<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
A befektetésre ajánlott kategóriába emelte vissza Írország államadósságának besorolását az eddigi spekulatív sávból a Moody's Investors Service, az ír közfinanszírozási rendszer állapotának javulásával indokolva a döntést.

A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja az európai és az amerikai piaci zárások után, közép-európai idő szerint szombat hajnalban Londonban bejelentette, hogy a hosszú és rövid lejáratú szuverén ír adósságállomány osztályzatát az eddigi "Ba1/Not Prime"-ról egy fokozattal "Baa3/P-3" szintre javította, és az új besorolásra további felminősítést valószínűsítő pozitív kilátást állapított meg.

Csak a Moody's szerint volt spekulatív

Decemberben Matolcsy György felszólította a négy nagy hitelminősítőt, hogy kezdjék meg Magyarországgal a felminősítésről szóló tárgyalásokat. A BNP Paribas bank szerint a hitelminősítők több bizonyítékot akarnak látni arról, hogy az "unortodox" gazdaságpolitika és fiskális politika hosszabb távon is hatékony, valamint hogy nem lesznek újabb gazdaságpolitikai "meglepetések" a régebbiek után. Szerintük két éven belül jöhet változás. Részletek >>

A többi nemzetközi hitelminősítő osztályzati módszertanában a hosszú lejáratú ír államadósság új Moody's-besorolása "BBB mínusz"-nak felel meg; ez a befektetési ajánlású osztályzati sáv alsó széle.

A három nagy nemzetközi hitelminősítő közül egyedül a Moody's tartotta egy ideig spekulatív - azaz magas hozamú, nem befektetési ajánlású - adósosztályzati csoportban Írországot; a Fitch Ratings és a Standard & Poor's a pénzügyi válság elhatalmasodása után is a "BBB" sávban hagyta az ír szuverén minősítést. 

A Moody's 2011 júliusában vonta meg a befektetésre ajánlott szuverén adósosztályzatot Írországtól, arra az akkori véleményére hivatkozva, hogy Írországnak egyre növekvő eséllyel újabb külső pénzügyi segítségre lehet szüksége a segélyprogram kifutása után.

A felminősítés indoklása

A mostani osztályzatjavításhoz fűzött indoklásában ugyanakkor a cég a fő tényezők között kiemeli, hogy december közepén a menetrendnek megfelelően befejeződött az ír kormánynak összeállított hároméves EU/IMF-segélyprogram, amelyből Írország megerősödött fizetőképességgel és visszaszerzett tőkepiaci hozzáféréssel került ki.

Az a tény, hogy Írország erre elővigyázatossági IMF-hitelkeret nélkül képes volt, tükrözi, hogy a kormány reformprogramját sikerült a segélyprogram egész időszaka alatt jórészt a kijelölt nyomvonalon tartani a vártnál gyengébb hazai és külső gazdasági kondíciók ellenére. A kormány rendszeresen túlteljesítette kvantitatív költségvetési céljait, ami elősegítette a piaci bizalom visszaszerzését és megtartását - hangsúlyozza az osztályzatjavításhoz fűzött elemzésében a Moody's.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Döntött Svédország a NATO-csatlakozásról, továbbra sincs döntés az olajembargóról – esti összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. május 16. 19:31
Svéd NATO-csatlakozás, orosz olajembargó és magyar vétó, háborús cselekmények - ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Nagyon fontos helyről kapott gratulációt Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2022. május 16. 18:29
Brüsszelből, az Európai Bizottság fejétől.  
Makro / Külgazdaság Elmondta Orbán Viktor, mit keresünk még az EU-ban
Wéber Balázs | 2022. május 16. 17:46
Ma délután az Országgyűlés ötödször is miniszterelnökké választotta Orbán Viktort. A kormányfő beszédében elmondta: Magyarország helye ebben az évtizedben is az EU-ban van, de továbbra is harcolni fog a jogaiért. Szerinte a NATO biztos támasz, de a magyar hadsereget erősíteni kell, mert a gyenge országokat fenyegetik támadások. Beszélt arról is, hogy a kibontakozó gazdasági válság idején sem adják fel eredményeiket és céljaikat: a teljes foglalkoztatottságot, a családtámogatást, a nyugdíjak értékének megőrzését és a rezsicsökkentést.
Makro / Külgazdaság Putyin most ráfordul a muszlim világra
Káncz Csaba | 2022. május 16. 16:41
Moszkva igyekszik demonstrálni, hogy továbbra is kiemelt figyelemmel fordul a muszlim világ irányába. A térség országai nem csatlakoztak a Nyugat Moszkva elleni szankcióihoz, de aggódnak a konfliktus gazdasági stabilitásra gyakorolt ​​hatása miatt. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Olyan összeget kér Magyarország Brüsszeltől, ami kérdésessé teszi az orosz olaj bojkottját
Privátbankár.hu | 2022. május 16. 16:08
A magyar külügyminiszter szerint vagy a vezetékes import korlátozásától el kell tekinteni, vagy 15-18 milliárdos beruházási programot kell Brüsszelnek finanszírozni.
Makro / Külgazdaság Áll a bál Brüsszelben – kiakadtak Magyarországra a vétó miatt
Wéber Balázs | 2022. május 16. 14:12
Több tagországnak sem tetszik, hogy az EU a jelek szerint Magyarország miatt nem tudja elfogadni az Oroszország elleni olajembargót.
Makro / Külgazdaság Fenyegetőzött egy sort Oroszország – mi lesz, ha Svédország és Finnország NATO-tag lesz?
Privátbankár.hu | 2022. május 16. 11:55
Az orosz külügyminiszter-helyettes szerint nem kell illúziókba esni.
Makro / Külgazdaság A magyar kormány továbbra is nemet mond az uniós olajembargóra
Privátbankár.hu | 2022. május 16. 11:28
Túlmegy a magyar kormány által meghúzott határokon. 
Makro / Külgazdaság Nagyon ígérgetik az EU-s vezetők, hogy jön a hatodik szankciós csomag
Privátbankár.hu | 2022. május 16. 10:25
De egyelőre a mikorról még nincs konkrétum, több időre van szükségük.
Makro / Külgazdaság Kikapott a kancellár pártja a legnagyobb német tartományban
Privátbankár.hu | 2022. május 16. 09:33
A CDU behúzta a szavazatokat Észak-Rajna-Vesztfáliában.  
hírlevél
Ingatlantájoló