdekében.

Véget vetünk a megszorító politikának

Angela Merkel

"A korlátlan konkurenciának, szabad kereskedelemnek véget vetünk, vége lesz a megszorító politikának is. A költségvetési szigor és az állami kiadások rendezése mellett vagyok. Költségvetési szigor igen, életfogytig tartó megszorítás nem" - fogalmazott Hollande. Erről azonban még Angla Merkel német kancellárt is meg kell majd győznie, akivel "határozott, de baráti tárgyalásokra" számít a francia politikus.  Az elnökválasztás vasárnapi első fordulóját Hollande nyerte meg a szavazatok 28,6 százalékával, a jelenlegi államfő, a konzervatív Nicolas Sarkozy előtt, akire a választók 27 százaléka szavazott. Egy kedden nyilvánosságra hozott felmérés a szocialista jelöltnek biztos (54 százalékos szavazati arányú) győzelmet jelez előre a május 6-i második fordulóban, Sarkozy a szavazatok 46 százalékára számíthat.

A konzervatív államfő a kampány kezdete óta túlságosan költségesnek és osztogatónak tartja riválisa programját, amely szerinte spekulációs hullámot indíthat el a pénzpiacokon. A gazdasági kérdések feltehetően egyik legfőbb témái lesznek a két elnökjelölt hagyományos tv-vitájának, amelyet május 2-án este a France 2 közszolgálati és a TF1 kereskedelmi televízió élőben közvetít - jelentették be szerdán.

Már Merkel is korrigálta kissé önmagát

A Bloomberg csütörtök reggeli vezércikke szerint Mario Draghi, az EKB (Európai Központi Bank) elnöke nagy váltást jelzett előre említett szerda esti nyilatkozatában, amelyet nagyon hamar Angela Merkel német kancellár is helyeselt. Legalábbis árnyalta korábbi nézeteit, amelyek a megszorításokra épültek, és azt mondta, pusztán csak megszorításokkal nem lehet kikerülni a krízisből. Európának ebben a formában van szüksége strukturális reformokra, ahogy Mario Draghi mondta – jegyezte meg a német kancellár Berlinben egy kereszténydemokrata rendezvényen.

Draghi egyébként beszédében felszólította az európai politikai vezetőket arra, hogy a németek vezetésével márciusban aláírt fiskális paktumnak megfelelően szélesítsék ki a válságra válaszként adott intézkedéseiket, az adósságok csökkentése érdekében. Ám hozzátette azt is, „ami most leginkább az eszemben van, az az, hogy egy növekedési paktumra is szükség lenne”. (“What is most present in my mind now is to have a growth compact.”)

Mantra lehet a fiskális fegyelem és a növekedés

A hírügynökség Douglas Borthwicket, a Faros Trading LLC nevű brókercég igazgatóját idézi, aki szerint ez azt jelenti, hogy az EKB egy hónapon belül infrastrukturális projekteket fog finanszírozni. „Az új európai mantra a fiskális fegyelem és a növekedés” – tette hozzá. Julian Callow, a Barclays Capital vezető közgazdásza szerint pedig Draghi kommentárja azt a mély megütközést fejezi ki, amit az EKB érezhet az eurozóna gyenge gazdasági kilátásai kapcsán.

Hollande, a francia választások nagy esélyese a megjegyzést hasznosnak minősítette, és azt mondta, megválasztása esetén a fiskális paktumot a jelenlegi formájában nem fogja ratifikálni. „A legfontosabb kockázat most az, hogy az európai gazdaság recesszióban marad, mert nem nyújtanak elég hitelt a vállalatoknak” – mondta Hollande egy párizsi sajtótájékoztatón.

Meglátjuk, mi lesz, ha kormányra kerülnek

Névtelenséget kérő német kormányzati forrásokra hivatkozva a Bloomberg azt írja, hogy az EU fiskális paktumához fűzött kiegészítés formáját öltheti a növekedésre vonatkozó kiegészítés. Ez azonban nem foglalná magában a deficitből finanszírozott növekedési csomagokat, bár ezt a választások után a francia kormány másképp láthatja – teszik hozzá. Mindezek ellenére Hollande, a számára kedvező közvélemény

Valójában rövid távú változás nem várható az európai válságkezelő politikában, és az olyan krízisországok, mint Görögország, Portugália, Írország, Olaszország és Spanyolország továbbra is a növekedést visszafogó intézkedésekkel kell szembenézzenek – véli a Business Insider. Ezt azonban nem elsősorban a franciaországi változásokra alapozza, hanem arra, hogy - az eddigi megszorító politikáért felelőssé tett  - „Merkozy” (Merkel-Sarkozy) kettősön belül a németek már eddig is többször pedzegették a növekedésorientált politika lehetőségét. Például decemberben Merkel kijelentette, hogy Görögországban a növekedés ösztönzése meg kell előzze a megszorításokat – igaz, ez végül csak pusztába kiáltott szónak bizonyult.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Jogi eljárást indítana az Európai Parlament az Európai Bizottság ellen
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 20. 19:07
David Sassoli, az Európai Parlament elnöke felkérte a testület jogi szolgálatát, hogy készítsenek elő jogi eljárást az Európai Bizottság ellen a jogállamisági feltételekről szóló rendelet alkalmazásának elmulasztása miatt - olvasható az elnök sajtóirodájának közleményében.
Makro / Külgazdaság Szervezett bűnözés és foglyul ejtett államok a Nyugat-Balkánon
Káncz Csaba | 2021. október 20. 18:36
Hogyan lehet elvárni a szervezett bűnözés elleni harcot azon kormányoktól, amelyek már régen összefonódtak velük? A térség hatóságai jó képet akarnak mutatni Nyugat felé, és letartóztatásokat hajtanak végre, de aztán politikai utasításra a bíróságok futni engedik a maffia embereit. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Közel 7 százalékos lesz az infláció novemberben?
Valkai Nikoletta | 2021. október 20. 16:31
2021-re 7 százalékos, 2022-re 5,5 százalékos magyar GDP-növekedéssel számolnak a Raiffeisen Bank elemzői. Miközben novemberben közel 7 százalékos éves pénzromlást várnak, a legoptimistább előrejelzés szerint is csak 2022 utolsó negyedévére hagyhatják abba a kamatemelést Matolcsy Györgyék.
Makro / Külgazdaság A történelmi jövő: első világháborús dalt énekelt a szerb elnök, avagy így mulat egy szerb és egy magyar úr
Varga Szilveszter | 2021. október 20. 15:29
A szerb elnök szereti megünnepelni a jelentős találkozókat, főleg amikor több tíz/száz milliós, vagy ne talán milliárdos projektek születnek. Aleksandar Vučić ivott már együtt Richard Grenellel a grizlymedve bőrére, amiről zenés-zajos videó is felkerült az elnöki Instagram-oldalra, és onnan a BALK-ra. Borozgatott együtt Orbán Viktorral is, igaz, hogy nem a Trianon nevet viselő "szöllőlevet" fogyasztották. A Szeged-Szabadka/Szabadka-Szeged vasútvonal “alapkőletétele” újabb alkalmat kínált az ünneplésre. Az itt következő felvételek jórészt a szerb elnök Instagram oldaláról származnak.
Makro / Külgazdaság A Squid Game meglódította a Netflix számait
Privátbankár.hu | 2021. október 20. 11:56
A műsorkínálat bővülésének és több sorozat kiemelkedő nézettségének köszönhetően a vártnál több új előfizetőt szerzett és több nyereséget termelt a Netflix, a világ legnagyobb streamingszolgáltatója a harmadik negyedévben.
Makro / Külgazdaság Friss koronavírus-adatok: súlyosbodik a hazai járványhelyzet
Privátbankár.hu | 2021. október 20. 09:48
A napi fertőzöttek száma utoljára május 6-án volt ilyen magas, és az elhunyt betegeké is megugrott.
Makro / Külgazdaság Ötezerrel kevesebb rákbeteget tudtak kiszűrni a járvány miatt
Privátbankár.hu | 2021. október 20. 07:54
Akit nem diagnosztizáltak, az már csak súlyosabb állapotban tudott az orvosokkal találkozni.
Makro / Külgazdaság Egész évben ostromolták a határt az illegális keresztény migránsok, de ez senkit sem zavart
Tiszai Balázs | 2021. október 20. 05:47
Nyár közepe óta valóban egyre több illegális bevándorló próbál átjutni a magyar határon, de az elérhető statisztikák szerint, augusztus végéig legalábbis, nem azok akartak tömegesen bejönni, akikkel a Fidesz a régi hagyományt folytatva ismét üzembiztosan riogat. Úgy tűnik, a kormánykommunikációban csak az a hír, ha a migráns délről jön és iszlám hitű.
Makro / Külgazdaság Törökország nagy afrikai offenzívája – végre egy sikersztori
Káncz Csaba | 2021. október 19. 18:31
Beszorulva pénzügyileg és a főbb külpolitikai frontjain, Törökország aktív politikája Afrikában a kormányzat számára végre egy eladható sikersztori.  A kontinens az uralkodó AKP párt számára nem csak kiaknázatlan gazdasági lehetőségek ígéretét hordozza, hanem olyan területekre térhetnek vissza, ahol egykor az oszmán birodalom uralkodott.  Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Az OTP a ludas a BUX csökkenéséért
MTI | 2021. október 19. 18:16
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 281,03 pontos, 0,51 százalékos csökkenéssel, 54 356,89 ponton zárt kedden.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos